Generalul Ranco Pițu, despre Mineriada din 13-15 iunie 1990: ‘La conducerea entităților erau oameni ai GRU, KGB și ai fostei Securități’
Generalul Ranco Pițu, fostul șef al Parchetelor Militare, cel care a semnat rechizitoriul în dosarul Revoluției din Decembrie 1989 și care, prin prisma fostei sale funcții, cunoaște dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, și-a lansat astăzi o nouă carte, la Bookfest 2025.
Este vorba despre cartea intitulată „Mineriada s-a născut la Revoluție. Evenimentele din 13-15 iunie 1990”.
Ranco Pițu: „Ion Iliescu a fost verificat și urmărit informativ pentru apartenența la KGB”
Cătălin Ranco Pițu susține că, în urma cercetării sale, a constatat că toți cei care s-au aflat la conducerea entităților care s-au războit pe străzile din București, la Mineriada din 13-15 iunie 1990, erau oameni ai GRU, KGB și ai fostei Securități a dictatorului Nicolae Ceaușescu.
„Am constatat, am documentat faptul că, în timpul Mineriadei din iunie ’90, la nivel de conducere a tuturor entităților care s-au războit pe străzile din București erau, exclusiv, oameni ai GRU, KGB și ai fostei Securități.
Pentru că președinte a fost Ion Iliescu, verificat și urmărit informativ pentru apartenența lui la structurile KGB. Liderii Armatei, liderii Ministerului de Interne erau aproape, exclusiv, foști colaboratori sau colaboratori ai serviciilor secrete sovietice”, a spus Ranco Pițu.
Miron Cozma și Marian Munteanu, colaboratori ai Securității
Mai mult, potrivit lui Pițu, liderul minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, și liderul studenților din Piața Universității, Marian Munteanu, au fost colaboratori ai Securității comuniste.
„Liderul minerilor, adică Miron Cozma, era – și este cât se poate de evident – colaborator al fostei Securități. Marian Munteanu, liderul studenților din Piața Universității, la rândul lui a semnat un act de colaborare cu fosta Securitate. Cu alte cuvinte, am zis în carte, încurcate mai sunt căile românești.
Pentru că toți, într-o formă sau alta, și-au vândut sufletul, mai mult sau mai puțin, și au semnat colaborarea cu foste structuri de informații externe sau interne și părea că se războiesc între ele aceste structuri, pe străzile din București. Încurcate sunt căile românești, se pare…”, a precizat Ranco Pițu.
Conexiuni între Revoluția Română și Mineriada din 13-15 iunie
Totodată, el a menționat că, prin raportare a Mineriadei din iunie 1990 la Revoluția din Decembrie 1989, pot fi constatate o grămadă de conexiuni.
„Prin raportare (a Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990 – n.r.) la Revoluția din Decembrie 1989, veți constata o grămadă de conexiuni. Am spus în carte că, prin intermediul Mineriadei, împotriva bucureștenilor în principal s-a pogorât Evul Mediu întunecat, că despre asta a fost vorba”, a declarat el.
Pițu a continuat: „A fost vorba despre barbarism, despre un grotesc absolut generat de puterea politică la cele mai înalte vârfuri. Țin să fac o precizare absolut esențială în opinia mea. Prejudecata des întâlnită este că Mineriada se referă exclusiv la mineri. Este fals, deoarece împotriva celor care manifestau anticomunist nu au fost aduși doar mineri”.
S-a trecut la disciplinarea celor care i se opuneau lui Iliescu
„Chemarea a fost făcută pentru mai multe categorii de muncitori. Cu toții s-au înarmat cu bâte, topoare, alte obiecte contondente, târnăcoape și au venit în București să-i disciplineze pe cei care îndrăzneau să i se opună lui Ion Iliescu, precum și FSN de la acea vreme.
Au fost și mii de muncitori, veniți de pe alte platforme, atât din București, cât și din județele limitrofe, nu doar minerii. (…) Este adevărat că minerii au reprezentat principalul vector de acțiune, pentru că au venit undeva la 12 mii de mineri”, a mai afirmat Cătălin Ranco Pițu.