Contradicție. Petre Roman răstoarnă spusele lui Gelu Voican Voiculescu

Petre Roman, fost premier al României, răstoarnă declarația lui Gelu Voican Voiculescu, vicepremier în Guvernul Petre Roman. Gelu Voican Voiculescu, omul care s-a ocupat de reorganizarea Securității comuniste, a declarat, în cadrul audierilor Comisiei Senatoriale pentru cercetarea evenimentelor din Decembrie 1989, că primul șef al „Doi și-un sfert” (n.r. – UM 0215 – celebrul serviciu de informații al Ministerului de Interne) a fost numit la solicitarea lui Petre Roman, primul premier post-decembrist al României. Este vorba despre colonelul Florin Calapod, fost ofițer de Securitate. Voiculescu a afirmat, în cadrul audierilor din anul 1994, că Roman se cunoștea cu Calapod, conform Bugetul.ro.

După ce am consultat stenograma audierii lui Gelu Voican Voiculescu, vineri, 3 iunie, l-am contactat pe Petre Roman. Fostul premier a precizat, pentru Bugetul.ro, că nu avut nicio legătură cu fostul ofițer de Securitate și că nu primea informații de la el, așa cum a declarat Gelu Voican.

Extras din declarațiile date de Gelu Voican Voiculescu, în cadrul audierilor Comisiei Senatoriale pentru cercetarea evenimentelor din Decembrie 1989:

„Când am pus problema constituirii conducerii acestei unități 215 au fost tot felul de ofițeri printre care și Goran și mai erau și CI-iști (n.r. – lucrătorii de la Direcția a IV-a Contrainformații Militare a Securității) și de Inspec.Sec.București (n.r. – Securitatea București).

(…) Eu am vrut să numesc la 215 comandant pe actualul gen Munteanu, care a fost la Arhivele Statului, cu care am stat în celulă, pentru că era un securist băgat în secția specială unde am făcut eu pușcărie a doua oară în 85 unde m-a băgat Condoiu, Petre (n.r. – Petre Roman) nu a vrut că era lupta să nu fie oamenii mei, și l-a vrut pe Calapod cu care am fost de acord, că am vrut să demareze această direcție. Petre îl cunoștea pe Calapod că se ducea și îi dădea niște date. Deci așa a pornit cu Calapod (…)”.

Petre Roman, pentru Bugetul.ro: „Nu am avut nicio legătură cu acest Calapod”

„Nu, în privința asta, nu. Nu este adevărat ceea ce a declarat Gelu Voican Voiculescu. În privința asta, nu! Chiar mă surprinde. Nu am avut nicio legătură cu acest Calapod. Nu știu de ce a declarat asta. Nu am primit informații de la Calapod”a afirmat, pentru Bugetul.ro, Roman.

Totodată, fostul premier a declarat, pentru Bugetul.ro, că sarcina de a reorganiza Securitatea și de a fi în contact cu aceasta i-a revenit lui Gelu Voican Voiculescu, „prin funcția de vicepremier”.

Petre Roman ne-a precizat și că UM 0215 „trebuia să aibă o cu totul altă direcție”, de a asigura un control asupra Ministerului de Interne, iar spre această direcție a fost îndreptat serviciul de către Doru Viorel Ursu, numit ministru de Interne pe fondul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

De altfel, fostul premier a subliniat că ministrul de Interne de la acea vreme, Mihai Chițac, a „gestionat dezastruos” Mineriada din iunie ’90. Drept urmare, la 14 iunie l-a numit în funcție pe Doru Viorel Ursu, pentru a-i ține în frâu pe „minerii chemați de Iliescu”.
În ceea ce privește informațiile pe care le-a primit în acele vremuri, Petre Roman susține că i-au venit pe linia Ministerului Apărării și a Poliției Capitalei, fosta Miliție, punctând că nu a primit informații de la Florin Calapod.

Mai mult, potrivit lui Petre Roman, „Doi și-un sfert” raporta totul conducerii Ministerului de Interne, iar, pentru mai multe detalii în acest sens, fostul prim-ministru m-a redirecționat către Doru Viorel Ursu, ministrul numit de el.

Contactat de Bugetul.ro, fostul ministru de Interne a dorit ca discuția pe care am purtat-o să nu o fac publică, astfel că îi respect decizia.

Mai trebuie precizat că în luna mai am încercat să obțin un interviu cu Gelu Voican Voiculescu, fostul vicepremier a refuzat însă. Dacă va dori un drept la replică, i-l oferim.

Eugen DINU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*