Bilanț de ultimă oră al Ministerului de Interne cu privire la alegerile parlamentare

Bilanț de ultimă oră al Ministerului de Interne cu privire la alegerile parlamentare

Comisar-șef Monica Dajbog, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a făcut public un bilanț al activităților din perioada alegerilor parlamentare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, din punct de vedere al atribuțiilor Ministerului Afacerilor Interne, alegerile parlamentare s-au desfășurat în condiții normale de legalitate și siguranță publică, fără a se înregistra situații care să afecteze derularea procesului de vot, a afirmat Monica Dajbog.

Citește și Cine e generalul Dragoș Dumitru Iacob, comandantul Paradei Naționale de 1 Decembrie

„Toate misiunile desfășurate de structurile Ministerului Afacerilor Interne au fost monitorizate și coordonate de Centrul Național de Conducere Integrată care a fost în legătură permanentă cu centrele operaționale activate în fiecare județ și în Capitală.

Vă reamintesc că pentru ziua votului, Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat aproximativ 45.500 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră și angajați de la alte structuri pentru menținerea ordinii publice, asigurarea protecției celor peste 18.960 de secții de vot și cercetarea sesizărilor de incidente electorale”, a precizat ea.

175 de incidente petrecute în ziua votului au fost confirmate

Citește și Ce au mâncat Elena și Nicolae Ceaușescu la 29 noiembrie 1989 – Dezvăluirea șefului Direcției a V-a a Securității

În ziua votului, au fost înregistrate 343 de sesizări de posibile contravenții sau infracțiuni legate de procesul electoral.

Din totalul de 343 de posibile incidente sesizate, 175 sunt confirmate, 26 sunt în curs de verificare și 142 nu s-au confirmat.

Zece sesizări nu au fost de competența structurilor MAI, cinci fiind transmise spre soluționare Biroului Electoral Central și alte cinci către Birouri Electorale Județene.

Cele mai multe incidente au fost sesizate pe raza județelor Botoşani – 20, Dâmboviţa și Dolj cu câte 17, precum și Buzău, Olt și Prahova cu câte 16.

Au fost aplicate 52 de amenzi, în valoare de aproximativ 157 de mii de lei și 78 de avertismente. De asemenea, se efectuează verificări privind 86 de posibile infracțiuni.

Cele mai frecvente fapte sesizate au fost:

• continuarea propagandei electorale – aproximativ 22%

• fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul și după exercitarea dreptului de vot – aproximativ 12%

• frauda la vot – 11%”, a explicat purtătorul de cuvânt al MAI.

Părerea ta contează pentru noi