Lt-col. George Miron, comandantul singurului batalion de parașutiști din Armata României: ‘Pentru parașutarea în masă, la război, se sare sub 200 de metri’
Comandantul singurului batalion din parașutiști din Armata României – Batalionul 495 Parașutiști „Căpitan Ștefan Șoverth” -, locotenent-colonelul George Miron, a dezvăluit de la înălțime se efectuează salturile cu parașuta pe timp de război.
Lt-col. George Miron a declarat că, pentru parașutarea în masă, la război, se sare sub 200 de metri.
Luni, 23 octombrie, am participat la Cupa Presei la Tir, organizată în Poligonul Coada Izvorului, lângă Ploiești, cu ocazia Zilei Armatei României – 25 octombrie -, precum și a aniversării a 30 de ani de la înființarea Direcției de Informare și Relații Publice (DIRP) din cadrul MApN.
Evenimentul a fost organizat de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), prin Direcţia Informare şi Relaţii Publice, în parteneriat cu Asociaţia de Caritate din Armata României „CAMARAZII”, cu sprijinul Statului Major al Forţelor Terestre.
În cadrul evenimentului, comandantul singurului batalion din parașutiști din Armata României – Batalionul 495 Parașutiști „Căpitan Ștefan Șoverth” -, locotenent-colonelul George Miron, a dezvăluit de la înălțime se efectuează salturile cu parașuta pe timp de război.
Potrivit locotenent-colonelului George Miron, în vreme de război, pentru parașutarea în masă, se sare de la o înălțime de sub 200 de metri, iar pentru a efectua aceste salturi trebuie să fii foarte bine pregătit, pentru că nu ai timp de reacție.
Ce a declarat locotenent-colonelul George Miron:
„Suntem singurul batalion de parașutiști din Armata României.
Trebuie să înțelegeți că cu această parașută (n.r. – PSP-M1) sărim de la înălțimi mici. Înălțimile periculoase nu înseamnă că sari de foarte sus.
E înălțime periculoasă – vorbim de peste 3.000 de metri, când sărim cu parașuta aripă și ea este specializată pentru structurile de forțe speciale și pentru grupurile de cercetare, deoarece amprenta lor trebuie să fie cât mai mică.
Dar pentru parașutarea în masă, la război, se sare sub 200 de metri. Vă închipuiți că sub 200 de metri îi faci cu mâna cetățeanului de jos. N-ai timp de reacție! Trebuie să fii foarte bine pregătit!
200 de metri la război, pe timp de pace ne antrenăm la 300 de metri, dar și acolo distanța este destul de mică. Rareori am reușit să sărim de la 350 de metri, în toate exercițiile internaționale.
Să zicem că aveam nevoie de timp sau am mai urcat cu 50 de metri, în momentul în care aveam mai multe aeronave și a trebuit să executăm parașutare în val, adică primul avion merge în 300 de metri, următorul avion merge în 350 de metri și trebuie să venim în timp cât mai scurt cu ei grupați, într-un anumit raion”.
Jurnaliștii au tras cu pistolul de calibru 9 mm și cu pușca automată (PA) de calibru 5,45 mm
După ce tuturor jurnaliștilor prezenți li s-a făcut instructajul, aceștia au testat două arme de proveniență românească.
În prima rundă, sub atenta supraveghere a militarilor din cadrul Batalionului 495 Parașutiști „Căpitan Ștefan Șoverth”, s-a tras cu pistolul de calibru 9 mm.
Apoi, jurnaliștii au executat focuri cu pușca automată de calibru 5,45 mm.
Ulterior, câștigătorii au fost recompensați de către reprezentanții Direcției Informare și Relații Publice din cadrul Ministerului Apărării Naționale.