Procurorul care a vrut să-l ‘îngroape’ pe Traian Berbeceanu a revenit la serviciu! Își va primi banii înapoi, pentru o perioadă de 10 ani

0

Sursa foto: Alba24.ro

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, la 25 aprilie, ca procurorul Ioan Mureșan să revină în funcție.

După circa 10 ani de procese, Ioan Mureșan, fost șef al DIICOT Alba Iulia, a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție, în procesul în care a fost acuzat de represiune nedreaptă asupra fostului șef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, Secția pentru procurori a CSM a constatat încetarea suspendării din funcţia de procuror a domnului MUREŞAN IOAN, începând cu data pronunţării hotărârii definitive de achitare, respectiv 22.04.2024.

Mai mult, pentru perioada în care Mureșan a fost suspendat, 17.07.2014 – prezent, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât înaintarea măsurilor dispuse către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea stabilirii şi acordării drepturilor băneşti cuvenite.

Ce a decis CSM:

„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea ordinii de zi, a constatat încetarea suspendării din funcţia de procuror a domnului MUREŞAN IOAN, începând cu data pronunţării hotărârii definitive de achitare, respectiv 22.04.2024. (unanimitate)

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât repunerea în situaţia anterioară a domnului procuror, prin recunoaşterea vechimii în muncă şi în magistratură pe perioada 17.07.2014 – prezent. (unanimitate)

De asemenea, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât înaintarea măsurilor dispuse către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea stabilirii şi acordării drepturilor băneşti cuvenite. (unanimitate)”.

Paradoxal, și Mureșan, și Berbeceanu au fost achitați

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca Ioan Mureșan să fie achitat, asta după ce instanța de fond îl condamnase la 7 ani de închisoare.

Totodată, în acest dosar au fost achitați și ofițerul de poliție Alin Muntean, precum și un alt fost procuror de la DIICOT Alba Iulia, Nicolaie Cean, în prezent pensionar, temeiul juridic fiind acela că fapta nu este prevăzută de legea penală.

Hotărârea a fost luată cu „majoritate” de trei din cinci judecători.

Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut  hotărârea de achitare a lui Traian Berbeceanu.

Au greșit, dar nu intenționat

Potrivit motivării deciziei ÎCCJ, Mureșan, Muntean și Cean au greșit, dar nu intenționat, în sensul fabricării de probe.

Completul de 5 judecători reține că perpetuarea erorii referitoare la titularul postului telefonic, de către inculpatul Mureșan Ioan, în propunerea de arestare preventivă, nu conduce la concluzia unei rele-credințe sau a unei intenții cu privire la acuzarea nereală a lui Berbeceanu Traian și, astfel, o intenție de a consemna aspecte necorespunzătoare realității ori false, ci poate fi explicată prin preluarea copy-paste a unor aspecte referitoare la probațiune, cuprinse în referate întocmite anterior, în raport cu care inculpatului Mureșan Ioan îi poate fi imputată o neglijență profesională, atât din perspectiva lipsei verificării actelor întocmite de ofițerii de poliție delegați în cauză, cât și a modalității de întocmire a propunerii de arestare preventivă”, se arată în motivarea deciziei ÎCCJ din 22 aprilie 2024, citată de Ziarulunirea.ro.

„Înalta Curte – Completul de 5 judecători reține că ansamblul informațiilor aflate în posesia inculpatului Mureșan Ioan i-a determinat acestuia convingerea că Berbeceanu Traian ar fi comis faptele de care era suspectat, iar deficiențele constatate în ceea ce privește strângerea probelor nu au semnificația «inventării» lor și nici a unor acuzații false, independent de rezultatul la care s-a ajuns în urma administrării probatoriului în prezenta cauză și care a revelat nevinovăția lui Berbeceanu Traian”, se mai precizează în document.

Please follow and like us:

Părerea ta contează pentru noi