Serviciul Român de Informații, pentru AnchetaZilei.ro, despre faptul că nu are director civil, de la demisia lui Hellvig și până în prezent: ‘Situația nu este singulară’

Sursa foto: Facebook SRI

La 3 iulie 2023, Eduard Hellvig a demisionat din funcția de director al Serviciului Român de Informații (SRI).

De la acea dată și până în prezent, Serviciul Român de Informații nu are director civil, interimatul fiind asigurat de către generalul Răzvan Ionescu.

În acest context, la 15 februarie, AnchetaZilei.ro a făcut o solicitare, prin e-mail, către Biroul de Presă al SRI, cerând clarificări cu privire la următoarele aspecte: dacă activitatea Serviciului Român de Informații este afectată, în vreun fel, în contextul actual, când nu are director civil și deplin, dacă aceasta este o premieră pentru SRI și dacă, în plină invazie rusă în Ucraina, fără director civil, SRI poate proteja România, având în vedere invazia rusă în Ucraina.

SRI, pentru AnchetaZilei.ro: „SRI își desfășoară activitatea în conformitate cu atribuțiile stabilite de lege și în situația în care conducerea este exercitată de prim-adjunctul directorului Serviciului,”

„Serviciul Român de Informații își desfășoară activitatea în conformitate cu atribuțiile stabilite de lege, atât în situaţia în care la conducerea instituției este numit un director de către Camera Deputaţilor şi Senat, la propunerea Preşedintelui României, în conformitate cu dispozițiile art. 23 alin. (1) din Legea nr. 14/1992 privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații, astfel cum a fost modificată și completată, cât şi în situaţia în care conducerea este exercitată de prim-adjunctul directorului Serviciului, potrivit dispozițiilor art. 24 alin. (1) din același act normativ”, a precizat SRI, pentru AnchetaZilei.ro.

SRI, controlat concret și permanent asupra activității sale, prin Comisia comună permanentă a Camerei Deputaților și Senatului privind activitatea Serviciului

„De asemenea, sunt reglementate prin lege mecanisme privind exercitarea controlului concret şi permanent asupra activității instituției noastre, prin Comisia comună permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații, constituită potrivit art.1 alin. (3) din Legea nr. 14/1992”, a menționat, pentru AnchetaZilei.ro, Serviciul Român de Informații.

SRI susține că această situație nu este o premieră

În răspunsul pe care ni l-a oferit, SRI susține că această situație nu este o premieră, dat fiind că au existat alte două situații similare, „la finalul mandatelor foștilor directori, ALEXANDRU – RADU TIMOFTE și GEORGE – CRISTIAN MAIOR”.

„Precizăm că situația care constituie obiectul solicitării dumneavoastră nu este singulară, existând două situații similare, la finalul mandatelor foștilor directori, ALEXANDRU – RADU TIMOFTE și GEORGE – CRISTIAN MAIOR”, ne-a transmis SRI.

Aici trebuie menționat că în ambele perioade (20 iulie 2006 – 4 octombrie 2006; 27 ianuarie 2015 – 18 februarie 2015) interimatul a fost asigurat de către Florian Coldea, fostul prim-adjunct al SRI.

În ceea ce privește posibila existență a unor agenți ruși în România, SRI ne-a asigurat că-și îndeplinește, în condițiile legii, competențele atribuite.

„Serviciul Român de Informații, organul de stat specializat în materia informaţiilor din interiorul ţării, potrivit prevederilor art. 8 alin. (1) din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, modificată şi completată, îşi îndeplineşte, în condiţiile legii, competențele atribuite, independent de contextul menţionat în petiţia transmisă.

Având convingerea că, în acest fel, beneficiați de o informare corectă, promptă și directă, vă mulțumim pentru interesul manifestat, asigurându-vă de preocuparea permanentă a Serviciului în ceea ce priveşte respectarea legalităţii acţiunilor pe care le întreprinde”, a comunicat, pentru AnchetaZilei.ro, SRI.

Eugen DINU

eugen.dinu@anchetazilei.ro

Please follow and like us:
fb-share-icon