Militarii și polițiștii, discuții în Parlament cu privire la pensiile militare! ‘Ne-am asumat, de comun acord, un calendar clar’

Reprezentanții militarilor și polițiștilor în rezervă au avut discuții astăzi, la Parlament, liberalii care au inițiat proiectul privind actualizarea pensiilor militare.

Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din cadrul Senatului, a dezvăluit că a căzut de acord cu sindicaliști în privința unui calendar clar pentru adoptarea actului normativ.

Citește și Angajați cu doar 10 clase în Poliție și Jandarmerie? Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, răspunsul momentului! EXCLUSIV

De asemenea, Pauliuc a subliniat că pensiile militare nu sunt pensii speciale, ci ocupaționale, având o componentă importantă de contributivitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am discutat cu reprezentanții structurilor asociative ale cadrelor militare în rezervă și în retragere din instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională pe marginea inițiativei legislative privind actualizarea pensiilor militare, depusă în Parlament de senatori și deputați ai Partidului Național Liberal.

Ne-am asumat, de comun acord, un calendar clar pentru adoptarea acestui act normativ astfel încât să fie eliminate cât mai curând inechitățile din sistemul pensiilor militare. Am ascultat propunerile structurilor asociative și am convenit asupra depunerii unor amendamente în momentul în care inițiativa legislativă va fi discutată în Parlament.

De asemenea, a fost punctat în discuție faptul că pensiile militare nu sunt pensiile speciale, ci sunt pensii ocupaționale, care au o componentă importată de contributivitate.

Consider că propunerea legislativă reflectă corect importanța gradului militar pentru cadrele militare în activitate, rezervă sau retragere și asigură o bază solidă pentru a menține atractivitatea carierei militare, fapt cu atât mai necesar în actualul context de securitate regional.”, a spus ea.

Ce spune proiectul PNL care vizează modificarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat:

 Art. 59¹- (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza solda de grad/salariul gradului profesional și/sau solda de functie/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și functionarilor publici cu statut special, in procentajele stabilite la art. 29, 30 și 108 și in functie de vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie, astfel:

a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii in rezerva/incetarii raporturilor de serviciu și a mediei soldelor de functie/salariilor de functie indeplinite in lunile consecutive de activitate care fac parte din baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, la cererea persoanelor ale caror drepturi de pensie au fost deschise inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi;

b) in funcție de gradul militar/profesional deținut la data trecerii in rezerva/incetarii raporturilor de serviciu și media soldelor de functie/salariilor de functie deținute in lunile consecutive de activitate care fac parte din baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, pentru drepturile de pensie deschise in baza prezentei legi.

Art. 59² – in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Casa de pensii sectoriala reactualizeaza toate pensiile aflate in plata in conformitate cu dispozitiile prevazute la art. 59¹.”

Art 59³ – Prevederile art. 59¹ nu se aplica pensionarilor militari care exercită funcția de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau functii asimilate acestora, cat și celor care au calitatea de parlamentar, pe perioada exercitării acestor funcții”.

Cine a inițiat proiectul?

Inițiatorii proiectului sunt parlamentarii liberali Nicoleta Pauliuc, Laurențiu Leoreanu, Virgil Guran, Daniel Fenechiu, Augustin Țâgârlaș Niculescu și Gabriel Andronache.

Citește și

50 de ani de la inaugurarea drumului românesc care rivalizează cu cele din Alpi, realizat de trupele de geniu ale Armatei

One comment

  1. Când s-a stabilit să fie mărită vârsta standard de pensionare pentru militari nimeni nu s-a oripilat demonstrativ. Dacă eram un decident din fruntea Armatei îmi prezentam imediat demisia! Altfel, riscam ca în viitor să fiu acuzat pentru subminarea capacității de apărare a țării! Dar decidenții militari hrăpăreți, pentru grade, funcții și sinecuri politice au acceptat cu mândrie, fără să explice opiniei publice cum se procedează în țările civilizate. Este o inepție să crezi ca un pilot militar pe o aeronavă de luptă de 150 de milioane de euro , un scafandru, un parașutist, un vânător de munte, un tanchist, un infanterist prin arșița câmpului de luptă, etc. își poate îndeplini misiunea la 65 de ani. Dar toată lumea tace, să nu cumva să li se clatine funcțiile, conștienți fiind că speranța de viață a militarilor este diminuată cu 9 ani. Societatea asmuțită împotriva militarilor acum se declară mulțumită, inconștientă fiind că ea este cea care are de pierdut.

Părerea ta contează pentru noi