50 de ani de la inaugurarea drumului românesc care rivalizează cu cele din Alpi, realizat de trupele de geniu ale Armatei
Vineri, 20 septembrie 2024, s-au împlinit 50 de ani de la darea în folosință a, poate, celui mai frumos drum al României.
Este vorba despre Transfăgărășan sau DN7C, un drum care rivalizează cu cele din Alpi. Puțini știu, însă, că acesta nu ar fi fost realizat fără aportul trupelor de geniu ale Armatei României.
Construcția acestuia a început în anul 1969, la început acționând două detașamente de geniști din Regimentul 1 Geniu „Alexandru Ioan Cuza” din Râmnicu Vâlcea.
Începând cu decembrie 1970, partea de nord a lucrării de infrastructură a fost preluată de Regimentul 52 Geniu din Alba Iulia, militarii vâlceni rămânând să lucreze sudul Transfăgărășanului.
Vineri, în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia aniversării a 50 de ani de Transfăgărășan, militarii din cadrul Centrului de Instruire Sprijin de Luptă Geniu și EOD „Panait Donici” Râmnicu Vâlcea, comandat de colonelul Marius Gâju, au depus coroane, pentru remarcabila realizare a geniștilor români, la Monumentul Poarta Geniștilor, la Monumentul Poarta Întâlnirii și la Monumentul Poarta Constructorilor.
Totodată, în cadrul ceremoniei de la Lacul Bâlea, alături de vâlceni, au defilat și militarii din Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” din Brăila, ai structurilor din subordine – Batalionul 136 Geniu „Apulum” din Alba Iulia, Batalionul 52 Geniu „Tisa” din Satu Mare – și elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.
Militarii în retragere, care au luat parte la crearea în stâncă a Transfăgărășanului, au fost premiați, vineri, de organizatori.
Drumul care traversează Munții Făgăraș și face legătura între Muntenia și Transilvania a fost inaugurat la 20 septembrie 1974.
40 de militari și civili au murit în timpul realizăriii Transfăgărășanului. Pentru a lucra cu utilajele la mare înălțime, ostașii Armatei României le-au demontat pe acestea pe piese. Apoi, le-au asamblat în vâr de munte.
Momentul în care militarii defilează la 50 de ani de Transfăgărășan:
La final, chiar și urșii au dat onorul
Citește și SURSE Nuțu Cămătaru și-ar fi însușit un cal de rasă! Descindere a Poliției la ferma șefului de clan: S-au găsit maimuțe, o cămilă și un cangur
La 50 de ani de la inaugurarea Transfăgărășanului, chiar și urșii și-au făcut apariția pe DN7C, în apropiere de Barajul Vidraru.
Liniștite, animalele sălbatice le-au permis militarilor și civililor, care au traversat Transfăgărășanul, să le fotografieze.
Din fericire, nu s-au găsit inconștienți care să încerce să le hrănească sau să-și facă selfie-uri cu ele.
Sursa foto: Eugen Dinu/Anchetazilei.ro