HG-ul publicat în Monitorul Oficial: O clădire ce aparține SRI trece din domeniul public în domeniul privat al statului
Hotărârea de Guvern nr. 480 din 14 mai 2025 a fost publicată luni, 19 mai 2025, în Monitorul Oficial.
Este vorba despre Hotărârea nr. 480 din 14 mai 2025 privind trecerea din domeniul public în domeniul privat al statului a unei construcții aflate în administrarea Regiei Autonome „Rasirom”, în vederea scoaterii din funcțiune, casării și valorificării acesteia.
Rasirom funcționează sub coordonarea SRI
Reamintim că Regia Autonomă „Rasirom” funcționează sub coordonarea Serviciului Român de Informații (SRI).
Ce spune HG-ul adoptat? „Având în vedere prevederile art. 2 din Ordonanța Guvernului nr. 112/2000 pentru reglementarea procesului de scoatere din funcțiune, casare și valorificare a activelor corporale care alcătuiesc domeniul public al statului și al unităților administrativ-teritoriale, aprobată prin Legea nr. 246/2001, și ale art. 22 din Ordonanța Guvernului nr. 81/2003 privind reevaluarea și amortizarea activelor fixe aflate în patrimoniul instituțiilor publice, aprobată prin Legea nr. 493/2003, cu modificările și completările ulterioare, în temeiul art. 108 alin. (2) și alin. (4) teza finală din Constituția României, republicată, al art. 288 și 361 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, precum și al art. 864 și 869 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre”, se arată în actul normativ publicat astăzi în Monitorul Oficial.
Construcția va fi casată
La Articolul 1 se precizează faptul că „se aprobă trecerea din domeniul public în domeniul privat al statului a unei construcții aflate în administrarea Regiei Autonome „Rasirom“, conform datelor de identificare prevăzute în anexa^1) care face parte integrantă din prezenta hotărâre”.
Un lucru menționat în HG-ul publicat astăzi ce ni se pare interesant este faptul că „Anexa nu se publică, fiind clasificată potrivit legii”.
Articolul 2 menționează că „trecerea în domeniul privat al statului a construcției prevăzute la art. 1 se face în vederea scoaterii din funcțiune, casării și valorificării acesteia”.
Conform ultimului articol al HG nr. 480 din 2025, Serviciul Român de Informații (SRI) și Regia Autonomă „Rasirom“ își vor actualiza în mod corespunzător datele din evidența cantitativ-valorică.
Totodată, acestea vor opera, împreună cu Ministerul Finanțelor Publice (MFP), modificarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006, cu modificările și completările ulterioare.
SRI începe instruirea a 550 de cadre
Serviciul Român de Informații (SRI) a anunțat, recent, că va instrui sute de cadre, în urma implementării proiectului „Mobilitate tactică pentru forțele specializate din cadrul SRI în prevenirea și combaterea terorismului TacMob”.
În cadrul acestui proiect, potrivit oficialilor Serviciului Român de Informații, vor fi instruite 550 de cadre.
Cu ce se vor ocupa cele 550 de cadre
SRI a informat că obiectivul general a proiectului îl reprezintă „instruirea unui număr de 550 de cadre din structurile de intervenție cu responsabilități specifice în prevenirea și combaterea terorismului pentru utilizarea unor mijloace din dotare în vederea adaptării situațional-operaționale generate de evoluția unor situații tactice pe timpul misiunilor”.
Oficialii SRI vor implementa proiectul amintit, prin Unitatea Militară 0929 București, în parteneriat cu Unitatea Militară 0472 București (având ca unități asigurate Brigada Antiteroristă și Unitatea Militară 0198 București) și Unitatea Militară 0991 București..
Proiectul este finanțat prin Programul Național 2021-2027 Securitate Internă – www.fed.mai.gov.ro, OS3 – Sprijinirea consolidării capacităților statelor membre în ceea ce privește prevenirea și combaterea criminalității, a terorismului și a radicalizării, precum și gestionarea incidentelor, a riscurilor și a crizelor legate de securitate, inclusiv printr-o cooperare sporită între autoritățile publice, organele, oficiile și agențiile relevante ale Uniunii, societatea civilă și partenerii privați din diferite state membre, apelul de proiecte IS31A.
Finanțarea nerambursabilă este asigurată în baza contractului de finanțare nr. IS31A_05 din 09.04.2025, încheiat cu Autoritatea de Management Afaceri Interne, Direcția Fonduri Externe Nerambursabile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.