Tatăl lui Vlad Voiculescu, pe lista colaboratorilor Securității care beneficiază de certificate și indemnizații de revoluționari
La solicitarea CNSAS, Vasile Voiculescu Iulian a fost declarat colaborator al Securității, după cum au hotărât magistrații de la Curtea de Apel București, în anul 2015. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial, în anul 2019.
În 2020 l-am contactat pe Vlad Voiculescu, pentru a-i cere să comenteze faptul că tatăl său a colaborat cu Securitatea. Vlad Voiculescu nu a dorit să comenteze în niciun fel, după cum, de altfel, am precizat în articolul pe care l-am semnat, la acea vreme, pe site-ul Bugetul.ro.
Citește și Tatăl lui Vlad Voiculescu a fost colaborator al Securității! (Documente)
Tatăl lui Vlad Voiculescu, pe lista colaboratorilor Securității care beneficiază de certificate și indemnizații de revoluționari
Cu sprijinul Germinei Nagâț, membru în Colegiul CNSAS, Comunitatealiberală.ro a prezentat „lista persoanelor care au hotărâri definitive în instanță fiind declarați că au fost COLABORATORI SAU LUCRĂTORI AI SECURITĂȚII și sunt totodată beneficiari ai indemnizațiilor de revoluționari”.
Citește și Primarul care a ‘sifonat’ la Securitate, tatăl fostului șef CSM, a revenit în PSD!
Conform sursei menționate, sunt 300 de securiști și colaboratori care beneficiază de certificate și indemnizații de revoluționari.
AnchetaZilei.ro l-a identificat pe această listă și pe Vasile Voiculescu Iulian, tatăl lui Vlad Voiculescu.
Vasile Voiculescu Iulian a turnat la Securitate, sub numele conspirativ „Victor”, fiind titularul dosarului fond rețea nr. R 231538 (cotă CNSAS). El a fost racolat la 06.08.1978, pe când era student la Facultatea de Învățământ Pedagogic Galați și avea 22 de ani, la acea dată semnând un Angajament și fiindu-i atribuit numele conspirativ „Victor”. Sarcina sa era să-i supravegheze informativ pe unii colegi „semnalați cu diverse manifestări ostile”.
De asemenea, Vasile Voiculescu a colaborat cu Securitatea și în perioada în care era profesor în municipiul Târgoviște, în anul 1980, el fiind și titularul dosarului fond rețea nr. 213019 (cotă CNSAS). Aceasta a fost cea de-a doua perioadă în care a colaborat cu Securitatea. El a fost recrutat din nou de Securitate, „pentru depistarea tinerilor cu preocupări de trecere frauduloasă a frontierei sau de rămânere ilegală în străinătate (pe linia problemei „EVAZIUNE”).
A turnat un coleg de formație că a ascultat „emisiunile religioase transmise în zilele de Paști la postul de radio Europa Liberă”
În 1981, tatăl lui Vlad Voiculescu s-a transferat la școala generală din comuna Brănești, fiind preluat de ofițerul de Securitate care răspundea de respectiva comună și a fost folosit pentru acoperirea informativă în cadrul unității de învățământ și a formației corale „Cântarea Brănișteană”, în care, de altfel, activa și care a avut mai multe turnee în străinătate, după cum se arată în decizia CAB, publicată în Monitorul Oficial.
Din anul 1985, când s-a angajat în cadrul Policlinicii Balneare Pucioasa, Vasile Voiculescu Iulian a fost folosit și în Problema „SĂNĂTATE”, apoi în problema „F.A.” („FĂRĂ ANTECEDENTE”). În acest ultim dosar există un nou Angajament semnat de Vasile Voiculescu, prin care acesta a preluat numele conspirativ „VICTOR”.
La 01.07.1982 a fost identificată o notă informativă în care l-a turnat pe un membru al formației corale „Cântarea Brănișteană”, pentru că a ascultat „emisiunile religioase transmise în zilele de Paști la postul de radio Europa Liberă”.
„Într-o discuție telefonică pe care am avut-o în urmă cu circa o lună și jumătate cu un membru al formației corale <Cântarea Brănișteană> – este vorba de o persoană venită recent de la corul din Pucioasa, în vârstă de cca. 40 de ani, posesor al unui autoturism Dacia 1300 – am aflat că acesta a audiat emisiunile religioase transmise în zilele de Paști la postul de radio <Europa Liberă> (n.n. – subl. ofițer). Acesta era impresionat de calitatea acestor emisiuni. Am mai înțeles că are ca pasiune muzica. Urmează să reiau discuțiile cu acesta, pentru clarificarea acestor date și stabilirea poziției lui prezente, după începerea repetițiilor, când voi avea contact cu el”, a precizat tatăl lui Vlad Voiculescu în nota informativă furnizată, la acea vreme, Securității.
A turnat o altă persoană care a spus un banc despre conducerea de partid și de stat
O altă notă informativă furnizată de Vasile Voiculescu Securității a vizat o persoană care a spus un banc pe temă politică.
„Prin acel banc, respectivul „a ironizat unele persoane din conducerea de partid și de stat”, se arată în nota informativă, semnată de „Victor”, la 26.01.1984.
„În urmă cu o săptămână, cu ocazia spectacolului omagial prilejuit de sărbătorirea Unirii Principatelor, la care a participat și corul din Brănești, la Târgoviște, am fost de față când numit NJ a spus, printre alte glume, și un banc pe temă politică. Prin acest banc, respectivul a ironizat unele persoane din conducerea de partid și de stat. Printre alții a fost de față și C.S., care nu s-a angrenat în discuții (n.n. – subl. ofițer). Am remarcat și cu alte ocazii că numitul C.S. evită comentariile politice”, a transmis „Victor” către Securitate.
Nota respectivă, furnizată de „VICTOR” Securității, a fost identificată în dosarul fond informativ nr. I 325538 (cotă CNSAS). Titularul dosarului, care a fost turnat de tatăl lui Vlad Voiculescu, a fost urmărit de Securitate „pentru manifestări deosebit de dușmănoase la adresa conducerii de partid și de stat pentru întreținerea de legături neoficiale cu cetățeni străini”.
Vasile Voiculescu Iulian a ajuns în vizorul CNSAS tocmai pentru că deținte Titlul de Luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989
Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor a cerut, în anul 2010, Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) să verifice dacă Vasile Voiculescu Iulian a colaborat cu Securitatea.
Astfel, au fost descoperite notele respective furnizate de Vasile Voiculescu Securității, iar CNSAS a solicitat instanței să constate calitatea de colaborator al Securității a tatălui lui Vlad Voiculescu.