INTERVIU Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, ucis de Securitate: ‘O nouă formă de asasinare morală a disidenților noștri’

0

Sursa foto: Replicaonline.ro

Curtea de Apel București (CAB) a menținut decizia de achitare a foștilor ofițeri de Securitate, Vasile Hodiș și Marin Pîrvulescu, acuzați de uciderea inginerului Gheorghe Ursu.

Astăzi reporterul AnchetaZilei.ro l-a contactat pe Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, pentru a realiza un interviu pe această temă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Andrei Ursu, inginer și fost director al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD), a declarat, pentru AnchetaZilei.ro, că magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care i-au achitat pe Hodiș și Pîrvulescu, au copiat cuvânt cu cuvânt din depoziția lui Vasile Mălureanu, fost ofițer de Securitate.

Mai mult, susține Andrei Ursu, prin soluția pronunțată, judecătorul de la CAB „este, probabil, sub tutela aceleiași instituții: Securitatea”.

Totodată, Ursu este de părere că aceasta este „o nouă formă de asasinare morală a disidenților noștri din acei ani”.

Citește și Securitatea era peste tot! Planul prin care au fost montate microfoane în apartamentul lui Nichita Stănescu, pentru a fi aflat scopul vizitelor pe care i le făcea Paul Goma

Andrei Ursu, pentru AnchetaZilei.ro: „O dovadă că foarte mulți magistrați sunt tributari narațiunii securiste despre istoria noastră”

Eugen Dinu: Domnule Ursu, cum comentați această nouă lovitură dată de justiție lui Gheorghe Ursu?

Andrei Ursu: Este o lovitură dată nu numai lui Gheorghe Ursu, ci tuturor disidenților din anii ’70-’80, care au luat atitudine împotriva cultului personalității dictatorului Nicolae Ceaușescu. Practic, reprezintă, din păcate, o dovadă că în justiția română foarte mulți magistrați sunt tributari narațiunii securiste despre istoria noastră. 

Judecătorii care i-au achitat pe cei doi torționari ai tatălui meu au copiat cuvânt cu cuvânt așa-zisa depoziție a lui Vasile Mălureanu, care a falsificat istoria chiar în instanță, la Curtea Supremă, anul trecut. Vasile Mălureanu este un fost securist, condamnat pentru poliție politică de CNSAS.

Și totuși, e un om care reușește să influențeze, e chemat pe la diverse televiziuni și a reușit să impună narațiunea Securității judecătorilor de la Înalta Curte.

„Acest judecător, probabil, este sub tutela Securității”

Ei bine, prin faptul că judecătorul Cătălin Mircea Pavel acum, la Curtea de Apel București, a respins cererea noastră în care am adus sute și sute de alte mărturii și dovezi că, de fapt, a existat o reală relație de adversitate între poporul român, opoziție și Securitate, că au fost oameni anchetați, torturați, pentru că au îndrăznit să scrie acele articole sau acele manifeste, înscrisuri dușmănoase împotriva lui Nicolae Ceaușescu – prin faptul că judecătorul nu a luat în considerare nimic din toate aceste mărturii, dovezi, să spunem, zdrobitoare, care veneau și de la CNSAS, de la IICCMER, de la Institutul „Nicolae Iorga”, de la toți cei care s-au mobilizat să aducă astfel de dovezi, acest fapt nu arată decât că și acest judecător, probabil, este sub tutela aceleiași instituții: Securitatea, care, se pare, a rămas încă foarte puternică și reușește să influențeze justiția română în continuare.

E.D.: Practic, acești magistrați nu au luat în considerare dovezile și părerea experților la urma urmei, IICCMER, CNSAS, și au menținut acea decizie scandaloasă a Înaltei Curți.

A.U.: Acum, noi o să facem apel și ne întoarcem la Înalta Curte și totul depinde de judecătorii pe care îi vom găsi acolo. După experiența de atâția ani în justiție, există, totuși, judecători cu coloană vertebrală.

Au fost, de-a lungul anilor, cei care i-au condamnat pe Tudor Stănică și Mihail Creangă, dar și alții care au luat decizii juste, să le spunem curajoase, depinde din ce aluat este judecătorul respectiv.

Andrei Ursu, pentru AnchetaZilei.ro:„Există posibilitatea ca mulți dintre acești judecători să fi fost cu grijă selectați de-a lungul anilor”

Dacă vor avea curaj, vor redeschide cauza, vor decide să accepte cererea noastră de revizuire. Dacă sunt oameni fără coloană vertebrală, oameni care sunt încă intimidați sau influențați, într-o formă sau alta, de fosta Securitate, probabil că vom avea același rezultat. Vor respinge de plano toate aceste probe. Indiferent de câte probe am aduce – am adus 50GB de mărturii, documente, decizii definitive, videouri cu oameni care au fost torturați, bătuți la Aiud, la Brașov în ’87. Am adus toate aceste probe. Dacă le-a respins, înseamnă că este un om care nu va face niciodată dreptate.

E.D.: Vorbiți de acele probe prin care ați încercat să dovediți că a existat, într-adevăr, o relație de adversitate între popor și Securitatea dictatorului și că Securitatea se impunea prin frică.

A.U.: Exact!

E.D.: Oare judecătorii aceștia se tem sau ce bănuiți că se află în spatele acestor decizii?

A.U.: Greu de știut care sunt mecanismele prin care fosta Securitate încă poate să influențeze, dar este foarte posibil, cum bine spuneți, să fie vorba de frică, pur și simplu intimidare. Mai există posibilitatea ca mulți dintre acești judecători să fi fost cu grijă selectați de-a lungul anilor, să ajungă în poziții la Curtea de Apel, la Înalta Curte, oameni care, într-un fel sau altul, au fost legați de fosta Securitate.

Andrei Ursu, pentru AnchetaZilei.ro„Au fost mulți care au avut fie informatori, fie cadre de Securitate în familie”

Au fost mulți care au avut fie informatori, fie cadre de Securitate în familie. De exemplu, din declarația de avere a judecătoarei Mihaela Niță, cea care a fost prima care i-a achitat pe cei doi torționari, a rezultat că soțul respectivei a lucrat în Ministerul de Interne.

Există posibilitatea ca astfel de legături încă să existe, astfel încât, într-un fel, instituția respectivă să-și fi asigurat loializarea magistraților de la Înalta Curte.

Dar nu pot spune, cu exactitate, care din aceste variante de influențare au fost folosite. În mod sigur, una dintre aceste forme, sau poate chiar mai multe, există în continuare în Justiție.

E.D.: Ce urmează acum în cazul Ursu? Mi-ați spus că veți face apel și că vă veți întoarce la Înalta Curte. În cazul în care Înalta Curte va menține decizia inițială, veți merge la CEDO, presupun.

A.U.: Dacă se menține decizia și nu se revizuiește acest proces în România, o să facem plângere la CEDO, pentru neînfăptuirea actului de justiție în România. O să mai dureze, dar sperăm ca o decizie a CEDO împotriva Statului Român să forțeze Statul Român să ia decizia justă și să redeschidă cauza.

Andrei Ursu, pentru AnchetaZilei.ro: „E o nouă formă de asasinare morală a disidenților noștri din acei ani

Vrem dreptate pentru Gheorghe Ursu, dar și pentru toate victimele din acei ani, pentru adevărul istoric, să fie tradus în justiție, astfel încât să nu se mai repete astfel de crime.

E.D.: După această decizie a Curții de Apel București, putem spune – știu că s-a mai folosit această expresie -, putem spune că Gheorghe Ursu a fost omorât încă o dată?

A.U.: Da, din păcate, e o metaforă care are un puternic sâmbure de adevăr. Totuși, a fost omul care s-a sacrificat pentru adevăr, pentru semenii săi, omul căruia regimul criminal de atunci a încercat să-i închidă gura, a încercat să-l anihileze în mod ferm, cum spunea Securitatea. 

Întregul eșafodaj al represiunii ceaușiste – mizeria, umilința pe care tatăl meu a resimțit-o puternic, că trebuia să aplaudăm acel dictator inept, care ducea țara de râpă și noi trebuia să-i scandăm numele și să-l omagiem – a fost o mare umilință pentru poporul român. În memoria colectivă și ca cercetători, bineînțeles că știm ce s-a întâmplat atunci și de ce am acceptat noi acea umilință: evident, de frica și de teroarea, și de violența Securității. Prin faptul că în justiție astăzi nu e acceptat acest adevăr istoric e o nouă formă de asasinare morală a disidenților noștri din acei ani.

E.D.: Mulțumesc!

Curtea de Apel București a respins cererile de revizuire formulate de Parchetul General și de Andrei Ursu împotriva deciziei ÎCCJ, prin care foștii securiști Vasile Hodiș și Marin Pîrvulescu au fost achitați

„În temeiul art.459 alin. (5) Cpp, respinge, ca inadmisibile, cererile de revizuire formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de casaţie şi Justiţie şi de revizuentele-părţi civile Ursu Andrei Horia şi Ursu Ştefan Olga împotriva sentinţei penale nr. 196/F/17.10.2019 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I penală, definitivă prin decizia penală nr. 238/A/27.07.2023 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei”.

În vara anului 2023, Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș, foști ofițeri de Securitate, au fost achitați definitiv de către Înalta Curte de Casație și Justiție, în cazul uciderii disidentului Gheorghe Ursu.

Ulterior, Parchetul General și Andrei Ursu au formulat cereri de revizuire a sentinței. Acestea au fost respinse de Curtea de Apel București, la 9 mai.

Gheorghe Ursu, inginer și poet, s-a opus ordinului criminal dat de către Nicolae Ceaușescu după cutremurul din 4 martie 1977, anume ca blocurile avariate din Capitală să nu beneficieze de o consolidare completă, ci să fie doar peticite.

Ursu a făcut totul public la Europa Liberă, fapt pentru care a fost arestat de Securitate. Așa cum lucra regimul la vremea respectivă, pentru a arăta că nu există disidenți în țară, acțiunea inginerului Ursu a fost deghizată într-o infracțiune de drept comun, el fiind acuzat de deținere de valută.

Arestat de Securitate, Gheorghe Ursu a murit în închisoare, în urma bătăilor primite, la 17 noiembrie 1985.

Please follow and like us:

Părerea ta contează pentru noi