Atenție! Momentul în care cartea electronică de identitate devine obligatorie
La alegerile prezidențiale din luna mai, unii bucureșteni au votat în premieră cu noua carte electronică de identitate.
Eliberarea noului buletin cu cip a început să se facă, în Capitală, la finalul lunii aprilie.
Ce beneficii vă aduce noul buletin cu cip
Așa cum a comunicat Ministerul Afacerilor Interne, noul buletin electronic are o dimensiune standardizată, în conformitate cu normele europene.
Acesta este de dimensiunea unui card bancar.
În plus, potrivit reprezentanților MAI, noua carte electronică de identitate conține elemente avansate de securitate, care asigură protecție împotriva falsificării și a furtului de identitate.
De asemenea, noul buletin cu cip vă oferă acces facil la servicii electronice și posibilitatea utilizării pentru semnătura electronică.
Momentul în care buletinul electronic devine obligatoriu
Este important de precizat că nimeni nu vă obligă să alegeți noua carte electronică de identitate. Românii pot să opteze pentru cartea simplă de identitate.
Totuși, pentru care doresc să călătorească în străinătate, noua carte electronică de identitate este obligatorie.
Buletinul cu cip poate fi folosit pe post de document de călătorie în țările Uniunii Europene, au informat reprezentanții MAI.
Din luna iunie, pot obține CEI și copiii sub 14 ani
Începând cu luna iunie a anului 2025, cartea electronică de identitate va putea fi obținută și de copiii sub 14 ani.
Reamintim că până acum copiii sub 14 ani nu puteau obține cartea de identitate.
În cazul copiilor sub 14 ani, CEI va fi utilizat ca document de călătorie, precum și pentru stabilirea identității în cadrul unor proceduri administrative – o soluție mai eficientă decât utilizarea certificatului de naștere.
Puteți fi urmăriți prin noua carte electronică de identitate?
În luna martie a.c., reporterul AnchetaZilei.ro a participat la o conferință de presă organizată de la sediul Ministerului de Interne.
La acel moment, chestorul general de poliție Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a abordat și subiectul localizării geografice a persoanei care deține noul buletin cu cip.
În acest context, chestorul Bogdan Despescu a precizat că noul buletin electronic nu permite localizarea geografică, ceea ce înseamnă că persoanele nu pot fi urmărite.
„Această carte nu permite localizarea, din punctul de vedere al urmăririi geografice. Cipul este similar cu cel din pașaport, cu cel din pașapoartele pe care noi le folosim astăzi. Informațiile sunt accesibile numai titularului cărții, nu altor persoane”, a ținut să sublinieze chestorul general de poliție Bogdan Despescu.