Petre Roman, despre Dosarul Mineriadei: ‘În ceea ce mă privește, niciuna dintre acuzații nu se poate reține’

Fostul premier al României, Petre Roman, a fost audiat din nou la Parchetul General, în Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Petre Roman a susținut, vineri, că, în ceea ce-l privește, niciuna dintre acuzații nu se poate reține împotriva sa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, Romana a afirmat, în fața jurnaliștilor, că a venit să dea o declarație în acest sens.

Citește și EXCLUSIV Dezvăluire despre Mineriada din 13-15 iunie! Generalul-magistrat Ioan Dan, fost șef-adjunct al Parchetelor Militare: Omul Securității, propulsat de Gelu Voican Voiculescu, mi-a spus că va fi ‘Ziua Cuțitelor Lungi’

Petre Roman, despre Dosarul Mineriadei: ‘În ceea ce mă privește, niciuna dintre acuzații nu se poate reține’

Eu am venit, acuma, pentru a da o declarație, prin care să lămuresc toate aspectele ridicate de cercetarea dumnealor, fiindcă nu se poate reține, în ceea ce mă privește, niciuna dintre acuzații.

Niciuna dintre acuzații nu se poate reține împotriva mea și am venit să lămuresc, a spus Roman.

Întrebat dacă el a comandat intervenția minerilor asupra protestatarilor din Piața Universității, în iunie ’90, Roman a afirmat: „Niciodată”.

Petre Roman a acuzat că a fost debarcat de la Putere de SRI

Într-un interviu acordat autorului, în anul 2022, Petre Roman a declarat că Mineriada din 1991, prin care a fost înlăturat de la Putere, a fost opera Serviciului Român de Informații.

„(…) Acest proiect a fost, odată cu înlăturarea Guvernului meu, printr-un complot care s-a pus pe picioare la SRI, într-un departament al SRI – lucrul ăsta e documentat!, – toate lucrurile astea au fost înăbușite”, a spus Roman, într-un interviu aflat în arhiva autorului.

Eugen Dinu : Vă referiți la acea Mineriadă din (n.r. toamna anului) 1991?

Petre Roman: Da, care, au spus istoricii pe bună dreptate, a fost o lovitură de stat. (…)

Petre Roman susține că nu a spus niciodată că industria României era un „morman de fiare vechi” în 1990

Eugen Dinu: Dumneavoastră nu ați spus niciodată acea frază (n.r. –  anume că industria României ar fi fost un morman de fiare vechi) sau a fost scoasă din context?

Petre Roman: Nu, a fost lansată sub forma aceasta de Serviciul de Dezinformare al SRI, care erau profund vinovați de ceea ce s-a întâmplat. Compania de audit McKinsey, cea mai mare companie de audit din lume – ei au venit când eram prim-ministru și mi-au propus să fac o analiză cu privire la structura și nevoia de restructurare a economiei românești.

Nu mi-au cerut niciun ban pentru chestia asta, pentru că, la vremea respectivă, programul meu de reformă, programul României de reformă, era considerat cel mai avansat. Am fi fost și prima țară cu convertabilitatea monedei, susținută de Grupul de la Paris, adică grupul de bănci care acordau 2 miliarde sprijini – 2 miliarde la vremea aia. Dar, în momentul în care trebuia să luăm decizia, cu 3 zile înainte, au fost trimiși minerii la București. Nu întâmplător. Tot jaful care s-a făcut ulterior a plecat și de la acest fapt, că moneda nu era convertibilă.

„Fraza pe care am spus-o era următoarea: Ceaușescu ne-a lăsat o mulțime de fiare noi, cu calitate de fier vechi”

Fraza pe care am spus-o era următoarea: Ceaușescu ne-a lăsat o mulțime de fiare noi, cu calitate de fier vechi. Și am dat trei exemple, pe care le știam foarte bine. Unul a fost Centrala pe șisturi bituminoase de la Anina, care a costat 400 de milioane de dolari și n-a mers nicio oră pe șisturi bituminoase. A mers câteva ore pe petrolul adus pe o conductă de 15 kilometri, pe păcura adusă.

Deci, era un dezastru. Era, cum spuneam, o întreagă întreprindere, un obiect industrial, cu calitate de fier vechi, până la urmă a ajuns la fier vechi. Am mai dat un exemplu: celebrul camion de 100 de tone. S-au fabricat două: unul a mers o oră, unul n-a mers nicio oră. Și au fost amândouă obiecte ratate. Adică am dat câteva exemple despre absurditatea voluntarismului personal al lui Ceaușescu în chestia asta.

Părerea ta contează pentru noi