Pensionarii militari au dezvăluit singurul lucru pe care l-au obținut de la ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, și echipa acestuia

Pensionarii militari, împreună cu sindicaliștii din Poliția Română, au protestat, joi, în fața Ministerului Apărării.

Aceștia au cerut actualizarea soldei de grad a pensionarilor din sistemul Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională nu se aplică la același nivel cu cea a persoanelor aflate în activitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ulterior, reprezentanții protestatarilor au fost invitați la negocieri de către ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, și echipa acestuia.

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) a dezvăluit singurul lucru pe care au reușit să-l obțină pensionarii militari de la Tîlvăr.

Citește și Polițiștii sună mobilizarea și se alătură protestului militarilor!

Potrivit sindicaliștilor, singurul lucru obținut a fost „angajamentul ferm al dlui. ministru, ca membru al Guvernului și al celor prezenți, ca reprezentanți ai MApN, că, în situația în care vom găsi deputați care să-și asume amendamentul nostru în procesul de legiferare al OUG 26/2024, nu se vor mai opune”.

Comunicatul pensionarilor militari:

„DESPRE NEGOCIERILE PURTATE LA MApN,

DE ZIUA INDEPENDENTEI ROMANIEI

RAPORT
CATRE MEMBRII SI PARTENERII SCMD

Stimati camarazi,

Deoarece Comunicatul MApN este linistitor pentru Puterea politica si prea vag pentru noi, se impun cateva precizari in ceea ce priveste actiunea din 9 Mai, 20204.

Organizatorii au adus multumiri tuturor structurilor asociative participante. Noi multumim tuturor membrilor, vechi si noi, ai SCMD si partenerilor nostri, care au venit din toate colturile Tarii.

Ca dovada a deplinei unitati, s-a venit in autocare si microbuze comune, sau in masini proprii, la un loc, membrii SCMD, ANCMRR, LAPDM, ROMIL, ARPIA, etc., in numar impresionant de mare pentru spatiul alocat si in conditiile vremii ostile. Marturie stau imaginile si comentariile televiziunilor si presei scrise locale, aduse de camarazii din Constanta, Alexandria, sau Bucuresti, care au spart embargoul impus televiziunilor nationale.

De asemenea, drona MApN, care a survolat permanent “campul tactic” si membrii garzii triplate, echipate si dotate ca pentru o interventie in Gaza. Tuturor le aducem multumiri!

Multumim si echipei speciale a SCMD, care i-a sprijinit discret pe organizatori in relatia cu jandarmii si cu reprezentantii BOR, care au permis accesul participantilor la utilitatile Catedralei.

Multumiri deosebite se cuvin sindicatelor partenere, SNPPC si FSANP, atat pentru numarul de participanti cat si pentru declaratiile publice ale domnilor presedinti Vasile Zelca si Cosmin Dorobantu. De asemenea, deputatilor-rezervisti, care au dat curs invitatiei, pentru pozitia adoptata in declaratiile facute si pentru asumarea amendamentului propus de SCMD – domnii generali Mircia Chelaru, la MApN si Nicolae Roman la Parcul Izvor”.

Soluția prezentată de sindicaliști

„La discutiile cu ministrul Apararii (inca) Nationale, delegatia participantilor a intrat la 13:30 PM si a parasit cladirea la 16:23 PM. Au participat 11 reprezentanti ai asociatiilor de rezervisti din MApN si MAI si subsemnatul, ca reprezentant al SCMD. Am raportat dlui. ministru ca reprezint si pozitia SNPPC si FSANP, care se afla alaturi de noi, in strada.

Echipa dlui. ministru a fost compusa din seful SMA, sefii Directiilor centrale si “Acarul Paun”, adica executantul politic al ordinelor ce ne privesc – dl. secretar de stat Eduard Bachide.

Echipa ministeriala a fost de un calm diplomatic desavarsit, dl. ministru declarand ca va sta la dispozitia noastra, oricat timp este necesar ajungerii la un acord.

Asperitatile au fost din partea noastra, dar le-am explicat prin faptul ca s-a ajuns la agresarea ultimului nostru drept, netransferat inca magistratilor – desconsiderarea gradului militar la rezervisti si la categoria impropriu-denumita “in retragere”, dar si prin faptul ca, in conditiile unei mortalitati de cca. 600/luna, noi nu mai avem timp sa asteptam reparatii. Au trecut deja 15 ani de cand suntem loviti sistematic, pe post de cobai ai tuturor experimentelor sociale, supusi agresiunii psihologice, de imagine si umilintelor.

Concret, s-au obtinut, gratie insistentei subsemnatului si a dlui. col (r) Marian Tudor, un singur lucru: angajamentul ferm al dlui. ministru, ca membru al Guvernului si al celor prezenti, ca reprezentanti ai MApN, ca, in situatia in care vom gasi deputati care sa-si asume amendamentul nostru in procesul de legiferare al OUG 26/2024, nu se vor mai opune.

Un eventual amendament, la calendele grecesti, privind Legea 223/2015, nu este acceptabil, pentru ca vom muri toti pana cand se va finaliza.

Solutia este Art. 11 al OUG 26/2024, care prevede marirea soldelor de “grad/grad profesional” la militarii si politistii in activitate, L166 trecand deja tacit de la Senat la camera decidenta – Camera Deputatilor. Aici trebuie ca un numar de deputati sa-si asume Art. 11/1 ca amendament privind cresterea soldei de grad la rezervisti si cei in retragere si aceasta este misiunea noastra, a tuturor, sa facem lobby”.

Sindicaliștii pregătesc o nouă „demonstrație de sprijin”

„Am anuntat ca am solicitat deja prezenta la discutii pentru SCMD, SNPPC, FSANP si SIDEPOL si ca vom lansa chemarea pentru o demonstratie de sprijin, la Parcul Izvor, in ziua votului in plen, catre toate sindicatele si asociatiile din SAOPSN. De asemenea ca, daca nu ni se va face dreptate pe durata campaniei electorale, pe 7 iunie, vom fi prezenti, in numar mult mai mare in Piata Victoriei.

Am fost impotriva oricarei noi legi “reparatorii” privind pensiile militare, acceptata de unele asociatii, chiar conditionata de termenul (imposibil) de 1 septembrie a.c., deoarece: orice lege dispune numai pentru viitor, deci nu ni se va aplica si noua; vom muri toti pana va apare si, in plus, nu stim ce Guvern si ce majoritate parlamentara vom avea la toamna.

Am solicitat in plus ceea ce solicitam de ani de zile, alaturi de sindicatele politistilor – aplicarea Legii 223/2015, in forma promulgata de Presedinte, deci curatarea ei de toate “consolidarile” aduse de la OUG 57/2015 si pana la Legea 282/2023, al caror text, desi OUG-urile in cauza nu au fost votate ca Legi, a fost inclus, ilegal, in textul Legii promulgate, 223/2015”, au precizat ei.

„De asemenea, am solicitat:

– Aplicarea Legii salarizarii, 153/2017, la toate structurile SAOPSN;

– Excluderea rezervistilor din PNRR si din Legea 282/2023 si declaratii oficiale ca avem aceeasi contributivitate ca toata lumea, dar in sistem propriu, pentru ca ne-am saturat de imbecilul stereotip mediatic al asa-zisei noastre lipse de contributivitate;

Anularea suspendarii ajutoarelor salariale la trecerea in rezerva;

– Aplicarea Legii 168/2020 tuturor militarilor si politistilor care au indeplinit misiuni de lupta in Tara, nu numai umanitare sau politienesti in “teatrele de operatii”;

– Revenirea asupra denumirii “de urgenta” sau “universitare” a spitalelor noastre militare, ceea ce face ca si la MApN si la MAI, militarii si politistii in activitate, in rezerva sau in retragere, sa fie supusi discriminarilor si umilintelor fata de civili si respectarea prevederilor statutare privind gratuitatea actului si tratamentului medical in unitatile spitalicesti proprii, etc.

In concluzie, 15 ani de promisiuni si umilinte, ne-au ajuns! Vrem sa ne vedem dreptatea si consideratia la care avem dreptul inainte de a “parasi, pe cale naturala, sistemul”, pentru ca noi suntem generatia care a convins si NATO si UE sa ne admita ca parteneri egali si nu ca slugi penibile!

Honor et Patria! Vae Victis!

Col (r) dr. Mircea Dogaru,

Presedintele SCMD”, au mai transmis sindicaliștii.

Ce a transmis, oficial, MApN

Într-un comunicat de presă, Ministerul Apărării a prezentat concluziile întrevederii dintre ministrul Tîlvăr și sindicaliști.

„Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, 9 mai, la sediul MApN, cu reprezentanți ai conducerii unor structuri asociative ale personalului militar în rezervă și în retragere. La discuții au fost prezenți șeful Statului Major al Apărării, general Gheorghiță Vlad, secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, Eduard Bachide, precum și șefi ai unor structuri centrale ale MApN.

Discuțiile au abordat principalele preocupări și subiecte de interes pentru rezerviștii militari, referitoare la corelarea componentei corespunzătoare soldei de grad din pensia militară cu solda de grad a militarilor în activitate, modul de stabilire a impozitului lunar pentru pensiile militare de stat, situația ajutoarelor stabilite la trecerea în rezervă sau direct în retragere, conform prevederilor Legii nr. 284 din 2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, soluțiile pentru creșterea calității asistenței medicale pentru personalul militar în rezervă și în retragere și membrilor familiilor acestora, precum și modalitățile de îmbunătățire a dialogului între instituția militară și structurile asociative ale rezerviștilor”, a comunicat Ministerul Apărării.

„Împreună cu șefii structurilor centrale ale MApN, ministrul Tîlvăr a analizat, în cadrul întâlnirii, toate propunerile și cererile formulate de reprezentanții structurilor asociative, fiind discutate și opțiuni realiste de soluționare a acestora.

Angel Tîlvăr i-a asigurat pe invitați de întregul respect al instituției față de cadrele militare în rezervă și în retragere, de deschiderea necondiționată și permanentă a MApN la dialog, precum și de dorința de a găsi împreună soluții la problemele semnalate, de natura îmbunătățirii cadrului juridic aplicabil sau din domeniul drepturilor și beneficiilor cuvenite rezerviștilor și veteranilor de război sau ai teatrelor de operații.

În final, ministrul apărării naționale a propus organizarea acestor consultări cu caracter periodic, pentru a putea asigura eficiență eforturilor de soluționare a problemelor ridicate”, a informat MApN.

Părerea ta contează pentru noi