Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) anunță că e o concurență mare pentru posturile scoase la concurs, din sursă externă, în cadrul instituției.
Astfel, la concursul ce se desfășoară în Poliția Română candidează 16 persoane pe loc.
Pentru agenții de poliție, concurența este și mai acerbă: 19,65 cereri/post, conform IGPR.
„Mai mult de 16 cereri pentru un post în Poliția Română au fost depuse, în medie, pentru locurile scoase la concurs, prin încadrare directă, din sursă externă.
În perioada de înscriere, pentru cele 1.238 de posturi scoase la concurs, prin încadrare directă, din sursă externă, au fost depuse 20.343 de cereri (16,4 cereri/post).
Astfel, pentru cele 68 de posturi de ofițer, au fost depuse 958 de cereri (14 cereri/post), pentru 923 de posturi de agent au fost depuse 18.138 de cereri (19,65 cereri/post), iar pentru 247 de posturi de personal contractual, au fost depuse 1.247 de cereri (5 cereri/post).
Posturile scoase la concurs sunt în specialitățile:
– acțiuni speciale (40 de posturi de agent de poliție);
– cazier judiciar, statistică și evidențe operative (46 de posturi de agent de poliție);
– cercetare și prevenirea criminalității (9 posturi de ofițer de poliție);
– comunicații și informatică (27 de posturi de ofițer de poliție, 41 de posturi de agent de poliție și 6 posturi de personal contractual);
– criminalistică (7 posturi de ofițer de poliție);
– financiar (17 posturi de agent de poliție);
– învățământ (4 posturi de ofițer și 12 posturi de personal contractual);
– investigarea criminalității economice (13 posturi de ofițer de poliție);
– logistică (52 de posturi de agent de poliție și 122 de posturi de personal contractual);
– operațiuni speciale (15 posturi de agent de poliție);
– ordine publică (441 de posturi de agent de poliție);
– pregătire profesională (3 posturi de ofițer de poliție);
– psihosociologie (5 posturi de ofițer de poliție);
– resurse umane (6 posturi de agent de poliție);
– reținere și arestare preventive (50 de posturi de agent de poliție);
– rutieră (110 posturi de agent de poliție și 7 posturi de personal contractual);
– secretariat, documente clasificate și arhivă (48 de posturi de agent de poliție și 100 de posturi de personal contractual);
– transporturi (57 de posturi de agent de poliție).
Pentru posturile de polițiști, în perioada 3 – 20 octombrie 2024, se va desfășura proba eliminatorie de evaluare a performanței fizice/proba practică, în funcție de posturile scoase la concurs, dacă este prevăzută o astfel de probă.
Ulterior, la data de 26 octombrie 2024, va fi desfășurată proba scrisă, susținută printr-un examen tip grilă”, a informat IGPR.
Concurență acerbă pentru posturile de agenți de poliție! Banii de chirie de care beneficiază un agent în Capitală – Declarație EXCLUSIVĂ
Citește și Anomalie în sistemul de pensii militare: ‘Avem un fost șef de stat major cu 3.000 de lei pensie. E de noaptea minții’/EXCLUSIV
Liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) din MAI, Vasile Zelca, a declarat, pentru AnchetaZilei.ro, că polițiștii au niște chirii în București de îi doare capul.
Spre exemplu, pentru plata chiriei, polițiștilor li se acordă în Capitală suma de 450 de lei.
„Avem restanțe de încasat. Aici intră norma de hrană. Pe Legea nr. 153 avem probleme cu indemnizațiile. De exemplu: chiria are ca bază de calcul salariul de bază din decembrie 2009.
De aceea, noi avem niște chirii în București de ne doare capul. Un agent de poliție în București primește undeva la 450 de lei pentru chirie. Unde mai găsești chirie cu 450 de lei pe lună? Nu găsești”, a spus Zelca, pentru AnchetaZilei.ro.
Conform legii, agentul de poliție ar trebui să primească circa 2.000 de lei pentru chirie, însă această sumă nu li se acordă.
Astfel, pe lângă problema actualizării pensiilor militare, sindicaliștii din Poliția Română solicită să li se acorde drepturile stabilite prin Legea nr. 153/2017.
În caz contrar, polițiștii amenință că vor boicota alegerile care urmează.
Citește și