Ce se întâmplă acum cu legea privind pensiile militare – Ultima decizie luată în Parlament

0

Sursa foto: playtech.ro

Ce se întâmplă acum cu legea privind pensiile militare? Ultima decizie luată în Parlamentul României.

Marți, 1 octombrie, Senatul a decis ca propunerea legislativă inițiată de PNL privind pensiile militare să fie trimisă la Camera Deputaților, în calitate de primă cameră sesizată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, Senatul României va fi camera decizională pe această lege.

Citește și

Polițiștii îl bagă în corzi pe Marcel Ciolacu! Îl amenință cu boicotarea alegerilor

„01-10-2024 Plenul Senatului a aprobat trimiterea propunerii legislative la Camera Deputaţilor, ca primă Cameră sesizată, urmare a primirii avizului Comisiei pentru constituţionalitate nr.3193/30.09.2024”, se arată în parcursul legislativ al propunerii.

Ce a transmis Comisia pentru constituționalitate:

„Comisia pentru constituționalitate, în ședinta din 25 septembrie 2024, a luat în dezbatere propunerea legislativă și, cu unanimitate de voturi, a constatat ca aceasta face parte din categoria legilor organice, fiind incidente prevederile art. 118 alin.(2) din Constituția României, republicată, iar in aplicarea prevederilor art.75 alin.(l) din Legea fundamentală , prima Cameră sesizată este Camera Deputaților.

(…) Ca atare, chiar dacă pentru pensiile de serviciu ale judecătorilor/procurorilor (Legea nr. 303/2022), ale consilierilor de conturi/auditorilor publici extern! (Legea nr. 94/1992) și ale militarilor (Legea nr. 223/2015) prima Camera sesizată trebuia să fie Camera Deputaților, pentru restul personalului, precum și în privința modificării Codului fiscal, ordinea sesizării Camerelor ar fi fost cea inversă.

Că atare, în virtutea autonomiei regulamentare de care se bucură, Parlamentul poate stabili, în atari condiții, ordinea de sesizare a Camerelor, cu condiția ulterioară ca în cazul în care Camera decizională astfel stabilită aduce modificări materiei care intră în sfera de competență decizională a primei Camere, atunci va avea obligația reîntoarcerii legii numai pentru prevederea respectivă către prima Cameră, care va decide definitiv în procedură de urgență.

Exact acest lucru s-a întâmplat în cauza de față: legea a fost adoptată de Senat, în calitate de Cameră de reflecție. Camera Deputaților a acționat în calitate de Camera decizională, însă a introdus și reglementări ce țineau de competență decizională a primei Camere, astfel că a întors legea la Senat, care a decis definitiv, acționând în calitate de Camera decizională cu privire la aceste noi reglementări introduse, conform art. 75 alin. (4) și (5) din Constituție.

În consecință, Comisia pentru constituționalitate propune Biroului permanent să transmită Camerei Deputaților, în conformitate cu prevederile art.35 alin.(l) lit.e) a doua liniuță din Regulamentul Senatului, republicat, propunerea legislativă menționată (B447/2024) în vederea luării în dezbatere a acesteia, în calitate de primă Cameră sesizată”.

Citește și

50 de ani de la inaugurarea drumului românesc care rivalizează cu cele din Alpi, realizat de trupele de geniu ale Armatei

Cine sunt inițiatorii proiectului?

Inițiatorii proiectului sunt parlamentarii liberali Nicoleta Pauliuc, Laurențiu Leoreanu, Virgil Guran, Daniel Fenechiu, Augustin Țâgârlaș Niculescu și Gabriel Andronache.

Citește EXCLUSIV Strigătul disperat al omului care i-a descoperit, la Pechea, pe Bute și Ciocan: ‘Eu n-am cum să mai locuiesc în casă. Cei de la Guvern nici n-au vrut să intre. Au venit în noroaie cu costume impecabile, cămăși albe, cu lecția învățată’

Ce spune proiectul de lege care vizează modificarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat

 Art. 59¹- (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza solda de grad/salariul gradului profesional și/sau solda de functie/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și functionarilor publici cu statut special, in procentajele stabilite la art. 29, 30 și 108 și in functie de vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie, astfel:

a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii in rezerva/incetarii raporturilor de serviciu și a mediei soldelor de functie/salariilor de functie indeplinite in lunile consecutive de activitate care fac parte din baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, la cererea persoanelor ale caror drepturi de pensie au fost deschise inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi;

b) in funcție de gradul militar/profesional deținut la data trecerii in rezerva/incetarii raporturilor de serviciu și media soldelor de functie/salariilor de functie deținute in lunile consecutive de activitate care fac parte din baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, pentru drepturile de pensie deschise in baza prezentei legi.

Art. 59² – in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Casa de pensii sectoriala reactualizeaza toate pensiile aflate in plata in conformitate cu dispozitiile prevazute la art. 59¹.”

Art 59³ – Prevederile art. 59¹ nu se aplica pensionarilor militari care exercită funcția de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau functii asimilate acestora, cat și celor care au calitatea de parlamentar, pe perioada exercitării acestor funcții”, se precizează în propunerea legislativă privitoare la pensiile militare.

Please follow and like us:

Părerea ta contează pentru noi