OUG e în Monitorul Oficial! E despre impozitarea pensiilor militare și civile

OUG e în Monitorul Oficial! E despre impozitarea pensiilor militare și civile

În conformitate cu Decizia CCR nr. 724 din 2024, apărută în Monitorul Oficial la sfârșitul lunii ianuarie 2025, Guvernul României a luat o decizie legată de impozitarea pensiilor militare și civile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai exact, Executivul a renunțat la impozitarea progresivă a pensiilor, dat fiind că CCR-ul a considerat această măsură neconstituțională.

O singură cotă de impozitare pentru toate pensiile

Astfel, pensiile vor fi impozitate cu o cotă de 10%, indiferent de valoarea pensiei.

„Orice plătitor de venituri din pensii are obligația de a calcula lunar impozitul, potrivit prevederilor prezentului articol, la data efectuării plății pensiei, de a-l reține și de a-l plăti la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se face plata pensiei. Impozitul reținut este impozit final.

Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil lunar din pensii determinat potrivit art. 100”, se precizează în Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 11 din 2025.

Casa de Pensii a Ministerului Apărării a anunțat încă din februarie eliminarea pragului de impozitare

La începutul lunii februarie, după publicarea Deciziei Curții Constituționale în Monitorul Oficial, Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Apărării Naționale a anunțat că a „întreprins măsurile care se impun pentru calcularea, reținerea și virarea la destinație a impozitului pe veniturile realizate din pensie, în conformitate cu prevederile legale în vigoare”.

În acest context, „în luna februarie 2025, impozitul aferent pensiilor cuvenite beneficiarilor aflați în evidența Casei de pensii sectoriale a Ministerului Apărării Naționale a fost calculat prin aplicarea cotei unice de impozitare de 10% asupra cuantumului pensiei brute rezultat prin deducerea plafonului de venit neimpozabil lunar de 3.000 de lei, în vigoare la această dată”, a transmis, la acel moment, CPS MApN.

Informarea făcută, în februarie 2025, de către Casa de Pensii a Ministerului Apărării Naționale

„Având în vedere faptul că, în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 91 din data de 31 ianuarie 2025, a fost publicată Decizia nr. 724/2024 pronunțată de Curtea Constituțională a României, prin care a fost admisă excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 101 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, astfel cum au fost modificate prin Legea nr.282/2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, în sensul în care impozitarea progresivă a pensiilor de serviciu aflate în plată, inclusiv a celor militare, este neconstituțională, Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naționale a întreprins măsurile care se impun pentru calcularea, reținerea și virarea la destinație a impozitului pe veniturile realizate din pensie, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Ca urmare, în luna februarie 2025, impozitul aferent pensiilor cuvenite beneficiarilor aflați în evidența Casei de pensii sectoriale a Ministerului Apărării Naționale a fost calculat prin aplicarea cotei unice de impozitare de 10% asupra cuantumului pensiei brute rezultat prin deducerea plafonului de venit neimpozabil lunar de 3.000 de lei, în vigoare la această dată”, a informat CPS MApN.

Părerea ta contează pentru noi