Se pregătește o schimbare importantă privind dreptul la pensie!
Se pregătește o schimbare importantă în domeniul pensiilor, transmite Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).
Guvernul României a aprobat modalitatea de aplicare a Acordului în domeniul securității sociale, încheiat cu Statele Unite ale Americii, document care reglementează recunoașterea reciprocă a perioadelor de asigurare și a dreptului la pensie în cele două țări, conform MMSS.
Practic, se va recunoaște dreptul la pensie pentru românii care lucrează în Statele Unite ale Americii.
„Astfel, va fi posibilă valorificarea perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporțională a pensiei de către fiecare stat, în funcție de perioadele de asigurare realizate în sistemul propriu”, explică Ministerului Muncii.
Ministerul Muncii: „𝐆𝐮𝐯𝐞𝐫𝐧𝐮𝐥 𝐚 𝐟ă𝐜𝐮𝐭 î𝐧𝐜ă 𝐮𝐧 𝐩𝐚𝐬 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐚ș𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐫𝐞𝐜𝐢𝐩𝐫𝐨𝐜ă 𝐚 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐥𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐬𝐢𝐞 ș𝐢 𝐚 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐚𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚𝐫𝐞 î𝐧 𝐑𝐨𝐦â𝐧𝐢𝐚 ș𝐢 𝐒𝐭𝐚𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐔𝐧𝐢𝐭𝐞 𝐚𝐥𝐞 𝐀𝐦𝐞𝐫𝐢𝐜𝐢𝐢
Executivul a aprobat modalitatea de aplicare a Acordului în domeniul securității sociale încheiat cu Statele Unite ale Americii, document care reglementează recunoașterea reciprocă a perioadelor de asigurare și a dreptului la pensie în cele două țări.
Acordul în domeniul securităţii sociale și aranjamentul administrativ se aplică persoanelor care sunt sau au fost supuse legilor unuia sau ambelor state, dar și celor ale căror drepturi derivă, conform legilor aplicabile, de la acestea”.
Ce înseamnă asta pentru români?
„Pentru România, Acordul se aplică legilor care reglementează pensiile şi ajutoarele pentru deces din sistemul public de pensii, precum și legilor care reglementează contribuțiile de asigurări sociale de sănătate.
Astfel, va fi posibilă valorificarea perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporțională a pensiei de către fiecare stat, în funcție de perioadele de asigurare realizate în sistemul propriu.
Un alt aspect important se referă la exportul pensiilor, respectiv la facilitarea mobilității pensionarilor din cele două state pe teritoriul celuilalt stat și a menținerii accesului lor la drepturile de pensie aflate în plată.
În ceea ce privește lucrătorii detașați, aceștia vor fi reciproc exceptați de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul național al statului unde sunt detașați.
Aranjamentul administrativ și Acordul vor intra în vigoare la aceeași dată, respectiv în prima zi a celei de-a patra luni de la data ultimei note prin care statele își notifică reciproc, prin canale diplomatice, îndeplinirea procedurilor interne necesare pentru intrarea în vigoare, şi vor avea aceeași perioadă de valabilitate”, precizează Ministerul Muncii.
De astăzi, începe! Cine sunt pensionarii care primesc bani în plus, pe lângă pensie, în luna iunie 2024
În luna iunie 2024, unii pensionari vor primi bani în plus. Banii se virează direct pe cardurile pensionarilor.
Mai exact, în această lună, pensionarii vor încasa, pe lângă pensie, o nouă tranșă, în valoare de 250 de lei, pe cardurile sociale.
Începând de astăzi, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) alimentează cardurile pentru alimente și mese calde, pentru beneficiarii măsurii „Sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate în perioada 2024-2027”.
Cine beneficiază de acest program:
- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
- persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
- familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;
- familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
- familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;
persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.