Ucraineanul Vladimir, masterand la Universitatea București: ‘Cu bombardamentele de acasă, am redefinit cuvântul bine’

Pe Vladimir  l-am întâlnit sâmbătă, în metroul bucureștean. El mergea către Piața Victoriei, la Ambasada Ucrainei, unde avea loc o manifestație de susținere pentru Ucraina, eu aveam ceva treabă prin Centru. Mi-a spus că este masterand la Universitatea București, la programul „Cognitive Science” (n.r. – Științe Cognitive). Are 27 de ani, este din Kiev, iar în toamna anului 2021 a venit în România, să studieze. Ai săi se află acum în capitala Ucrainei.

L-am întrebat dacă părinții și rudele sale sunt bine. Mi-a răspuns: „În această perioadă, cu bombardamentele de acasă (n.r. – din Kiev), am redefinit cuvântul bine. Pentru moment, da, sunt bine!”.

Bunica sa locuiește de în partea de nord a Kievului, în Troyeshyna, în vreme ce mama sa stă într-un alt district, pe malul stâng al Niprului.

Ajunși la Piața Victoriei, m-am oferit să-l îndrum către Ambasada Ucrainei din România, iar în cele aproximativ 10 minute parcurse de la ieșirea de la metrou și până la imobilul situat pe Bulevardul Aviatorilor am încercat să aflu cât mai multe despre el.

În România a ajuns în toamna anului 2021. Urmează un program de master la Universitatea din București, cu predare în limba engleză: „Cognitive Science” – Științe Cognitive.

Pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și pe primarului Kievului, fostul campion la box Vitali Klitschko, îi apreciază că au rămas alături de oameni.

Președintele Volodimir Zelenski și primarul Vitali Klitschko „au rămas în Kiev, n-au plecat, deși puteau s-o facă! Au ales să rămână alături de oameni”, mi-a povestit Vladimir.

Le este recunoscător celor din NATO că au trimis armament Ucrainei, în aceste momente de cumpănă în istoria țării sale.

Îi laudă pe cei rămași acasă, pe civilii din Kiev, despre care spune că, în ultimele 24 de ore, nu mai puțin de 18.000 de oameni s-au înscris voluntari în Miliția de Apărare a orașului.

Apoi, mi-a povestit merge la Ambasada ucraineană de la București cu un scop, să strângă bani pentru Armată. De altfel, ghiozdanul său era burdușit cu zeci de foi xeroxate, pe fiecare dintre ele aflându-se un cod QR care face trimitere către un link unde oamenii pot dona pentru finanțarea armatei ucrainene.

La Ambasada Ucrainei erau zeci de oameni care-și plângeau conaționalii uciși în război și protestau împotriva invaziei lui Vladimir Putin și a Federației Ruse.

Apelul lui Vladimir către români:

Salutări tuturor locuitorilor României! Ne-ați acordat tot sprijinul vostru. Le-ați arătat milă și i-ați primit cu căldură pe toți refugiații care au venit ieri și azi. Vreau să vă spun că toți puteți contribui la salvarea vieților apărătorilor noștri.

Puteți dona oricât vă permiteți și vă asigur că acești bani vor contribui la supraviețuirea trupelor noastre, pentru a le asigura victoria, pentru a-i învinge pe invadatori. Vă rog, luați în considerare să donați către armata ucraineană! Le mulțumesc tuturor românilor!”

Eugen DINU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*