Polițiștii sună mobilizarea și se alătură protestului militarilor!

0

Sursa foto: Observatornews.ro

După ce asociațiile de cadre militare în rezervă și în retragere au anunțat că vor ieși în stradă, pentru a protesta în fața Parlamentului și a Ministerului Apărării, polițiștii informează că se alătură manifestației.

Pensionarii militari se declară nemulțumiți, din cauza faptului că actualizarea soldei de grad a pensionarilor din sistemul Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională nu se aplică la același nivel cu cea a persoanelor aflate în activitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, Liga pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari (LAPDM) organizează o manifestație la data de 9 mai 2024.

În acest context, Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) informează că se alătură protestului.

SNPPC recomandă participarea individuală a membrilor rezerviști, în special a celor din Capitală și din împrejurimi, la protestul anunțat.

Comunicatul SNPPC:

Citește și ‘Înmormântarea gradului militar’! Pensionarii militari pregătesc un protest de amploare, după Paști, în fața Parlamentului și a Ministerului Apărării

„În ultima perioadă, nemulțumirile justificate ale pensionarilor militari s-au accentuat, iar asociațiile și organizațiile cadrelor militare în rezervă și în retragere, reunite sub egida Forumului Structurilor Asociative din SAOPSN, au inițiat demersuri pentru organizarea unui protest de stradă, prin care să atragă atenția public factorilor politici decidenți asupra tergiversării discriminării legislative referitoare la regimul juridic al pensiilor militare de stat (reglementate prin Legea nr. 223/2015, cu modificările ulterioare).

Aceste nemulțumiri s-au acutizat după modificarea de anul trecut a Legii nr. 223/2015 și adoptarea recentă a unui act normativ, prin care a fost majorat doar cuantumul gradului militar / profesional al cadrelor în activitate, exceptând de la acest drept și pensionarii militari.

Pentru repararea acestei discriminări, SNPPC s-a adresat oficial Comisiilor pentru apărare ale Senatului și Camerei Deputaților, în luna aprilie a.c., solicitând adoptarea unui amendament legislativ pentru completarea și modificarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, prin care gradul militar / profesional al cadrelor în rezervă și în retragere să fie actualizat permanent, în raport cu cuantumul cadrelor militare și polițiștilor în activitate (nu am susținut din start amendamentul care făcea referire la actualizarea gradului rezerviștilor prin modificarea Statului cadrelor militare, pentru că acesta nu întrunea condițiile de principiu privind legalitatea și constituționalitatea unei astfel de abordări a situației în cauză).

Dat fiind faptul că modificarea legislativă în discuție încă este tergiversată, considerăm că protestul organizat de Forumul SAOPSN, în data de 9 mai 2024, începând cu ora 12,00, în apropierea sediului MApN (pe trotuarul din fața Catedralei Mântuirii Neamului, așa cum reiese din Protocolul semnat cu Primăria Capitalei), urmat de un marș către Camera Deputaților, sunt în concordanță cu revendicarea legitimă a pensionarilor militari, revendicare susținută și de un Comunicat oficial din data de ieri, 6 mai, al Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din MAI (ANCMRR).

Pe această cale, precizăm că SNPPC – organizație în rândurile căreia activează atât polițiști care se apropie sau au îndeplinit vârsta și condițiile de pensionare, cât și membri de sindicat, cu statut de pensionar militar – își exprimă adeziunea față de demersul Forumului SAOPSN și, în acord cu poziția exprimată de Asociația de profil din MAI (ANCMRR), recomandă participarea individuală a membrilor rezerviști, în special a celor din Capitală și din împrejurimi, la protestul anunțat”.

LAPDM:  „Un prim pas în refacerea demnității și imaginii sociale a acestei categorii de militari pe care cu onoare o reprezentăm”

„Domnilor președinți de structuri asociative din cadrul SNAOPSN,

Cu respectul cuvenit ne adresăm Excelențelor Voastre pentru a vă solitica unirea forțelor într-un moment esențial atingerii scopurilor comune privind recâștigarea unor drepturi cuvenite pensionarilor militari, ca un prim pas în refacerea demnității și imaginii sociale a acestei categorii de militari pe care cu onoare o reprezentăm.

Vă rugăm, așadar, să acceptați să participăm împreună la manifestația de protest pe care o organizăm pe data de 9 MAI – zi cu multiple implicații sociale – în fața sediilor Parlamentului României și Ministerului Național al Apărării.

Generată de punctul de vedere defavorabil exprimat de MApN la amendamentul prin care se urmărea actualizarea soldei de grad a pensionarilor militari simultan și la același nivel cu cea a cadrelor militare în activitate, depus în Camera Deputaților la PLx-215/2024 pentru modificarea Legii 80/1995, acțiunea de protest se dorește a fi simultan o reacție la atitudinea nefirească manifestată constant de MApN față de situația pensionarilor militari și o demonstrație de solidaritate și de forță electorală a militarilor în contextul apropiatelor alegeri.

Cu speranța înțelegerii necesității de a avea o mobilizare amplă, fără precedent în activitatea noastră comună, vă asigurăm de deplina noastră deschidere spre o colaborare extinsă, de hotărârea de a ne dedica energia scopului nobil reprezentat de recunoașterea socială corectă a tuturor militarilor și vă transmitem gratitudinea noastră.

P.S. Pentru stabilirea detaliilor de participare vă rugăm să utilizați fără rezerve numerele de telefon 0723 293 161 – Col. (r) Petrică Dima (Președinte LADPM) și 0741 250 502 – Col. (r) Cătălin Costea (Prim-vicepreședinte LADPM).

DRAGI CAMARAZI, distribuiți acest eveniment pe cât mai multe canale posibile, inclusiv prin viu grai !”, au informat sindicaliștii.

Please follow and like us:

Părerea ta contează pentru noi