Reporterul AnchetaZilei.ro a realizat vineri, 12 iulie, un nou interviu cu directorul Agenției Naționale Antidrog (ANA), comisar-șef Ramona Dabija.
Am vorbit astăzi cu comisar-șef Ramona Dabija despre acțiunile pe care le desfășoară ANA, în plină vară, la festivalurile de pe litoral, și nu numai.
Directorul Agenției Naționale Antidrog ne-a dezvăluit că, în premieră, la festivalurile de pe litoral, ANA are puncte fixe, acolo unde tinerii se pot retrage pentru a se hidrata și odihni.
Interviul pe care reporterul AnchetaZilei.ro l-a realizat astăzi cu directorul ANA, comisar-șef Ramona Dabija:
Eugen Dinu: Doamnă director, având că suntem în plină vară și sunt foarte multe festivaluri pe litoral, și nu numai, aș dori să vorbim puțin despre prezența ANA la aceste festivaluri. Cum acționează ANA? Presupun că doar pe partea de prevenire.
Comisar-șef Ramona Dabija, director ANA: Nu doar pe partea de prevenire, ci și pe partea de consiliere. Agenția Națională Antidrog participă la aceste evenimente cu public numeros, cum le spunem noi, cunoscute publicului larg ca festivaluri, în sistem integrat, împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne.
Specialiștii Agenției încep activitățile premergător evenimentului, și anume de la ședințele care pregătesc aceste activități. Avem întâlniri cu organizatorii, avem un calendar de activități, în urma căruia pregătim participanții, staff-ul organizatorilor, voluntarii, firma de pază.
„Anul acesta, pentru prima dată, ANA are și un punct fix, unde cei care doresc să se retragă, să ia o pauză de la festival, să poată să stea liniștiți într-un loc răcoros”
Acționăm, de asemenea, alături de Poliția Română, dacă este cazul, în zona adiacentă evenimentului, pentru că la Ministerul de Interne au prioritate toți cetățenii și ne dorim ca și participanții la festival, dar și cei care locuiesc și își desfășoară viața în proximitatea unui astfel de eveniment să fie în siguranță.
În timpul festivalului, Agenția Națională Antidrog oferă și consiliere în sistem integrat, la punctele medicale. De aceea, principala noastră recomandare către participanții la festivaluri este ca în momentul în care ajung acolo să identifice cel mai apropiat punct de prim ajutor.
Anul acesta, pentru prima dată, ANA are și un punct fix, unde cei care doresc să se retragă, să ia o pauză de la festival, să poată să stea liniștiți într-un loc răcoros. Avem aer condiționat, avem apă gratuită, ca să se hidrateze. De asemenea, acolo ei pot primi consiliere, dacă simt nevoia să vorbească cu specialiștii Antidrog.
„Avem medici, avem psihologi, într-adevăr, în cadrul festivalului, dar, în același timp, avem și foarte mulți voluntari, care merg alături de noi”
E.D.: Sunt echipe mixte cu medici?
R.D.: Avem medici, avem psihologi, într-adevăr, în cadrul festivalului, dar, în același timp, avem și foarte mulți voluntari, care merg alături de noi.
Și ne bucurăm de succesul acestor puncte mobile ale ANA. În acest moment, avem unul la „Beach, Please!”. Oamenii vin. Într-adevăr, la început, cei mai mulți care au accesat serviciile noastre au fost cetățeni străini. Dar ușor-ușor, și cetățenii români au înțeles că este un punct de unde pot afla foarte multe informații și că pot lua acea pauză benefică de la distracție, în care să-și reîncarce bateriile și să o ia de la capăt. În siguranță, bineînțeles!
E.D.: Văd că sunt foarte mulți tineri! Să-nțeleg că aveți priză la tineri?
R.D.: Vin din ce în ce mai mulți tineri și ne bucurăm să vedem că sunt din ce în ce mai mulți tineri care și cunosc, dar care și vor să-și clarifice informațiile pe care le au și să afle dacă ceea ce știu ei, știu bine.
Ne-am bucurat să vedem că, deși au venit câteodată reticenți sau au venit să ne critice, crezând fals că împărțim pliante, au plecat, după aproape 40 de minute, cu dorința de a deveni voluntari ANA.
„Am efectuat un studiu la festivaluri, din care a reieșit că 35% dintre persoanele participante au consumat cel puțin o dată droguri”
E.D.: Știu că ați desfășurat un studiu la „firul ierbii” referitor la festivaluri, în baza căruia acționați.
R.D.: Așa este! Anul trecut, am efectuat un studiu la toate festivalurile care au avut loc, în urma căruia a reieșit că 35% dintre persoanele participante au declarat că au consumat cel puțin o dată un anumit tip de drog ilicit.
Printre cele mai consumate se regăsesc cannabisul, ecstasy-ul, cocoaina, dar vorbim și de consumul abuziv de medicamente.
Dacă vreți un profil al persoanei predispuse spre un astfel de consum de substanțe psihoactive, vorbim de un tânăr, în jurul vârstei de 22 de ani, care, de obicei, consumă în spațiul intim și, ulterior, vine la un festival.
Din păcate, acest lucru ne arată că, atunci când tinerii vin și au această substanță în organism, ei sunt tentați să consume alcool, ceea ce nu este bine.
Tocmai de aceea, ne-am motivat să facem acest punct fix, unde ei să poată să găsească sprijin și să nu uite că hidratarea este cel mai important aspect, consumul de apă este cel mai important la astfel de evenimente.
E.D.: S-a întâmplat să vină și persoane aflate sub influența substanțelor psihoactive la aceste puncte?
R.D.: Până acum, nu am avut astfel de cazuri de gestionat, dar am avut foarte multe cazuri de intoxicație cu alcool și ne-am bucurat să vedem că prietenii lor i-au adus. Și au preferat să vină la cortul ANA, decât să meargă la punctele de prim ajutor, spunând că mai bine încep să bea apă la noi și, ulterior, după ce își mai revin puțin, să meargă acolo.
Dar bineînțeles, noi lucrăm îndeaproape cu colegii de la SMURD, cu colegii de la Ambulanță și atunci primul ajutor se acordă împreună.
Despre campania SAFE FESTIVAL
E.D.: În acest moment desfășurați și proiectul SAFE FESTIVAL.
R.D.: Da, este o campanie de informare care a început, la fel, ca urmare a studiului respectiv, prin care ne-am dat seama că trebuie să existe grupate, dacă vreți, mai multe informații atât pentru organizatori, cât și pentru participanți.
Și această campanie se desfășoară nu doar în limba română, ci și în limba engleză, și în limba maghiară, pentru că urmează și evenimente în comunitatea maghiară. Și ne-am dorit ca, în special, cetățenii străini, care accesează astfel de evenimente în România, să aibă informații corecte și să cunoască foarte bine legislația din România, astfel încât să nu fie puși în fața unor situații.
@anchetazilei.ro SAFE Festival – o campanie a Agenției Naționale Antidrog #anchetazilei #ana ♬ sunet original – anchetazilei
În România, consumul de droguri este interzis, dar nu este pedepsit. În schimb, deținerea în vederea consumului este pedepsită. Și atunci, dacă asupra ta se găsește un joint, tu, venind dintr-o țară unde cannabisul este legalizat, trebuie să cunoști că legislația din țara ta nu te apără în România.
Și în România, odată ce ai fost depistat cu astfel de substanțe, poți fi tras la răspundere, ți se poate face dosar penal și mi se pare corect ca noi, Ministerul Afacerilor Interne, să promovăm legislația corectă, astfel încât fiecare adult să ia cele mai bune măsuri de precauție pentru el.
E.D.: Și feedback-ul din partea străinilor înțeleg că a fost unul pozitiv, din moment ce dintre tinerii aceștia care au venit la corturi foarte mulți sunt străini.
R.D.: Da, sunt foarte mulți și m-am bucurat să văd că au venit tineri din Finlanda, din Israel, din Guatemala chiar. Fiecare vine și ne povestește cum e la el în țară, le povestim și noi cum este aici, le oferim posibilitatea să știe unde să apeleze, în caz de nevoie. E important să știi ce trebuie să faci, dacă te duci într-o țară străină.
Și am văzut că ei sunt mai deschiși în a vorbi cu autoritățile, considerând, pe bună dreptate, că noi nu trebuie să fim în tabere adverse, ci trebuie să fim acolo, pentru ei.
E.D.: Mai devreme mi-ați spus că au venit persoane intoxicate cu alcool la aceste puncte. Aveți medicamente acolo?
R.D.: Nu, tocmai de asta spun că lucrăm foarte bine cu cei de la Ambulanță, cu cei de la SMURD. Noi le oferim apă gratuită și, după ce stăm de vorbă cu ei, dacă au probleme, dacă au nevoie să fie ajutați, și nu îi putem ajuta noi, îi ghidăm către partenerii noștri instituționali.
După cum bine știți, avem o rețea de voluntari psihologi care îi pot sprijini pe acești tineri, în cazul în care ei chiar simt nevoia să vorbească cu cineva.
Acțiunile pe care le desfășoară sau urmează să le desfășoare ANA la festivaluri
E.D.: Ce acțiuni în desfășurare are ANA, în acest moment, la festivaluri și pentru ce festivaluri vă pregătiți?
R.D.: În acest week-end, știți bine că suntem la „Beach, Please!” – cel mai mare festival pentru tineri, începând de la 14 ani.
Ce am remarcat la festivalurile de săptămâna trecută? Am remarcat prezența din ce în ce mai numeroasă a părinților, alături de copii, ceea ce anul trecut nu prea se întâmpla. Asta înseamnă că părinții au început să își dorească să petreacă mai mult timp cu copiii lor și să înțeleagă felul de distracție pe care copiii lor îl aleg.
Este important să comunicăm cu copiii și să știm ce îi interesează pe ei. Săptămâna viitoare, avem Electric Castle și Freeland la Ialomița. Bineînțeles, urmează Untold și Summer Well în București. Este o vară plină de evenimente și, pe lângă toate acestea, avem activități de dimensiune mai mică, dar la fel de importante, în celelalte orașe și, mai ales, în principalele zone turistice.
De asemenea, mergem și în taberele școlare în timpul săptămânii, unde ne întâlnim cu copiii, dar și cu cadrele didactice, continuăm activitățile și ne pregătim pentru începutul anului școlar.
Voluntarii de la festival sunt studenții care au urmat cursuri de prevenire sau de formare în cadrul ANA
E.D.: Voluntarii pe care îi aveți la aceste acțiuni sunt foști consumatori?
R.D.: Majoritatea voluntarilor care sunt astăzi cu noi prezenți la festival sunt studenți, studenți care au urmat anumite cursuri de prevenire sau stadii de formare la ANA.
Majoritatea sunt studenți la Medicină sau la Drept. Sunt tineri care, așa cum le spun eu, vorbesc pe limba tinerilor și transmit mesaje de interes pentru comunitățile unde ei își desfășoară activitatea.
Nu mergem neapărat cu foști consumatori, însă, într-adevăr, avem și voluntari din rândul copiilor care au fost în programul „SAFE SPACE”, la ANA, adolescenți aflați la risc de consum.
Ei sunt luați în general în activitățile noastre punctuale, acolo unde știm că sunt copii care au nevoie de ajutor sau ei merg în locurile pe care le frecventau în perioada în care aveau probleme. Și atunci, dacă sunt copii care își doresc schimbarea, și sunt astfel de copii, ei vin către noi. În acest moment, în proiectul „SAFE SPACE”, doar în București avem 45 de copii și ne bucurăm să vedem că și părinții lor vin, din ce în ce mai mulți, cu încredere către specialiști.
E.D.: La final, dacă ați dori să adăugați ceva…
R.D.: Îmi doresc o vară în siguranță și o vară sănătoasă, astfel încât la începutul lui septembrie, când ne pregătim de anul școlar, să putem avea forțe proaspete, să putem să fim pregătiți pentru încă un an de activități cu cei de la Ministerul Educației.
E.D.: Mulțumesc!