Al patrulea suspect din cazul jafului de la Muzeul Drents, încă 3 luni după gratii
Autoritățile din Olanda au prelungit mandatul de arestare preventivă, cu încă 90 de zile, pentru cel de-al patrulea suspect reținut în cazul jafului de la Muzeul Drents, din Assen, de unde au fost furate Coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice de aur.
De asemenea, primii trei suspecți reținuți în acest caz se află în continuare în arest preventiv. Toți cei patru suspecți arestați sunt olandezi.
Conform autorităților olandeze, prima ședință publică este programată pentru data de 9 mai 2025, la instanța din Assen.
Un al 5-lea suspect este de negăsit
Deși a trecut mai bine de o lună de la producerea jafului de la Muzeul Drents, Coiful de la Coțofenești și cele trei brățări dacice sunt de negăsit. Acestea au fost furate în dimineața zilei de 25 ianuarie.
Poliția încă îl caută pe unul dintre suspecții din acest caz, cu care există imagini într-un magazin de materiale de construcții.
Poliția din Țările de Jos l-a dat în urmărire generală, însă fără rezultate, cel puțin până acum.
Poliția cere ajutorul populației, pentru găsi Coiful de la Coțofenești și brățările dacice
Poliția din „Țara Lalelor” solicită în continuare sprijinul populației, pentru a găsit obiectele de tezaur furate. De asemenea, autoritățile olandeze apelează la populație, pentru a-l prinde pe al cincilea suspect din acest caz.
În imaginea de mai jos este suspectul căutat de autoritățile olandeze. Este vorba despre bărbatul care a fost surprins de camerele de supraveghere într-un magazin de materiale de construcții.

Ton Cremers, expert în securitate, a acuzat autoritățile olandeze că nu au învățat nimic din jafurile care au zguduit Olanda
Un celebru expert în securitate a amintit de jafurile care au zguduit, la propriu, Olanda și acuză autoritățile nu au învățat nimic.
În 2002, mai multe bijuterii aparținând familiei regale ce erau expuse la Museon, în Haga, au fost furate. „Acestea nu au fost niciodată recuperate”, a precizat Ton Cremers, fost șef al securității Rijksmuseum, muzeul național al Olandei, aflat în Amsterdam.
Mai mult, el a vorbit și de jaful de la Muzeul Westfries, când au fost furate 24 de tablouri, precum și de cel de la Muzeul Kunsthal, din Rotterdam, când trei români au sustras șapte picturi semnate de pictori precum Pablo Picasso, Claude Monet, Paul Gaugain și Henri Matisse.
„Asigurătorii nu au învățat nimic”
Cremers a susținut, pentru presa din Țările de Jos, că nici asigurătorii și nici guvernul olandez nu au învățat nimic din toate aceste jafuri.
„Concluzionez că brokerul de asigurări nu a învățat nimic din toate acele incidente. De fiecare dată a mers prost din cauza securității slabe. Chiar ar trebui să se gândească de două ori”, a spus Cremers, conform rtvdrenthe.nl.
Expertul în securitate arată cu degetul și spre Muzeul Național de Istorie a României, despre care spune că „ari fi trebui să facă cereri clare” în privința securității.
O altă parte responsabilă este guvernul olandez. Ministerul Educației, Culturii și Științei are un departament al Agenției pentru Patrimoniul Cultural din Țările de Jos. Ei garantează parțial prejudiciul și acel serviciu nu a fost serios la stabilirea cerințelor pentru nivelul de securitate, a mai spus el.