35 de ani de la Proclamația de la Timișoara! Celebrul Punct 8 de care nu s-a ținut cont niciodată
În urmă cu 35 de ani, la 12 martie 1990, a fost adoptată Proclamația de la Timișoara, documentul care trebuia să schimbe fața României, ieșită de sub dictatura comunistă.
Celebrul Punct 8 al Proclamației de la Timișoara le interzicea foștilor ofițeri de Securitate și activiștilor Partidului Comunist Român să candideze la funcții publice, în special la funcția de președinte al României.
După cum bine știți, de Proclamația de la Timișoara nu s-a ținut cont niciodată, neexistând o lege a lustrației în România.
„Acum 35 de ani, în data de 12 martie 1990, a fost adoptată Proclamația de la Timișoara, un document în care erau exprimate dorințele și speranțele românilor abia ieșiți de sub dictatura comunistă.
Emblematicul punct 8 al Proclamației propunea sancționarea activiștilor Partidului Comunist Român și a foștilor ofițeri de Securitate prin interzicerea temporară a dreptului de a candida pentru funcții publice. Era o încercare de lustrație. Dar această inițiativă, în formele ei mai largi sau mai reduse, nu a fost niciodată în România postrevoluționară. Nu vom ști niciodată cum ar fi arătat țara noastră dacă punctul 8 de la Timișoara ar fi fost adoptat”, informează Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.
De la Punctul 8 a plecat înființarea CNSAS
„Ceea ce s-a întâmplat, însă, pornind de la Punctul 8 al Proclamației de la Timișoara, a fost înființarea Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Fără a avea un caracter lustrativ, legile care au coordonat activitatea instituției au făcut posibilă cunoașterea persoanelor și mecanismelor care au fost parte a sistemului totalitar comunist.
Ideea Punctului 8 al Proclamației de la Timișoara a fost preluată și transformată, 9 ani mai târziu, în lege și instituție de către domnul Constantin Ticu Dumitrescu.
În această zi ne amintim acel moment și îi omagiem pe oamenii care au luptat pentru ca adevărul despre regimul comunist din România să nu fie uitat”, transmite CNSAS.
Conținutul Punctului 8 al Proclamației de la Timișoara:
„Ca o consecință a punctului anterior, propunem ca legea electorală să interzică pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatură, pe orice listă, al foștilor activiști comuniști și al foștilor ofițeri de Securitate. Prezența lor în viața politică a țării este principala sursă a tensiunilor și suspiciunilor care frământă astăzi societatea românească. Până la stabilizarea situației și reconcilierea națională, absența lor din viața publică este absolut necesară.
Cerem, de asemenea, ca în legea electorală să se treacă un paragraf special care să interzică foștilor activiști comuniști, candidatura la funcția de președinte al țării. Președintele României trebuie să fie unul dintre simbolurile despărțirii noastre de comunism. A fi fost membru de partid nu este o vină. Știm cu toții în ce măsură era condiționată viața individului, de la realizarea profesională până la primirea unei locuințe, de carnetul roșu și ce consecințe grave atrăgea predarea lui. Activiștii au fost însă acei oameni care și-au abandonat profesiile pentru a sluji partidul comunist și a beneficia de privilegiile deosebite oferite de acesta. Un om care a făcut o asemenea alegere nu prezintă garanțiile morale pe care trebuie să le ofere un Președinte. Propunem reducerea prerogativelor acestei funcții, după modelul multor țări civilizate ale lumii.
Astfel, pentru demnitatea de Președinte al României ar putea candida și personalități marcante ale vieții culturale și științifice, fără o experiență politică deosebită. Tot în acest context, propunem ca prima legislatură să fie de numai doi ani, timp necesar întăririi instituțiilor democratice și clarificării poziției ideologice a fiecăruia dintre multele partide apărute. De-abia atunci am putea face o alegere în cunoștința de cauză, cu cărțile pe față”.
Sursa foto: Agerpres