Semnal că Guvernul nu are de gând să majoreze pensiile militare, indiferent de decizia CCR
Astăzi polițiștii și pensionarii militari vor picheta sediul Curții Constituționale a României (CCR), după ce judecătorii au decis au amânat pronunțarea pe pensiile militare, pentru data de 11 martie 2025.
De altfel, președintele SNPPC, Vasile Zelca, ne-a declarat că, pur și simplu, e o bătaie de joc la adresa pensionarilor din Sistemul de Apărare, Ordine Publice și Securitate Națională.
În acest context, polițiștii și rezerviștii au în plan două manifestații de protest, azi și mâine. Ambele vor începe la ora 12:00 și se vor încheia la ora 14:00.
„(…) Nici măcar nu-și motivează decizia. Într-adevăr, trebuie o reformă la CCR, trebuie să motiveze de ce amână, să ne spună de ce amână. De trei luni stăm așa, din noiembrie s-a contestat. Avem luna decembrie, ianuarie, februarie, intrăm în martie. Se fac patru luni. Nu poți să stai patru luni și să nu iei o decizie!
Va fi o acțiune comună cu rezerviștii. Pe 10 și pe 11 martie protestăm la Curtea Constituțională. Buba pentru noi este la CCR, care amână, nejustificat, o decizie foarte importantă”, a spus, pentru AnchetaZilei.ro, liderul SNPPC, Vasile Zelca.
Semnalul că Guvernul nu are de gând să majoreze pensiile militare, indiferent de decizia CCR
În acest an, pentru că nu au indexat pensiile în conformitate cu legislația în vigoare, reprezentanții Guvernului României au decis să acorde un sprijin financiar compensatoriu, pentru pensionarii cu venituri mici.
Este vorba despre ajutorul de 800 de lei, care se acordă în două tranșe, înainte de Paște și înainte de Crăciun.
Potrivit proiectului de OUG, pus în dezbatere de Ministerul Muncii, pensionarii care au pensii mai mici sau egale cu 2.574 de lei vor primi, în 2025, un sprijin de 800 de lei.
De acest ajutor, acordat în compensație de Executiv, vor beneficia și pensionarii militari cu venituri mici.
„Sprijinul financiar prevăzut la alin. (1) se plătește din oficiu, în două tranșe egale a câte 400 lei în luna aprilie 2025 respectiv, în luna decembrie 2025, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale și se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații”, se arată în documentul citat.
Așadar, putem spune că acesta este un semnal clar că Guvernul nu are de gând să actualizeze pensiile militare.
CCR ar urma să ia o decizie mâine pe subiectul pensiilor militare
AnchetaZilei.ro a scris, în exclusivitate, că CCR a amânat din nou pronunțarea privitoare la obiecția de neconstituționalitate a Avocatului Poporului, Renate Weber, referitoare la legea care ar trebui să actualizeze pensiile militare. Noul termen este 11 martie 2025.
CCR-ul trebuia să se pronunțe pe legea care actualizează pensiile militare la 17 decembrie 2024. Prima dată, judecătorii au amânat pronunțarea pentru 4 februarie.
A urmat încă o amânare, pentru data de 18 februarie. Apoi, judecătorii CCR au amânat pentru 25 februarie 2025.
La 25 februarie, CCR a decis să se pronunțe cu privire la obiecția ridicată de Avocatul Poporului, Renate Weber, la 11 martie.
Update. CCR a admis contestația depusă de Avocatul Poporului, Renate Weber, cu privire la legea care actualizează pensiile militare.
Rusine! Chiar nesimtiti! Cum sa maresti la astia cind la ceilalti pensionari nu maresti. Ce au astia in plus? Nu e posibil asa ceva, ori la toti ori la niciunul.