Țineți-vă bine! Cât câștigă șefii Poliției Locale (document)
AnchetaZilei.ro vă dezvăluie astăzi cât câștigă angajații Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București.
Reamintim că Poliția Locală este fosta Poliție Comunitară, instituție care a apărut în urma desființării Corpului Gardienilor Publici.
Cât câștigă șefii Poliției Locale a Capitalei
Directorul general al Poliției Locale are un salariu de bază brut lunar de 20.962 de lei, după cum se poate observa în documentul pe care vi-l prezintă astăzi AnchetaZilei.ro.
Salariul de bază brut lunar al directorului general-adjunct este de 20.429 de lei, conform documentului ce arată VENITURILE SALARIALE AFERENTE FUNCȚIILOR din cadrul Poliției Locale București, la data de 31 martie 2024.
Directorul executiv al Poliției Locale beneficiază de aceeași sumă lunară. El are un salariu de bază brut de 20.429 de lei.
Aproape 20.000 de lei salariu de bază brut câștigă și directorul executiv-adjunct al Poliție Locale. Mai exact, acesta are un salariu de bază de 19.540 de lei.
Un șef de serviciu din Poliția Locală a Municipiului București ia un salariu de bază brut de 15.989 de lei, în timp ce un șef de birou primește un salariu de bază de 15.101 lei, potrivit documentului publicat de AnchetaZilei.ro.
Un polițist local cu studii medii, grad profesional principal, are un salariu de bază brut de 5.241 lei. La salariul de bază se adaugă și sporuri, și alte beneficii, cum ar fi voucherele de vacanță pe care le primesc toți bugetarii.
În documentul menționat se precizează că nivelul veniturilor salariale pentru funcțiile publice de conducere din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București este limitat la indemnizația viceprimarului municipiului București.
Ce sporuri se adaugă la salariul de bază al polițiștilor locali
La salariul de bază al polițiștilor locali se adaugă următoarele sporuri:
• Pentru condiții vătămătoare se acordă un spor de 15% din salariul de bază, corespunzător cu timpul efectiv lucrat, conform art. 1 alin. (1) din anexa nr. VIII cap. I pentru funcționarii publici și anexa nr. VIII cap. II pentru personalul contractual din Legea- cadru nr. 153/2017, dacă își desfășoară activitatea în astfel de condiții, având la bază buletinele de determinare sau expertizare emise de către autoritățile abilitate în acest sens;
• Norma de hrană se acordă potrivit Ordinului nr. 893/15.05.2023 al Ministerului Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administratiei privind actualizarea contravalorii alocației valorice a normelor de hrană acordate personalului poliției locale, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 171/2015 privind stabilirea metodologiei și a regulilor de aplicare a drepturilor prevăzute la art. 35^1 alin. (1) din Legea poliției locale;
• Normă de hrană în valoare de 5 lei/zi – normă de hrană 12 B aferentă muncii în schimburi/ture potrivit anexei nr. 1 din Ordonanța Guvernului nr. 26/1994, republicată cu modificările și completările ulterioare și art. 35^1 alin (1) din Legea poliției locale nr. 155/2010, cu modificările și completările ulterioare;
• Personalul care exercită activitate de control financiar preventiv beneficiază de o majorare a salariului de bază cu 10% conform art. 15 din Legea nr. 153/2017 cu modificările și completările ulterioare;
• Personalul care potrivit programului normal de lucru își desfășoară activitatea între orele 22.00 și 06.00, beneficiază, pentru orele desfășurate în acest interval, de un spor pentru munca prestată în timpul nopții de 25% din salariul de bază conform art. 20 alin. (1) din Legea nr. 153/2017 cu modificările și completările ulterioare;
• Pentru activitatea desfășurată de persoanele cu handicap grav sau accentuat, în cadrul programului normal de lucru se acordă un spor de 15% din salariul de bază conform Hotărârii Guvernului nr. 751/2018 pentru stabilirea categoriilor de persoane cu handicap care beneficiază de un spor de 15% din salariul de bază/solda de funcție/ salariul de funcție/indemnizația de încadrare și art. 22 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice cu modificările și completările ulterioare.
Polițiștii locali beneficiază și de vouchere de vacanță
Conform legislației în vigoare, instituţiile publice acordă anual vouchere de vacanţă în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2026, personalului ale cărui salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei.
De aceste vouchere de vacanță beneficiază și angajații Poliției Locale.