Dispoziție dată de la vârful Ministerului de Interne, în cazul asasinatului cu bombă de la Arad (surse)
La finalul lunii mai a anului 2021, omul de afaceri Ioan Crișan era ucis în parcarea unui supermarket din Arad, după ce mașina în care se afla a sărit în aer. Ulterior, cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ). La mai bine de doi ani de la crima respectivă, nu avem niciun vinovat.
Astfel, am vrut să aflăm ce se mai întâmplă în acest caz, scrie Bugetul.ro.
Dispoziția dată de la vârful MAI
Conform surselor Bugetul.ro din interiorul Poliției Române, șefilor IPJ Arad li s-a transmis „să se implice din toate punctele de vedere pe partea de informații, să obțină informații pe care să le furnizeze grupului de lucru care e sub comanda procurorilor”.
Sursele noastre au precizat că dispoziția dată nu se referă la „activități procedurale”, ci doar la activități pe linie informativă.
De altfel, spre finalul lunii august a.c., presa locală a scris că polițiștilor arădeni li s-a cerut să obțină informații referitoare la cazul Crișan.
Anunțam în această după-amiază că o să revenim cu informații în legătură cu scurta vizită de astăzi, de la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Arad, a ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu și a secretarului de stat în cadrul MAI, Bogdan Despescu. Cei doi i-au adunat într-o scurtă ședință pe șeful inspectoratului și toți șefii de servicii pentru a puncta niște aspecte, dintre care noi am reținut câteva, credem destul de importante, scria, la 22 august, Specialarad.ro.
Potrivit sursei citate, Cătălin Predoiu le-a fi spus polițiștilor că „trebuie obținute informații în acest dosar, că acest lucru poate fi făcut doar de către polițiștii arădeni, și că în baza informațiilor lor poate ancheta să fie mișcată din loc”.
Ce a comunicat oficial Ministerul de Interne:
<<Ministrul Afacerilor Interne a condus două ședințe de lucru anterior planificate, dar neanunțate prealabil, cu persoanele din conducerea structurilor de ordine publică din județele Alba și Arad, ieri, 22 august 2023.
În cadrul ședințelor, a fost analizată situația operativă de la nivelul celor două județe, iar ministrul a abordat aspecte esențiale privind eficiența și integritatea activității polițienești, precum și reconstruirea încrederii cetățenilor în forțele de ordine.
Oficialii MAI au solicitat conducerii structurilor de ordine publică din județ, respectiv poliție, jandarmerie și serviciul de informații și protecție internă, să ridice nivelul de implicare și eficiență în aplicarea și apărarea legii, a drepturilor și libertăților cetățenilor.
„Datele pe care le avem la dispoziție privind evoluția criminalității, cele privind lipsa de încredere a cetățenilor în administrație și instituțiile de impunere a legii, indică profilarea unei tendințe de ignorare și nerespectare a legii.
Este o cerință socială urgentă de revitalizare a acțiunii structurilor polițienești și vă cer să creșteți profesionalismul actului de aplicare a legii. Trebuie să privim realitatea în față, sunt cetățeni care ignoră legea, unii sistematic, alții în structuri de crimă organizate, ceea ce este inacceptabil.
Acest fenomen are drept una dintre cauze scăderea – în unele inspectorate și de către unii polițiști – exigenței și deontologiei profesionale.
Față de astfel de situații, voi face uz de toate competențele mele legale pentru a înlătura aceste realități instituționale”, le-a transmis ministrul Afacerilor Interne reprezentanților structurilor din cele două județe.
Ministrul Cătălin Predoiu a subliniat faptul că actul polițienesc prefigurează actul de justiție, iar obligația polițistului este să acționeze în mod legal, fără alte interferențe, cu pasiune, cu fler, cu integritate și fără teamă.
Datele privind evoluția criminalității și nivelul scăzut de încredere al cetățenilor în administrație și instituțiile de impunere a legii au condus la concluzia că este necesară o revitalizare a structurilor polițienești.
S-a cerut neutralitate politică
În acest sens, ministrul a punctat câteva principii fundamentale care trebuie să guverneze activitatea forțelor de ordine:
– Neutralitate politică, în sensul că aplicarea legii nu trebuie influențată de factori politici, ci trebuie să se bazeze pe respectarea strictă a legii.
– Egalitate în fața legii, ceea ce presupune că indiferent de statutul social sau situația financiară a cetățenilor, legea trebuie aplicată fără nicio discriminare sau favoritism.
– Integritate, aspect important în aplicarea legii, conducerea MAI subliniind că cei care nu se conformează acestui principiu nu au loc în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
– Reconstruirea încrederii, pentru ca relația dintre poliție și cetățeni să fie una de parteneriat, bazată pe încredere și transparență.
– Profesionalism și independență, având în vedere că polițiștii trebuie să își desfășoare activitatea cu pasiune, fler, integritate și fără teamă, respectând spiritul și litera legii și acționând independent de influențe externe.
La final, ministrul Afacerilor Interne a subliniat necesitatea unei schimbări de atitudine și a făcut apel la principiile de egalitate în fața legii, integritate și independență în aplicarea acesteia. Acesta și-a exprimat convingerea că astfel se va putea îmbunătăți activitatea forțelor de ordine și se va recâștiga încrederea cetățenilor.
Vizitele de lucru efectuate astăzi în cele două județe au fost planificate anterior și se înscriu în activitatea de cunoaștere și coordonare instituțională asumată public de ministrul Afacerilor Interne, având ca scop, inclusiv corectarea eventualelor disfuncționalități existente la nivelul structurilor județene ale ministerului.
Ministrul Afacerilor Interne va efectua o vizită de lucru și în județul Constanța, imediat după finalizarea controalelor și verificărilor demarate la nivelul Inspectoratului de Poliție din acest județ, în următoarele zile>>.
În luna mai 2022, Parchetul General anunță că nu are niciun suspect și că cercetarea se desfășoară in rem, cu privire la faptă:
Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este abilitat să aducă la cunoştinţa publicului următoarele informaţii şi rezultate privind cercetările efectuate în cauza având ca obiect uciderea numitului Crişan Ioan, în 29.05.2021 în municipiul Arad, prin provocarea exploziei autoturismului condus de acesta:
- Date despre victimă
- S-a stabilit traseul victimei în perioada de interes, printre altele prin vizualizarea imaginilor obținute din camerele de supraveghere din municipiul Arad.
- Au fost analizate relațiile comerciale derulate de victimă. Situaţia economică şi financiară a societăţilor în care era implicat nu a relevat vulnerabilităţi şi acţiuni cu risc de escaladare violentă, la nivelul mijloacelor folosite pentru comiterea faptei.
- A fost realizată o analiză comportamentală de către structura de profil din cadrul IGPR.
- Până la acest moment, nu au fost confirmate informațiile, vehiculate și în spațiul public, privind implicarea victimei în activități de crimă organizată. Au fost verificate raporturile civile rezultate din activităţi specifice cămătăriei pe care victima le derula, fără concursul altor persoane.
- S-au stabilit și au fost investigate posibilele surse de conflict în anturajul victimei.
- Date despre administrarea probelor
- Au fost audiate peste 400 de persoane şi au fost efectuate percheziții domiciliare și percheziții informatice pe un număr important de dispozitive (35).
- Au fost dispuse și finalizate multiple (18) constatări balistice, fizico-chimice, traseologice și expertize genetice.
- S-a stabilit tipul de exploziv, de mare putere, din coroborarea rezultatelor a 3 constatări fizico-chimice. A fost stabilită poziția materialului exploziv prin experiment judiciar şi constatări tehnico-ştiinţifice. S-au realizat determinări cantitative ale materialului exploziv care a cauzat decesul victimei.
Din punct de vedere al stadiului cercetărilor, urmărirea penală se desfăşoară cu privire la faptă (in rem), până în acest moment nu s-a dispus continuarea urmării penale față de o persoană.
Poliția Română a furnizat sprijin prin alocarea ofițerilor și agenților de poliție pentru delegarea de activități, principala structură care efectuează acte de urmărire penală în cauză fiind Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR. Capacităţile tehnice ale structurilor IGPR au fost disponibile pentru efectuarea cu celeritate a actelor de urmărire penală, astfel încât versiunile de anchetă verificate să nu întâmpine întârzieri.
Menționăm că efectivul a fost redimensionat constant, în funcție de specificul actelor de urmărire penală efectuate, astfel încât versiunile de anchetă să fie verificate cu celeritate.
- Activităţi de cooperare internaţională
Au fost solicitate date de interes pentru soluționarea cauzei de la toate statele afiliate rețelei Interpol, fiind inițiate şi derulate proceduri punctuale de cooperare judiciară şi poliţienească, în relaţie cu autorități ale mai multor state. Totodată, a fost solicitată și s-a beneficiat de asistența Europol.
Conform art. 12 lit. e) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, sunt exceptate de la liberul acces al cetăţenilor informaţiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidenţiale ori se pun în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfăşurare. Analizând interesul public determinat de comiterea infracţiunii prin mijloacele de înalt pericol folosite (explozie) şi direcţiile în care continuă cercetările, alte date concrete nu pot fi prezentate opiniei publice.