Adevărul rușinos și nespus despre Radu Theodoru: Cum i-a amenințat pe ruși că le returnează medalia Pobeda, când nu a fost invitat la Moscova
Radu Theodoru, general în retragere al Armatei României, este suspectat de trădare, într-un dosar instrumentat de DIICOT, procurorii beneficiind în această speță de sprijinul SRI, DGPI și DGIA.
Conform cercetărilor derulate de AnchetaZilei.ro de-a lungul timpului, putem afirma că Theodoru este un apropiat al Ambasadei Federației Ruse la București și un adevărat susținător al apropierii României de regimul de la Moscova. Într-un mod vomitiv, el a declarat că „Stalin a fost unul dintre marii prieteni ai României, după actul de la 23 august”.
Generalul (rtr) Radu Theodoru aruncă bomba: ‘Asociația are sediu oferit de SRI’
În iunie 2020,Theodoru îi certa pe ruși că nu a fost invitat la Moscova
Într-o scrisoare deschisă, Radu Theodoru preciza, în iunie 2020, că reflectează „la înapoierea medaliei Pobeda”, fiindcă nu a fost invitat de festivitățile organizate cu prilejul zilei de 9 mai, la Moscova.
„În calitatea de veteran în luptele pentru eliberarea Ardealului de sub ocupația horthysto-hitleristă, regret lipsa delegației noastre la sărbătorirea victoriei. Deopotrivă, uitarea se pare planificată a luptelor crâncene cot la cot cu camarazii sovietici. Din moment ce Rusia contemporană neagă contribuția Armatei Române la obținerea victoriei, reflectez la înapoierea medaliei Pobeda, căreia nu eu îi contest motivația.
Primiți, excelență, salutul unui veteran de război anti horthysto-hitlerist, care semnează general-maior aviator Radu Theodoru”, afirma Theodoru, la momentul respectiv.

Kuzmin, ambasadorul rus de la acea vreme, îl anunța, cu „regretul nostru profund”, că nu a fost invitat din cauza pandemiei
„Răspunsul domnului Valery Kuzmin, Ambasadorul Federației Ruse în România, la scrisoarea deschisă a domnului general-maior de aviație (în retragere) Radu Theodoru
Stimate domnule Teodoru, (…) La cererea noastră, Asociația Națională a Veteranilor de Război într-o scrisoare adresată Ambasadei din 23 ianuarie a.c. ne-a recomandat doi candidați pentru participarea la festivitățile din 9 mai la Moscova printre care ați fost și Dumneavoastră.
Spre regretul nostru profund, din cauza agravării situației sanitare și epidemiologice din lume, din cauza răspândirii noului coronavirus, conducerea Comitetului de Organizare «Victoria» a decis anularea evenimentelor din 9 mai. În consecință a fost luată decizia de a se abține de la invitarea veteranilor la Moscova din motive de protejare a sănătații lor. În afara de aceasta, din 24 martie a.c. traficul aerian dintre Rusia și România a fost suspendat”, i-a răspuns Kumzmin, public, în iulie 2020.
Mai mult, fostul ambasador rus a precizat că Radu Theodoru fusese informat în acest sens, în cadrul unei convorbiri telefonice, de un diplomat al ambasadei, la 6 aprilie 2020.
Kuzmin și-a exprimat nemulțumirea, deoarece Rusia era „acuzată nefondat de agresivitate și este calificată drept una dintre principalele amenințări la adresa securității României”
„Alături de militarii ruși, la parada au participat unități militare din mai multe țări, inclusiv din Republica Moldova. Astfel de inițiative nu au fost primite de Moscova din București.
Mai mult decât atât, cu puțin timp înainte de festivitățile din Moscova, la București a fost publicat proiectul Strategiei naționale de apărare a țării pentru perioada 2020-2024, în care Rusia este acuzată nefondat de agresivitate și este calificată drept una dintre principalele amenințări la adresa securității României.
Am atras atenția la faptul că Dumneavoastră lansați la adresa Rusiei un reproș nejust chipurile că «contribuția României la Victoria comună» este contestată. În istoriografia rusă, agresiunea perfidă din 22 iunie 1941 a trupelor Germaniei hitleriste și sateliții lor, printre care a fost și armata română, aruncată în focul războiului agresiv de regimul criminal a lui I. Antonescu este ferm condamnată.
Dar în același timp au fost apreciate acțiunile curajoase ale regelui Mihai I, care a scos țara din coaliția hitleristă, ceea ce a permis, așa cum ați menționat corect, soldaților sovietici și români să elibereze „cot la cot” Transilvania și o parte considerabilă a Europei Centrale.
În alocuțiunile mele în mass-media, am subliniat în mod repetat că în Rusia contemporană țin minte și prețuiesc tradițiile fraternității militare a țărilor noastre în lupta pentru eliberarea Europei de Est și Centrale de nazism și fascism.
În această privință, intenția Dumneavoastră de a înapoia medalia jubiliară, în opinia noastră, nu corespunde spiritului acestei fraternități militare și de fapt neagă faptele susmenționate. Mai mult, acordarea acestei medalii este una dintre dovezile clare că Rusia apreciază contribuția României la Victoria asupra dușmanului comun al omenirii în faza finală a războiului”, mai spunea Kuzin.
În iulie 2020, diplomații ruși l-au informat pe Theodoru „despre situația curentă și perspectivele îmbunătățirii relațiilor ruso-române”
Mai mult, Kuzmin transmitea că răspunsul i-a fost înmânat lui Radu Theodoru la 7 iulie 2020, de diplomați ai ambasadei, în cadrul unei întâlniri personale.
„Pe parcursul unei conversații amicale, l-au informat pe domnul Theodoru despre situația curentă și perspectivele îmbunătățirii relațiilor ruso-române”, transmiteau rușii la acel moment.
După invazia rusă în Ucraina, Kuzmin a vorbit de „ocupație românească în Basarabia”
În martie 2022, într-un interviu acordat la vremea respectivă, fiind întrebat dacă Vladimir Putin ar susține Unirea României cu Republica Moldova, fără Transnistria, Valery Kuzmin a spus că Basarabia nu a fost parte a României, „în afară de cei 22 de ani de ocupație românească”.
În iunie 2023, Kuzmin a afirmat că Rusia nu a comis niciodată pe teritoriul românesc atrocități precum cele comise de trupele române pe teritoriul Uniunii Sovietice.
Radu Theodoru, despre Stalin: „Unul dintre marii prieteni ai României, după actul de la 23 august”
Într-o înregistrare postată pe Facebook, Radu Theodoru a spus că „Stalin a fost unul dintre marii prieteni ai României”.
„Trebuie neapărat să ne schimbăm optica. Stalin a fost unul dintre marii prieteni ai României, după actul de la 23 august. O întreagă fabrică de minciuni l-a compromis în ochii câtorva generații”, a afirmat, într-un mod scandalos, Theodoru.