Poliția Română anunță, miercuri, că a restituit primele patru permise de conducere, în baza Ordonanței de Urgență nr. 97/2024.
Potrivit polițiștilor, în mod concret, la nivelul Brigăzii Rutiere București, pentru cei 27 de șoferi testați pozitiv cu Drager5000, în perioada 29 iunie -prezent, au fost emise rezultatele de către INML.
Rata de confirmare a testării antidrog: 85%
Citește și EXCLUSIV Fostul șef al Parchetelor Militare, generalul-magistrat Ioan Dan: ‘Ca să mascheze acțiunea teroristă, Securitatea a pus informatorii să tragă. Totul a fost falsificat, mistificat’
Poliția Română informează că rata de confirmare a testelor pozitive, la INML, este de 85%.
„Dintre cei 27 de șoferi, pentru 23 a fost confirmată de INML prezența de substanțe psihoactive în organism, iar pentru 4 șoferi, INML a infirmat prezența substanțelor.
Prin urmare, peste 85% rata de confirmare la probe, dintre șoferii testați pozitiv cu aparatul”, a anunțat Poliția Română.
În acest context, pentru cei 4 șoferi cu rezultat negativ la INML, Brigada Rutieră a restituit deja permisele de conducere.
Ce spune OUG nr. 97/2024?
Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 97/2024, permisul de conducere reținut, potrivit dispozițiilor art. 111 alin. (1) lit. b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, exclusiv ca urmare a testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive se restituie în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin.
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a dezvăluit 3 modificări importante efectuate la OUG-ul privind testarea antidrog a șoferilor
„În primul rând, instituie un termen de 72 de ore în care instituțiile de medicină legală trebuie să elaboreze analizele toxicologice, prin care să evidențieze sau nu, prezența sau nu, a alcoolului și a substanțelor interzise în sângele persoanelor care au fost testate pozitiv cu drugtest sau care au refuzat testarea.
A doua modificare importantă este aceea că, la expirarea acestui termen obligatoriu pentru instituțiile de medicină legală, de 72 de ore, în cazul în care rezultatul nu sosește de la laborator, persoanei respective i se restituie permisul.
Există, de asemenea, o a treia modificare importantă care vizează faptul că aceste analize se efectuează doar de către instituțiile de medicină legală. Anterior, în varianta ordonanței precedente, aceste analize puteau fi efectuate şi de către laboratoarele Poliției Române, laboratoare care, precizez, sunt acreditate conform standardelor internaționale”, a spus Predoiu, la momentul adoptării OUG nr. 97.