Parteneriat între Ministerul Energiei și Asociația Energia Inteligentă: Două proiecte majore, pentru combaterea sărăciei extreme

Luni, 13 noiembrie 2023, la sediul Ministerului Energiei, a fost lansat Parteneriatul pentru Combaterea Sărăciei Energetice.

Acesta a fost semnat între Ministerul Energiei, condus de Sebastian Burduja, și Asociația Energia Inteligentă, în fruntea căreia se află Dumitru Chisăliță. Acest parteneriat va duce la implementarea a două proiecte majore, pentru combaterea sărăciei energetice extreme.

Cu această ocazie, ministrul Sebastian Burduja și Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, au vorbit despre cele două proiecte majore care urmează să fie implementate pentru ajutorarea românilor nevoiași, conform Bugetul.ro.

Primul – „Case cu Căldură” – vizează ajutorarea cu lemne de foc, în această iarnă, a cel puțin 1.000 de gospodării. Inclusiv oamenii de rând pot contribui aici, oferind donații pentru a sprijini persoanele nevoiașe. Al doilea proiect – „Energie pentru Viață” – are menirea să aducă lumină în casele unor oameni care, în România anului 2023, nu au energie electrică. Este, de fapt, proiectul revoluționar al Asociației Energia Inteligentă despre care am scris deja în luna septembrie.

Interesant este că și oamenii de rând pot contribui la acest proiect și pot veni cu donații pentru familiile sărmane. Așa cum donează haine sau jucării, așa pot dona lemne pentru încălzire, a explicat ministrul Burduja.

Practic, Asociația Energia Inteligentă și Ministerul Energiei vor aduce lumină în casele românilor care nu au electricitate în anul 2023. În primă fază va fi creat un registru național electronic cu toate gospodăriile care nu au curent electric. Această primă etapă ar urma să dureze în jur de șase luni, după cum a dezvăluit ministrul Sebastian Burduja.

Declarațiile făcute de ministrul Sebastian Burduja:

„Subiectul este unul important pentru sute de mii de români, sunt românii care se luptă cu sărăcia și cu sărăcia energetică.

Mă bucur foarte mult să vă anunț că astăzi, împreună cu domnul Dumitru Chisăliță și Asociația Energia Inteligentă, Ministerul Energiei semnează un Parteneriat pentru Combaterea Sărăciei Energetice.

Acest parteneriat vizează două direcții principale care se vor materializa în două proiecte de importanță majoră pentru români.

În primul rând, proiectul <<Case cu Căldură>> vizează această iarnă și perioada sărbătorilor. Ne-am gândit să provocăm românii ca, în marja sărbătorilor, să se gândească la cei nevoiași și, dacă în general trimiteau donații de haine, jucării sau alte lucruri de acest gen, să poată trimite lemne pentru încălzire, pentru iarna aceasta.

Sunt peste două treimi din gospodăriile din România care nu au acces la altă sursă de încălzire decât lemnele de foc.

Împreună cu Asociația Energia Inteligentă, dar și cu alți parteneri instituționali, pe care îi vom anunța pe parcursul acestui proiect, demarăm proiectul <<Case cu Căldură>>, pentru aceste familii nevoiașe.

Ne propunem să acoperim cel puțin 1.000 de gospodării, cu tot ceea ce înseamnă necesarul de căldură pentru iarna aceasta și domnul Chisăliță vă va da mai multe detalii tehnice despre modul în care urmează să implementăm acest proiect.

Categoric, el se va adresa tuturor românilor care vor putea să doneze, vor putea să contribuie, vor putea să se implice.

De asemenea, vom apela la companiile din sectorul energetic, să facă ceea ce trebuie și să susțină această campanie.

Al doilea proiect, pe termen mediu și lung, de perspectivă, se referă la acele gospodării, sunt zeci de mii de gospodării care nu au energie electrică, sunt case în care copiii românilor studiază încă, în România anului 2023, la lumina lumânărilor. Or, această situație nu mai poate continua.

Împreună cu Asociația Energia Inteligentă, vom face un registru național electronic al tuturor gospodăriilor care nu au acces la energia electrică. Vom face o hartă, la nivelul României, cu toate aceste gospodării și vom lansa provocarea către societatea civilă, către toți românii, către mediul privat, să adopte fiecare o casă.

Să adopte o casă și să aprindă lumina pentru acești români care nu au acces la cea mai de bază resursă energetică: energia electrică.

În 2018, ultimul studiu realizat arăta că peste 52.000 de gospodării din țară nu aveau curent electric. Un alt studiu mai recent spunea că 100.000 de gospodării au rămas neelectrificate în România.

Într-o țară membră a UE și a NATO, în 2023, această realitate trebuie schimbată de urgență și asta o putem face numai împreună.

Așadar, vom inventaria toate imobilele fără energie electrică din România, după care vom avea trei instrumente de sprijin.

Pe de-o parte, pentru acele gospodării, unde este optim să se conecteze la rețeaua electrică, vom lucra cu distribuitorii, să le asigurăm resurse din Fondul pentru Modernizare, pentru extinderea acestor rețele, în zonele unde există rațiuni comerciale pentru extinderea rețelelor.

Vom avea și ajutoare pentru gospodăriile individuale off-grid – sistem de înmagazinare, baterii și sistem de producere a energiei electrice, inclusiv instalația de utilizare, acolo unde accesibilitatea este ușoară.

Și nu în ultimul rând, acolo unde există gospodării foarte izolate, fără drumuri de acces, vom avea aceste campanii de CSR, cu voluntari care vor merge să instaleze aceste sisteme – panouri fotovoltaice, baterii”.

Ce a spus președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță:

„E o mare bucurie! Încerc de ani de zile să conving instituțiile că nu mai trebuie să fim noi și ei sau voi și noi, trebuie să fim doar un mare noi, pentru că, până la urmă, interesul este unul comun și trebuie să fim parteneri.

Mă bucur că, în sfârșit, după ani de zile, am ajuns să concretizăm această idee pe care o am de foarte mult timp și, dacă ne uităm la spitalul care tocmai va fi finalizat – un spital pentru copiii cu boli grave – și care a plecat tot dintr-un parteneriat public, voluntar, cred că este un exemplu clar, concret, că se poate.

Și sunt convins că și acest parteneriat va aduce și va rezolva, sper eu, definitiv ceea ce înseamnă această sărăcie energetică extremă.

În al doilea rând vreau să spun că, în cei trei ani de zile de activitate în proiectul Energie pentru Viață, ne-am bucurat de un sprijin important din partea dumneavoastră. De fiecare dată ați fost alături de noi, uneori, chiar și fizic.

(…) Sunt situații nu neapărat izolate. Știu comunități care se găsesc la marginea unor mari orașe din România, fie Transilvania, fie Moldova, și care nu au pur și simplu energie electrică.

Dacă nu există o fezabilitate din punctul de vedere al dezvoltării rețelei, există posibilitatea construirii unor sisteme din acestea off-grid, care să rezolve problema.

Proiectul pe care încercăm să-l pregătim pentru această iarnă s-a bazat pe identificarea unor potențiale surse de lemne, discutăm exclusiv de rărirea pădurii, nu discutăm de tăierea pădurilor. Mai mult, lipsa unui astfel de proiect a determinat tăierea pădurilor.

O să mergem să identificăm zone în care pădurea trebuie întreținută. Pădurea trebuie întreținută, trebuie, la anumiți ani, tăiată, tocmai pentru a permite razelor solare să dezvolte sănătos ceilalți copaci.

O să identificăm aceste elemente, o să încercăm le aducem într-o zonă centrală, pentru că există o rigoare foarte mare în ceea ce privește transportul materialului lemnos, de asemenea, depozitarea materialului lemnos și transportul în diverse localități.

(Transportul se va face – n.r.) cu mașini care să permită accesul, atât sub aspectul permisibilității tonajului, cât și sub aspectul gabaritului, să ajungă acești paleți la oamenii nevoiași care au nevoie de aceste lemne, pentru a trece iarna”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*