Marea provocare pentru sistemul de pensii! Se propun măsuri de urgență

Marea provocare pentru sistemul de pensii! Se propun măsuri de urgență

Partidul Național Liberal propune o serie de măsuri pentru consolidarea sistemului de pensii private cu scopul asigurării de venituri decente la pensie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Măsurile PNL vin în contextul în care marea provocare pentru sistemul de pensii începe după anul 2030, când circa un milion de salariați vor deveni pensionari, a afirmat fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

A apărut decizia CCR pe pensiile militare! Contestația a fost admisă

„Marea provocare pentru sistemul clasic de pensii începe după anul 2030, când se estimează că cca. 1 milion de angajați părăsesc piața muncii, devenind  pensionari. Fără o evoluție pozitivă la nivelul numărului de angajați și a capitalizării economiei, sustenabilitatea Pilonului 1 de pensii este pusă la mare încercare!

Evoluția pozitivă trebuie să existe și la nivelul sistemului de pensii private prin creșterea contribuțiilor, raportat la contribuțiile de asigurări sociale de stat, și diversificarea acestora pentru a completa pensiile rezultate din pilonul pensiilor din sistemul public”, a declarat, în cadrul dezbaterilor, Turcan.

Este esențial să acționăm rapid pentru a consolida mecanismele de economisire și investiție din cadrul sistemului privat de pensii, astfel încât toți angajații care vor ieși la pensie după anul 2035 să beneficieze de venituri decente. Aceasta este principala concluzie a primei etape a dezbaterilor desfășurate ieri, 11 martie, la Grupul parlamentar al deputaților PNL, la inițiativa vicepreședintelui Camerei Deputaților, se arată într-un comunicat am PNL.

Majorarea contribuțiilor pentru pensiile private devine o necesitate, susțin liberalii

Partidul Național Liberal, prin Grupul parlamentar al deputaților PNL, inițiază un set de măsuri menite să întărească și să dezvolte sistemul de pensii private din România, cu scopul de a asigura venituri mai sigure și sustenabile pentru viitorii pensionari.

Prin această dezbatere, Grupul parlamentar liberal a demarat consultări cu administratorii de fonduri de pensii private, reprezentanți ai patronatelor și sindicatelor, specialiști din sectorul financiar și colegi parlamentari. Obiectivul acestor discuții este identificarea celor mai eficiente soluții pentru creșterea contribuțiilor la Pilonul II de pensii, astfel încât economiile acumulate de participanți să se majoreze într-un ritm mai accelerat. Totodată, analizăm modalități prin care angajatorii să poată contribui suplimentar la conturile angajaților, sporind astfel siguranța financiară a acestora pe termen lung.

Majorarea contribuțiilor pentru pensiile private administrate devine o necesitate, în contextul în care sistemul public de pensii (Pilonul I) se confruntă cu presiuni demografice și economice care îl pot face insuficient pentru a acoperi nevoile viitorilor pensionari. Creșterea costului vieții și a cheltuielilor medicale sunt factori care impun o regândire a sistemului, pentru ca fiecare cetățean să poată beneficia de un trai decent la vârsta pensionării.

PNL își propunem să elaboreze, în colaborare cu patronate, sindicate și cu administratorii de pensii private, un cadru legislativ mai flexibil și adaptat nevoilor actuale, care să permită diversificarea opțiunilor de economisire și să crească gradul de implicare a angajatorilor în susținerea securității financiare a angajaților lor.

Părerea ta contează pentru noi