EXCLUSIV Directorul Agenției Antidrog, comisar-șef Ramona Dabija, atenționează: ‘Produc prejudicii de zece ori mai grave decât drogurile clasice’

Vineri, 22 martie 2024, reporterul AnchetaZilei.ro, Eugen Dinu, a realizat un interviu cu comisarul-șef Ramona Dabija, directorul Agenției Naționale Antidrog (ANA).

Ramona Dabija a atenționat, pentru AnchetaZilei.ro, în privința drogurilor sintetice: „Produc prejudicii de zece ori mai grave decât drogurile clasice”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Noile substanțe psihoactive sunt droguri sintetice, fabricate în laborator, care produc prejudicii de zece ori mai grave decât drogurile clasice”ne-a explicat șefa ANA.

Citește și Atenție, părinți! Directorul ANA, comisar-șef Ramona Dabija, vă dezvăluie limbajul secret folosit de traficanții de droguri când comunică cu adolescenții/INTERVIU EXCLUSIV

Întrebată „Ce droguri sunt la îndemâna copiilor, a adolescenților, cele sintetice?”, Ramona Dabija a răspuns:

„Aici trebuie să ne uităm în statistici și o să vă spun așa: Există droguri legale, dar, de fapt, ele nu sunt legale deloc pentru copii și aici ne referim la acool și la tutun. Și trebuie să fim foarte atenți. Un copil care vapează din clasa a V-a e clar că poate căuta alte senzații. Alcoolul, iarăși, produce mari daune.

Ca și statistică, avem 1 din 5 copii care ajung să apeleze la serviciile de urgență, ca urmare a consumului abuziv de medicamente. Și aici nu ne referim doar la medicamentele cu prescripție medicală, ci și la medicamentele fără prescripție medicală. Dacă ne ducem către drogurile ilicite, și aici ne referim la cannabis, la noile substanțe psihoactive, așa cum ați spus, într-adevăr, cele mai consumate în rândul adolescenților sunt cele două pe care le-am amintit: cannabisul și substanțele psihoactive. Dar, în același timp, și consumul abuziv de medicamente, urmat, ulterior, de cele mai puternice.

„Drogurile sintetice produc prejudicii de zece ori mai grave decât drogurile clasice”

Eugen Dinu: Sunt mai ieftine?

Comisar-șef Ramona Dabija, director ANA: Noile substanțe psihoactive sunt droguri sintetice, fabricate în laborator, care produc prejudicii de zece ori mai grave decât drogurile clasice. Ele sunt o combinație de elemente chimice, de multe ori, care ți se par banale, dacă sunt luate separat, dar care în amestecul respectiv, așa cum am spus, produce, pentru starea psihică și fizică a unui om – și aici nu mă refer doar la copii, ne referim și la tineri, și la adulți -, produce niște efecte care foarte greu pot fi combătute.

Ne puteți urmări și pe Google News

De multe ori, nici nu știi ce consumă. Pentru că, așa cum am spus, e o combinație de substanțe de care ei habar n-au, nu știu ce să află, de fapt, în produsul respectiv. Sunt ieftine, tocmai pentru că sunt o imitație de droguri. Și atunci, sunt și destul de ieftine.

Se schimbă foarte des formula. Efectul acestor substanțe durează fix trei secunde, după care prima dorință este să consumi din ce în ce mai mult. Deci, dependența se instalează foarte rapid. Și e important să fim foarte atenți la comportamentul copilului nostru. Eu am mai spus-o: atunci când e mic copilul, îți dai seama că urmează să răcească după cum respiră. Ei bine, atenția părinților trebuie să fie și pe perioada adolescenței. Să ne cunoaștem copilul, să îl privim în ochi, să comunicăm cu el foarte bine, să simtă copilul, în familie, că poate rezolva, că nu e judecat dacă greșește. Din contră, că este sprijinit și, chiar dacă părinții nu au acest secret de a rezolva problema cu care copilul se confruntă, poate apela la specialiști.

Citește AICI INTERVIUL INTEGRAL!

eugen.dinu@anchetazilei.ro

Please follow and like us: