Foto. Ea e polițista care a tras cu arma, pentru a prinde un grup de migranți! E scandal în Poliția Română
E scandal în Poliția Română, după ce o polițistă care a tras cu arma, pentru a prinde mai mulți migranți, a ajuns să fie cercetată disciplinar.
Sindicaliștii din Poliția Română reclamă că polițista este ținta unei răzbunări și că acțiunea disciplinară nu are legătură cu folosirea armamentului din dotare.
Este vorba despre o polițistă de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea.
„Astăzi, într-un eveniment similar, o polițistă de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, care împreună cu colegul acesteia de patrulă a oprit trecerea ilegală pe la frontiera terestră a unui grup de 8 migranți afro-asiatici pe raza județului Bihor, folosind armamentul din dotare în capturarea acestora, este cercetată disciplinar și trimisă în fața Consiliului de Disciplină, pentru evenimentul petrecut la sfârșitul anului trecut”, acuză Europol.
Poliția de Frontieră Oradea: „În prezent se derulează o anchetă internă”
Poliția de Frontieră Oradea a reacționat printr-un comunicat de presă, precizând că „polițiștii de frontieră fac uz de armă, atunci când situația o impune, cu respectarea prevederilor legale în vigoare și proporțional cu forța folosită, dar și ținând cont de împrejurările fiecărei situații în parte”.
Astfel, la acest moment, se verifică dacă polițista a acționat în conformitate cu legislația în vigoare.
„Referitor la informațiile apărute în spațiul public privind cercetarea unei polițiste de frontieră din cadrul I.T.P.F Oradea care a făcut uz de armă într-un caz de migrație ilegală, facem următoarele precizări:
Polițiștii de frontieră fac uz de armă, atunci când situația o impune, cu respectarea prevederilor legale în vigoare și proporțional cu forța folosită, dar și ținând cont de împrejurările fiecărei situații în parte.
Referitor la cazul polițistei de frontieră, care a făcut uz de armă, precizăm faptul că în prezent se derulează o anchetă internă la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea.
Azi are loc o ședință de lucru a Consiliului de Disciplină, unde se analizează situația de fapt care a condus la folosirea armamentului din dotare, urmând ca la finalizare cercetărilor să fie dispuse măsuri în conformitate cu Statutul Polițistului.
Menționăm faptul că la nivelul Poliției de Frontieră se pune accent deosebit pe pregătirea personalului, inclusiv pe instruirea privind uzul de armă, iar polițiștii de frontieră nu sunt descurajați să facă uz de armă atunci când situația o impune”, a informat, joi, Poliția de Frontieră.
Incidentul s-a petrecut în octombrie 2023
„În fapt, în luna octombrie 2023, în timp ce colegii noștri se aflau în misiune de supraveghere a frontierei de stat în zona de competență a Sectorului Poliției de Frontieră Girișu de Criș din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, au fost anunțați despre existența unui grup de 8 migranți care se îndreptau spre o pădure din apropiere. Polițiștii de frontieră au identificat grupul de migranți la scurt timp, iar pentru prinderea acestora polițista de frontieră a folosit armamentul din dotare, trăgând mai multe focuri de armă în plan vertical, ce a dus la capturarea a 5 dintre migranți, restul de 3 fiind reținuți la câteva ore tot de aceeași patrulă de poliție. (…).
Deși evenimentul petrecut s-a soldat cu capturarea grupului de migranți, neexistând incidente sau alte situații negative, șefii din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea au considerat că e un moment oportun de ”reglare” a unor nemulțumiri personale, iar dacă analizăm în ansamblu, cu siguranță niciunul dintre aceștia nu au folosit vreodata armamentul din dotare în prinderea unor migranți sau infractori, fiind o premieră în poliția de frontieră când o polițistă reușește să oprească trecerea ilegală a frontierei, prin folosirea armamentului.
Practic, evaluarea psihologică a polițistei nu a avut nicio legătură cu evenimentul care a avut loc, ci i s-au adus la cunoștință niste fantasmagorii, cum că ar avea un comportament revendicativ, solicitând plata unor drepturile salariale sau că ar fi părăsit zona operațională în cadrul unei misiuni externe, care culmea nu au nicio legătură cu presupusul comportament dezadaptativ și nici nu avut la bază niciun document justificativ”, mai spun sindicaliștii.