Generalul Jianu, arătat cu degetul pe problema pensiilor militare, se pensionează! Decretul apare în Monitorul Oficial
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a semnat decretul privind pensionarea șefului Direcției Generale Financiar-Contabile din cadrul Ministerului Apărării.
Este vorba despre generalul-locotenent Florin Jianu. Acesta va fi trecut în rezervă la 21 martie 2025.
„Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a semnat joi, 13 martie 2025, următoarele decrete:
Decret privind trecerea în rezervă a domnului general-locotenent – cu trei stele Jianu Florin din Ministerul Apărării Naționale, la data de 21 martie 2025 (…)”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
Decretul semnat de Bolojan urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.
Așa cum au transmis în repetare rânduri în spațiul public, rezerviștii îl consideră pe generalul Florin Jianu unul dintre principalii vinovați pentru situația actuală a pensiilor militare.
CCR a decis că legea care ar fi trebuit să actualizeze pensiile militare e neconstituțională
După luni întregi de amânare, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că legea care trebuia să actualizeze pensiile militare este neconstituțională, în ansamblul său.
CCR a decis, marți, să admită obiecția ridicată de Avocatul Poporului, Renate Weber. Decizia CCR este definitivă și obligatorie.
Polițiștii cer acum intervenția Guvernului României, pentru a soluționa problema pensiilor militare
Acum, SNPPC cere implicarea Guvernului, reamintind că Marcel Ciolacu, șeful Guvernului Ciolacu 2, a promis că rezolva inechitățile din sistemul militar de pensii, încă de anul trecut.
Mai mult, sindicaliștii transmit că și în acest an prim-ministrul Marcel Ciolacu a promis că va găsi o soluție pentru remedierea situației.
„Având în vedere faptul că Decizia este definitivă și general obligatorie, proiectul L-559/2024 nu mai poate fi repus în discuție, în forma elaborată, dar există soluții de depășire a impasului, prin implicarea Guvernului și, eventual, a Parlamentului”, spun sindicaliștii de la SNPPC, într-un comunicat de presă.
„(…) la finalul anului trecut și în prima parte a anului curent, de la nivelul primului ministru și al ministrului Afacerilor Interne s-au dat asigurări că se va rezolva problema inechităților din sistemul juridic al pensiilor militare de stat”, precizează sindicaliștii din Poliția Română.
SNPPC reamintește că, de trei ani, România are un război la graniță și că e nevoie urgent de implicarea factorilor politici, pentru întări Sistemul de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională.
Polițiștii mai amintesc că nu trebuie uitat faptul că „rezerviștii sunt parte integrantă a forțelor armate”.
Din decembrie 2024 și până în martie 2025, CCR a tot amânat decizia pe pensiile militare
În luna decembrie a anului trecut, judecătorii CCR au amânat decizia pe pensiile militare, pentru data de 4 februarie 2025.
Ulterior, Curtea Constituțională a amânat pronunțarea cu privire la obiecția de neconstituționalitate formulată de către Avocatul Poporului, Renate Weber, pentru 18 februarie 2025.
CCR a amânat apoi, cu încă o săptămână, pentru 25 februarie, pronunțarea pe legea care ar trebui să actualizeze pensiile militare.
Nici atunci, însă, judecătorii CCR nu s-au pronunțat. Ei au decis amânarea cauzei referitoare la pensiile militare pentru data de 11 martie, după cum AnchetaZilei.ro a scris în exclusivitate.
Într-un final, la 11 martie 2025, Curtea Constituțională a decis că Legea 559 din 2024 este neconstituțională, „în ansamblul său”.
Decizia Curții Constituționale a României este definitivă și obligatorie.