Ce au mâncat Elena și Nicolae Ceaușescu la 29 noiembrie 1989 – Dezvăluirea șefului Direcției a V-a a Securității
Generalul Marian Neagoe, fostul șef al Direcției a V-a a Securității Statului, povestește în cartea sa, „35 de ani – Umbra lui Ceaușescu”, ce mâncau „Tovarășa” și „Tovarășul” într-o zi oarecare.
Eu i-am găsit relatarea lui Neagoe în cartea semnată de istoricul Lavinia Betea, „Tovarășa”, care citează spovedania generalului-maior de securitate.
Așadar, ce mâncau într-o zi oarecare Elena și Nicolae Ceaușescu?
În vreme ce omul de rând aștepta la cozi să-și procure mâncare, cuplul dictatorial avea un meniu destul de bogat.
Astfel, potrivit generalului Marin Neagoe, fostul șef al Direcției a V-a a Securității Statului, direcție ce se ocupa cu paza și protecția demnitarilor, Nicolae și Elena Ceaușescu aveau în meniu, printre altele, ruladă de șalău cu legume, crap la grătar cu mămăliguță, vinete împănate, perișoare cu verdeață, portocale și suc de grepfrut.
„(…) la micul dejun – lapte dulce, albuș de ou cu brânză de vaci, crudități (roșii, ardei), pâine, suc de grepfrut; la ora 11 – ruladă de șalău cu legume, pâine, același suc; prânz – vinete împănate, budincă de tăieței cu brânză de vaci, ciorbă de fasole verde, perișoare cu verdeață, spumă de albuș cu mere; la ora 17 – suc de grepfrut; la cină – țelină cu legume, rasol de fasole verde, crap la grătar cu mămăliguță, salată asortată, pâine, portocale; la culcare – suc”, se arată în cartea Laviniei Betea.