Final de eră pentru Agenția Națională Antidrog! Chestorul Ramona Dabija, ultimul bilanț la șefia ANA! Atenționare pentru părinți
Astăzi, în cadrul unei conferință de presă, chestorul Ramona Dabija și echipa sa au prezentat raportul Agenției Naționale Antidrog (ANA) pe anul 2024.
Practic, aceasta a fost ultimul raport al ANA în care conducerea agenției aparține Ministerului Afacerilor Interne. Cuplul Ciolacu – Rafila (PSD) și-a dus la bun sfârșit planul de a trece ANA din subordinea MAI-ului în cea a Guvernului României. În ceea ce privește centrele de sănătate mintală și pentru prevenirea adicțiilor, acestea vor fi sub comanda ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

Chestorul Ramona Dabija atenționează: „Vârsta de debut la consumul de tutun e de 7 ani, la alcool e de 8 ani, iar la consumul de droguri e 12 ani”
Directorul ANA a atras atenția cu privire la faptul că vârsta de debut la consumul de tutun e de 7 ani.
De asemenea, copiii încep să consume alcool de la 8 ani.
Referitor la consumul de droguri, vârsta de debut este 12 ani.
„Dacă vorbim de tutun, avem vârsta de 7 ani. Dacă vorbim de alcool, avem vârsta de 8 ani. Dar dacă vorbim de droguri ilicite, vorbim de vârsta de 12 ani – vârsta declarată de debut în consumul de substanțe”, a spus Ramona Dabija.
Ce se va întâmpla cu beneficiarii ANA, după reorganizarea instituției
„Începând din luna decembrie, de când a apărut OUG nr. 147, toți beneficiarii ai programelor Agenției Naționale Antidrog au fost informați cu privire la faptul că din luna martie vor fi referiți către alte unități medicale.
După cum bine știți, centrele antidrog de pe plan local sunt reorganizate și împreună cu centrele pentru sănătate mintală vor fuziona pe plan local, iar aceste centre vor fi pe lângă fiecare spital județean în parte.
De altfel, în urmă cu două zile a apărut hotărârea de guvern în care este stabilită lista cu aceste noi centre. Niciun beneficiar nu va rămâne pe dinafară. Din contră, va beneficia în continuare de programul din care a acceptat să facă parte”, a explicat chestorul Ramona Dabija.

„Așa cum am observat din studiile pe care ANA le-a prezentat astăzi, avem o creștere de 12,4%, față de 10,7% cât era anterior, în ceea ce privește consumul recreațional și o ușoară descreștere, atunci când vorbim de dependență, de numărul persoanelor care suferă de această boală cronică.
Observăm în continuare că cele mai consumate substanțe rămân canabisul, noile substanțe psihoactive, medicamente fără prescripție medicală, dar vin din urmă și cocaina, amfetamina și ecstasy”, a punctat ea.
Despre drogurile sub formă de jeleuri
„Sunt droguri sintetice, făcute în laborator, iar traficanții, la fel ca orice persoană care își promovează produsul, încearcă să adapteze forma pentru grupul țintă. Și atunci, întâlnim aceste substanțe sub formă de jeleuri, de prăjituri sau de fursecuri, în funcție de grupul țintă. Forma diferă, însă ceea ce trebuie să rețină toată lumea este că substanța din interior este mult mai agresivă decât în alți ani și este important ca, înainte să consumăm sau să acceptăm de la alte persoane astfel de produse, să ne informăm foarte bine”, a precizat Ramona Dabija.
Atenționare pentru părinți
„Nu sunt neapărat produse în România, dar drogurile vin acum și pe cale on-line, doar la un click distanță. Nu trebuie să le găsim la un magazin, ci, din contră, trebuie să fim foarte atenți la ce rețele de socializare sau la ce site-uri accesează copiii noștri”, a subliniat șefa Agenției Naționale Antidrog.