Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, schimbă legea, după ce a rămas ‘interzis’! Modificarea care îi vizează pe toți polițiștii

0

Sursa foto: Ilona Andrei/G4Media

În luna martie, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) din MAI, Vasile Zelca, dezvăluia, pentru AnchetaZilei.ro, că polițiștii care comit abuzuri sunt apărați de Ministerul de Interne, în vreme ce aceia care sunt ultragiați nu sunt, ei fiind protejați doar de sindicate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vasile Zelca ne-a precizat, la acel moment, că ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a rămas „interzis” când a auzit acest aspect.

Citește și EXCLUSIV Ordinul îi vizează pe toți polițiștii! Șeful MAI, Cătălin Predoiu, a rămas interzis: ‘Cum adică?’

Predoiu le-a promis sindicaliștilor că va îndrepta legislația în vigoare și pare că se va ține de cuvânt. MAI a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență care va modifica Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului.

Conform proiectului de OUG, vor beneficia de asistență juridică în cadrul unui proces penal și polițiștii vătămați prin fapte de ultraj.

Modificarea legislativă care îi vizează pe polițiștii ultragiați:

„9. La articolul 28 alineatul (1), litera o) se modifică și va avea următorul cuprins:

„o) decontarea cheltuielilor de asistență juridică efectuate de acesta în cadrul unui proces penal și/sau civil, care a fost desfășurat sau se desfășoară împotriva sa, pentru fapte săvârșite în exercitarea atribuțiilor de serviciu, precum și în cadrul unui proces penal în care are sau a avut calitatea de persoană vătămată printr-o faptă de ultraj”.

Ce spunea până acum Statutul polițistului?

„o) decontarea cheltuielilor de asistență juridică ocazionate de procedurile judiciare, penale și/sau civile, inițiate împotriva sa, pentru fapte săvârșite în exercitarea atribuțiilor de serviciu, precum și în situația în care este victimă a unor fapte de ultraj, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne”, se precizează în OUG nr. 53 din 28 iunie 2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului.

Numai că, așa cum ne-a declarat liderul SNPPC, OMAI nr. 9/2009 îi exclude pe polițiștii ultragiați, astfel că aceștia nu beneficiau de protecție juridică din partea Ministerului de Interne.

Vasile Zelca, pentru AnchetaZilei.ro: „A rămas și dânsul aproape interzis: <<Păi, cum adică?>>”

„Avem acel ordin, OMAI nr. 9/2009, privind asistența juridică pentru polițiști. Acel ordin l-am discutat cu domnul ministru Predoiu și știe deja că are sincope foarte mari. Prin acel ordin, se asigură asistență juridică polițiștilor care sunt cercetați în legătură cu fapte care au legătură cu serviciul. Dacă polițistul e reclamat că a bătut pe cineva, instituția îi poate asigura apărare. 

Culmea este că polițistul ultragiat nu face parte din beneficiarii acestui ordin. I-am adus la cunoștință domnului Predoiu, încă de anul trecut, și încă așteptăm să modifice acest ordin, pentru că și polițistul ultragiat trebuie protejat, să i se asigure asistență juridică, chiar dacă statul, prin Parchet, este de partea sa. Dar lui tot îi trebuie un apărător.

Din păcate, la acest moment, SNPPC este cel care vine și-și protejează membrii de sindicat doar, prin departamentul Juridic, și le oferim asistență juridică în cazul ultrajelor. 

Am avut o discuție cu dânsul și-a notat-o, că a rămas și dânsul aproape interzis: <<Păi, cum adică? Noi oferim protecție polițiștilor reclamați, dar nu oferim pentru cei ultragiați?>>. Așteptăm Ordinul de ministru. (…)”, a afirmat, pentru AnchetaZilei.ro, Vasile Zelca, după cum am scris AICI.

Please follow and like us:

Părerea ta contează pentru noi