INTERVIU EXCLUSIV Directorul ANA, comisar-șef Ramona Dabija: ‘Este, într-adevăr, o premieră! Un mediu sigur pentru copii’

În această săptămână a fost inaugurat primul centru de consiliere, exclusiv, pentru adolescenții la risc de consum, adolescenții consumatori de droguri și familiile lor. Centrul va funcționa în Sectorul 4 al Capitalei, în incinta Grand Arena.

Cu această ocazie, reporterul AnchetaZilei.ro a realizat un interviu cu directorul Agenției Naționale Antidrog (ANA), comisar-șef Ramona Dabija.

Ne puteți urmări și pe Google News

Directorul ANA ne-a explicat cum va funcționa acest centru, pe care l-a descris ca fiind „un mediu sigur pentru copii”, acolo unde „nu vor mai interacționa cu adulți care sunt consumatori, ci va fi un mediu al copiilor, pentru copii”.

Citește și Atenție, părinți! Directorul ANA, comisar-șef Ramona Dabija, vă dezvăluie limbajul secret folosit de traficanții de droguri când comunică cu adolescenții/INTERVIU EXCLUSIV

Interviul integral pe ni l-a acordat directorul ANA, comisar-șef Ramona Dabija

Eugen Dinu: Bună ziua! Înainte de toate, aș vrea să vă felicit pentru noul centru inaugurat în Sectorul 4. Dacă puteți să-mi dați mai multe detalii despre noul centru.

Comisar-șef Ramona Dabija, director ANA: Bună ziua! Mulțumesc mult! Este, într-adevăr, o premieră, pentru că acest centru, ca și noutate, este primul în programul „Safe Space”. Este un centru unde serviciile vor fi, exclusiv, adresate adolescenților aflați la risc de consum sau adolescenților consumatori și familiilor lor.

Vom avea, zilnic, program de la 09:00 la 18:00 – asigurat de patru psihologi și doi asistenți social. Serviciile medicale vor fi asigurate cu sprijinul medicilor psihiatri pediatri de la Spitalul Obregia, cu care noi, de altfel, avem un parteneriat instituțional și colaborăm și în acest moment.

Va fi un mediu sigur pentru copii. Ei nu vor mai interacționa cu adulți care sunt consumatori, ci va fi un mediu al copiilor, pentru copii.

E.D.: Ca să clarificăm, acest centru este doar pentru copii?

Ramona Dabija: Doar pentru adolescenți. Este un loc unde ei vor veni fără teama de a fi observați de alți adulți. Vor putea participa la ședințe de informare, unde pot veni de trei ori fără acordul părinților. Va fi un centru în care vor putea să discute cu specialiști, psihologi și asistenți social, care îi vor putea consilia și îi vor putea ghida să ia deciziile corecte.

Citește și Interviu EXCLUSIV Directorul ANA, comisar-șef Ramona Dabija: ‘Un copil depistat la timp poate fi salvat’

Cum vor ajunge adolescenții la centru?

E.D.: Cum vor ajunge acești copii la centru?

Ramona Dabija: Așa cum au ajuns și până acum în programul „Safe Space”, fie apelând un număr de telefon pe care îl au la dispoziție (0752.791.647), fie apelând la linia „Telefonul Copilului” (116111) sau, pur și simplu, din campaniile de informare pe care Agenția Națională Antidrog le are împreună cu Consiliul Național al Elevilor, în special pe București. Asta pe de-o parte. Pe de altă parte, sunt copii care se aduc unii pe alții. Avem foști beneficiari ai acestui program care au avut rezultate și au reușit să depășească etapa de ajutor și acum au rămas voluntari în cadrul programului și aduc alți copii, care au nevoie de sprijin.

De asemenea, o altă posibilitate este ca în momentul în care ei ajung din diverse motive la Spitalul Obregia, după ce primesc ajutorul medical, să fie redirecționați de către medicii de acolo către acest centru, pentru suportul psihosocial.

E.D.: Acest centru a fost dezvoltat în parteneriat cu autoritățile locale?

Ramona Dabija: Acest centru din Sectorul 4 a fost organizat, ca și spațiu, cu sprijinul Primăriei Sector 4. Domnul primar Băluță a îmbrățișat această idee de la prima întâlnire a noastră și de când eu îl aveam proiectul creionat în minte. Echipa dumnealui a făcut posibil ca toate ideile pe care noi le-am avut să devină realitate. Și ne bucurăm, pentru că, până la urmă, consumul de droguri ne privește pe toți, așa cum spun de fiecare dată, și, mai ales, copiii au nevoie să știe că în spatele lor se află o echipă, iar din echipa aceasta trebuie să facă parte inclusiv autoritățile locale.

„În perioada următoare vom da, la nivel național, în folosință o linie telefonică de consiliere on-line”

E.D.: Mai aveți alte proiecte de acest gen, la care v-ați gândit cum v-ați gândit la cel din Sectorul 4?

Ramona Dabija: Pentru fiecare sector în parte și pentru fiecare județ în parte, avem câte un proiect. Urmează, probabil, să fie realizabile. Vă pot spune doar că în perioada următoare vom da, la nivel național, în folosință o linie telefonică de consiliere on-line.

De data aceasta, îi avem parteneri pe cei de la depreHUB. Este o organizație neguvernamentală. Avem deja, în aceste zile, ședințe sau seminarii de formare cu psihologii care au venit, voluntar, în program, dar, cu siguranță, vă vom informa când va fi funcțională această linie.

Această linie va fi dedicată tinerilor de peste 19 ani și adulților. Va fi o linie în care cei care nu sunt pregătiți să vină fizic să interacționeze cu specialiștii pot primi această consiliere psihologică la telefon, după anumite standarde și proceduri. Și ne dorim să venim în întâmpinarea lor și să le oferim și lor soluții, pentru că soluții există, important este să-ți dorești să faci pasul acesta spre schimbare.

„Schimbarea nu trebuie s-o facă doar copilul. Schimbarea trebuie s-o facă și familia”

E.D.: La acest centru, pot veni și părinții cu adolescenții?

Ramona Dabija: Da! Neapărat, la un moment dat, părinții sunt implicați în programul terapeutic al copilului, pentru că schimbarea nu trebuie s-o facă doar copilul. Schimbarea trebuie s-o facă și familia.

Și sunt psihologi care lucrează separat, unul cu copilul, altul cu familia, iar la un moment dat cei doi îi vor pune în legătură și vor încerca să construiască relația. Pentru că atunci când vorbim de o problemă în domeniului drogurilor, al consumului de substanțe, este foarte important ca acel copil, acel adolescent, să aibă suportul tuturor, al familiei, al profesorilor, al prietenilor și al specialiștilor.

E.D.: Acest proiect a fost făcut pe fonduri europene sau cum a fost dezvoltat?

Ramona Dabija: Este un proiect pe care ANA deja îl avea în implementare. Anul trecut, ca să vă dau o statistică, au beneficiat de servicii, la nivel național, în cadrul proiectului „Safe Space”, 310 adolescenți și 180 de părinți.

Acesta, dacă vreți, este un proiect-pilot. În cadrul parteneriatului instituțional pe care îl avem cu Primăria Sector 4, am reușit să amenajăm acest spațiu dedicat adolescenților.

E.D.: Mi-ați spus și de alte programe, cu alte autorități locale. La nivelul Bucureștiului, sunt semnale și din partea altor primari?

Ramona Dabija: Au fost discuții și cu ceilalți primari. Așteptăm să vedem ce se va concretiza, dar sunt convinsă că fiecare, așa cum și Prefectura București a fost foarte deschisă la inițiativele noastre – așa cum știți, am avut anul trecut și la începutul acestui an activități cu Instituția Prefectului -, sunt convinsă că preocuparea pentru siguranța comunității aparține tuturor reprezentanților autorităților locale.

E.D.: Vă mulțumesc!