Fața nespusă a lui Ioan Ficior: torționar și turnător! Ce pensie avea fostul torționar – Mulți pensionari visează azi la acești bani
Fostul comandant al lagărului de muncă de la Periprava, Ioan Ficior, a murit la Spitalul Penitenciar Jilava, în toamna anului 2018.
Avea 90 de ani. Torționarul Ioan Ficior fusese condamnat, în 2017, la 20 de ani de închisoare cu executare, pentru crime împotriva umanității, fiind vinovat de moartea a 103 deținuți închiși la Periprava.
Zilele trecute, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a dezvăluit „fața neștiută a colonelului Ioan Ficior: corupt și corupător, torționar și turnător”.
Concret, CNSAS a prezentat în document în care Ficior, sub numele de cod „Ardeleanu”, își turna colegii de muncă.
Citește și INTERVIU EXCLUSIV Generalul magistrat Ioan Dan, fost șef al Parchetelor Militare, răstoarnă Dosarul Revoluției: ‘Șeful suprem al Securității a spus unde trebuie căutați teroriștii’
Ce pensie îi plătea Statul Român fostului torționar
Responsabil pentru moartea a 103 oameni, Ioan Ficior încasa de la Statul Român o pensie la care mulți pensionari visează azi.
Mai precis, conform informațiilor apărute în spațiul public la vremea respectivă, fostul torționar avea o pensie de 5.500 de lei.
CNSAS: „Fum de carne de porc la grătar și miros de vin de Murfatlar”
(fața neștiută a colonelului Ioan Ficior: corupt și corupător, torționar și turnător)
Îi auzim de aproape 35 de ani cum ne spun că n-au făcut decât să-și apere țara. Că au fost… patrioți onești, care au pus interesul națiunii mai presus de orice. Îi auzim, chiar și astăzi, cum recunosc abuzurile din perioada 1945-1965 și neagă, cu seninătate, teroarea subtilă, dar omniprezentă din ultimele două decenii comuniste.
I-au auzit și bunicii noștri, în anii ’50, atunci când le luau pământurile și îi scoteau din casele lor. I-au auzit și părinții noștri, în anii ’80, atunci când se confruntau cu penuria de alimente și frigul din case, iar Radio Europa Liberă era singura sursă credibilă de informare.(…)”.
„Colonelul Ioan Ficior. Sau „Ardeleanu” – pentru „prieteni”.
Am (re)descoperit, astfel, o carieră de ofițer notoriu al aparatului represiv, marcată de tratamente inumane aplicate deținuților din centrele de detenție în care a fost comandant, corupție, abuzuri, trafic de influență, presiuni făcute asupra subalternilor.
Am descoperit un ofițer care pe final de carieră își dădea colegii pe mâna contrainformațiilor.
Am descoperit un ofițer căruia contrainformațiile i-au încheiat, în cele din urmă, cariera.
Un personaj odios care, într-un final întârziat de dificultățile tranziției, a ajuns să răspundă în fața justiției pentru faptele sale. A fost condamnat și a decedat în închisoare, la fel ca multe dintre victimele sale de la Poarta Albă, Suceava, Borzești, Periprava sau Giurgeni.
Documente identificate în Arhivele Securității și prezentate de Direcția Investigații”, spune CNSAS, într-o postare pe Facebook.