Poliția Locală, despre contractul cu „Umbra Kremlinului în România”: „Nu au fost compromise date și nu au existat breșe de securitate”

Sursa foto: LUKOM-A Agency

Libertatea a publicat, la 15 aprilie, o investigație privitoare la armata privată a LukOil în România, care ar acționa la ordinul Kremlinului. Una dintre cele mai mari și temute „armate corporative” din Rusia operează în România începând cu anul 1998, în siajul companiei LukOil. Firma privată de securitate Lukom-A are o istorie încărcată de controverse și există indicii temeinice că foștii ofițeri FSB din conducere acționează la ordinele Kremlinului. Sucursala înființată la București are șefi numiți după ce au ieșit la pensie din structuri ale SRIa scris Libertatea.

Ne puteți urmări și pe Google News

AnchetaZilei.ro a descoperit că „Umbra Kremlinului în România” a efectuat auditul tehnic al sistemului de monitorizare aflat în funcțiune la nivelul Poliției Locale Sector 2. Practic, a primit acces la sistemul de supraveghere din sector. Firma privată de securitate Lukom-A operează în țara noastră prin intermediul TRAUN GUARD HMS SRL.

În acest context, am încercat să aflăm de la Poliția Locală Sector 2 cum a fost aleasă această firmă pentru a-i fi încredințat contractul respectiv, prin procedura achiziției directă, dacă a exista o breșă de securitate în sismte, dar și ce măsuri va lua instituția în acest caz.

Poliția Locală Sector 2 a precizat, pentru AnchetaZilei.ro, că firma respepectivă a avut acces „doar la informații privind caracteristicile tehnice ale echipamentelor (date cu caracter public de altfel), nu și la proceduri de lucru sau arhivele de imagini stocate pe serverele noastre”.

Poliția Locală Sector 2 nu va întreprinde nicio măsură deoarece nu au fost compromise date și nu au existat breșe de securitate în sistemele de monitorizare aflate la dispoziția instituției, a subliniat, pentru AnchetaZilei.ro, instituția din Sectorul 2.

Citește și EXCLUSIV ‘Umbra Kremlinului în România’ – armata privată a LukOil cu legături cu foști șefi SRI – contract cu Poliția Locală Sector 2, prin achiziție directă!

Poliția Locală Sector 2, pentru AnchetaZilei.ro:

„1. În conformitate cu prevederile Legii nr. 96/2016 – privind achizițiile publice, Poliția Locală Sector 2 a contractat firma TRAUN GUARD HMS SRL prin platforma Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), pentru efectuarea unui audit tehnic al sistemelor de monitorizare aflate în funcțiune la nivelul instituției. Așa cum reiese din denumire, această activitate a fost necesară pentru a avea o imagine de ansamblu în ceea ce privește gradul de uzură a echipamentelor, având în vedere că acestea se află în funcțiune începând cu anul 2009.

Angajații firmei mai sus menționate au avut acces doar la informații privind caracteristicile tehnice ale echipamentelor (date cu caracter public de altfel) nu și la proceduri de lucru sau arhivele de imagini stocate pe serverele noastre.

2. Conform atribuțiilor legale, Poliția Locală Sector 2 nu are competență în investigarea activității prezente sau trecute a conducătorilor unor companii private și cu atât mai puțin în verificarea relațiilor pe care aceste companii le au cu structuri din afara țării.

3. Securitatea serverelor este asigurată de firma de mentenanță cu care ne aflăm sub contract, accesul la date fiind restricționat.

4. Poliția Locală Sector 2 nu va întreprinde nicio măsură deoarece nu au fost compromise date și nu au existat breșe de securitate în sistemele de monitorizare aflate la dispoziția instituției, care gestionează exclusiv imagini surprinse pe domeniul public, asimilate datelor cu caracter personal, conform normelor GDPR”.

Potrivit verificărilor efectuate de AnchetaZilei.ro în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), în luna octombrie a anului 2023, firma TRAUN GUARD HMS SRL, așa cum se numește în prezent Agenția Lukom-A-Romania SRL, a obținut un contract de la Poliția Locală Sector 2.

Armata privată a LukOil în România a efectuat auditul tehnic al sistemului de supraveghere din Sectorul 2

În schimbul a 18.000,00 RON (3.624,94 EUR), firma cu rădăcini în Rusia s-a angajat să realizeze auditul tehnic al sistemelor de monitorizare aflate în funcțiune la nivelul Poliției Locale Sector 2.

„Societatea noastră poate efectua auditul tehnic al sistemelor de monitorizare aflate în funcțiune la nivelul Poliției locale sector 2 în termen de 14 zile lucrătoare la un cost de 18.000 lei fără TVA, din data acceptării ofertei”, se precizează la detaliile achiziției.

Autoritatea contractantă, Poliția Locală Sector 2, a oferit acest contract prin procedura achiziției directe. Prin e-mail, ne-am adresat Poliției Locale Sector 2, cum a ajuns să încheie contractu cu TRAUN GUARD HMS, fostă Agenția Lukom-A-Romania SRL.

AnchetaZilei.ro va publica răspunsul Poliției Locale Sector 2 când îl vom primi.

Potrivit verificărilor pe care le-am efectuat în SEAP, acesta este singurul contract obținut de TRAUN GUARD prin procedurile de atribuire online.

Libertatea: Cum a ajuns Lukom-A în România

Lukom-A, firma de pază a LukOil, intrat pe piața din România în anul 1998, la șase ani de la înființarea la Moscova.

Inițial, aceasta s-a numit LukOil AS SRL și funcționa în spațiile deținute de compania rusească de petrol, informează sursa citată.

Ulterior, în anul 2006, firma a fost redenumită Agenția Lukom-A-Romania SRL, având ca asociat majoritar entitatea rusească Întreprinderea Privată de Pază Agenția Lukom-A.

Doi ani mai târziu și-a mutat sediul de la București la Ploiești, având ca asociați două societăți rusești: Întreprinderea Privată de Pază Vympel-Rezerv și Întreprinderea Privată de Pază Agenția Lukom-A (99,9606%).

Potrivit Libertatea, Vympel-Rezerv este tot o firmă de pază, dezvoltată în Rusia în jurul Lukom-A care, în anul 1998, a creat și o instituție de învățământ denumită „Vympel-Center”, pentru pregătirea angajaților.  În 2015, cele două firme rusești își cesionează părțile către F. Hammerschmidt Beteiligungsverwaltungs GmbH (99,96%), firmă înființată în același an în Austria, și patronului acesteia, Felix Hammerschmid. Noua societate apărută atunci prin „condensare” se numește Traun Guard HMS SRL.

Traun Guard HMS SRL este și denumirea actuală, sub care a încheiat contractul Primăria Sectorului 2.

Igor Gromov, fost colonel în armata rusă, se numără printre acționari

În 2019, societatea austriacă (n.r. – de fapt o firmă-paravan a LukOil în care l-am regăsit ca director și pe Serghei Kukura, prim-vicepreședintele răpit în anul 2002) și patronul acesteia Felix Hammerschmid cedează înapoi toate acțiunile agenției rusești Lukom-A și unui rus pe nume Igor Gromov, care apare în firmă cu o participație de 0,0394%. Această formă de acționariat, care vizează inclusiv agenția Lukom-A-Romania SRL, s-a păstrat până în zilele noastre, scrie Libertatea.

Igor Gromov a fost colonel în armata rusă, ajungând până la funcția de șef de stat major al Regimentului 154 din Moscova.

În anul 2009, Gromov a fost inclus în Cartea de Onoare a Regimentului 154, pentru merite deosebite, precum şi pentru contribuţia la „dezvoltarea şi perfecţionarea ritualurilor militare”.

Un general-maior FSB, mandatat în sucursula din România

Mai mult, în anul 2020, potrivit sursei citate, a mai fost mandatat în firma de paza din România și Vadim Piatiletov.

Piatiletov este general-maior în FSB, urmașul KGB-ului. Generalul-maior Pietiletiv a condus Lukom-A în Rusia, în perioada 2018-2020.

Un fost șef al Brigăzii Antitero a SRI și un colonel (r) SRI, administratori

Unul dintre ai administratorii Traun Guard a fost șeful Brigăzii Antitero din cadrul SRI, generalul Alexandru Bureșin.

Pensionat în anul 2009, Bureșin a fost administrator al Traun Guard până anul 2016.

În 2016, generalul Bureșin a fost înlocuit de Mihai Vidat,  care apare cu funcția de colonel pe forumul SRI, ca adjunct al lui Bureșin în brigada Antitero a SRI, în 2006.

Vidat este și în prezent administratorul TRAUN GUARD HMS SRL. Totoadă, pe site-ul SEAP, el apare ca reprezentant legal al companiei.

Eugen DINU

eugen.dinu@anchetazilei.ro

Please follow and like us: