Noutăți legate de pensii! Ce se întâmplă cu personalul contractual din MAI și MApN care se pensionează până 31 august 2024

La martie 2024, în Monitorul Oficial, a fost publicată Hotărârea de Guvern privind aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii.

Această lege privește întreg personalul contractual atât din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), cât și din întreg Sistemul Apărare Ordine Publice și Siguranță Națională (SAOPSN).

Potrivit sindicaliștilor de la Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI, cei care se pensionează până la data de 31 august 2024 li se aplică prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii și ale celorlalte acte normative incidente, dar și acestea vor beneficia de recalculare, în baza noii legi.

Informarea făcută de către SNPPC:

„În Monitorul Oficial nr. 171/01.03.2024 a fost publicată HG nr. 181/28.02.2024 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, act normativ care privește întreg personalul contractual (PC), atât din MAI, cât și din SAOPSN.

Până la data de 1 septembrie 2024, când va intra în vigoare, integral, noua Lege a pensiilor publice nr. 360/2023, urmează instalarea softurilor de calcul și se derulează procedura de recalculare a pensiilor aflate deja în plată, conform Normelor de aplicare sus-menționate.

Persoanele care se pensionează până la data de 31 august 2024 li se aplică prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii și ale celorlalte acte normative incidente, dar și acestea vor beneficia de recalculare, în baza noii legi”.

Calculele care le-ar putea crește pensiile celor deja pensionați

„Important, în cazul celor deja pensionați, este faptul că recalcularea are în vedere – pentru anumite locuri de muncă în care beneficiarii de pensii și-au desfășurat activitatea, detaliate în lege și în normele de aplicare – alte criterii de încadrare în grupe de muncă, dar și de calcul al cuantumului noii pensii, mai avantajoase; în aceste cazuri, se admit, în vederea recalculării, acte doveditoare oficiale emise de foștii angajatori sau de depozitarii legali ai arhivelor acestora, pe care cei în drept trebuie să le transmită Casei județene de pensii publice de care aparțin”, informează sindicaliștii.

Practic, în urma acestor noi calcule, pensionarii în plată ar trebui să primească pensiile mărite.

„Pentru consiliere juridică și clarificării privind aspectele sus-precizate, membrii SNPPC, personal contractual, pot contacta liderii noștri de sindicat din unitate sau direct Biroul Executiv Central SNPPC (e-mail: contact@snppc.ro; tel 031.105.11.41/42)”, informează sindicaliștii.

De la 1 martie, s-a aprobat! Șeful Casei de Pensii, mesaj pentru pensionarii din toată țara: ‘În perioada următoare’

Președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, a explicat că „aceste norme metodologice vin să clarifice mai bine legea 360/2023”.

„În Monitorul Oficial nr.171 din 1 martie 2024 s-a aprobat prin HG.181/28.02.2024 Normele de aplicare a Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii.

Aceste norme metodologice vin să clarifice mai bine legea 360/2023, nu se abat de la lege, rolul fiind de a clarifica și mai bine unele articole, ajutând atât pe cei care implementează legea cât și pe cei cărora li se adresează, pensionari și viitori pensionari”, a anunțat Baciu.

Daniel Baciu: „Suntem în linie dreaptă”

„În perioada următoare vom semna contractul subsecvent cu firma care asigură mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii care prevede realizarea softului informatic necesar recalculării pensiilor conform noii legi.

Suntem în linie dreaptă, știm ce avem de făcut și cum trebuie făcut astfel încât la 1 septembrie pensionarii să-și primească drepturile legitime după o viață de muncă.

Avem o certitudine clară care era stabilită deja prin lege și anume faptul că nici o pensie nu va scădea în urma recalculării, majoritatea pensiilor vor avea creșteri, unele chiar substanțiale, aici mă refer la pensiile mici cu un stagiul de cotizare mare.

Țin să mulțumesc tuturor colegilor mei de la Casa Națională de Pensii cât și celor de la ministerul muncii care au fost implicați și au depus eforturi substanțiale în această perioadă. Am lucrat în echipă pentru a reuși să avem aceste norme metodologice foarte bine elaborate”, a menționat el.