Burduja, precizări de ultim moment, cu privire la controlul la Depogaz
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a făcut o serie de precizări referitoare la controlul desfășurat de Corpul de Control la Depogaz.
După apariția în spațiul public a unui articol prin care se induce ideea încălcării legii de către furnizorii de pe piața gazelor, Burduja a reacționat.
Sebastian Burduja susține că, până la această oră, Corpul de Control al ministrului Energiei nu a descoperit nicio încălcare a legii din partea furnizorilor de pe piața de gaze.
„Permiteți-mi să clarificăm câteva aspecte, în contextul unui articol de presă “pe surse” cu privire la controlul de la Depogaz.:
1. Raportul este în lucru și, ca orice raport al corpului de control, se încheie cu o listă de măsuri.
2. Printre aceste măsuri poate fi (sau nu) sesizarea organelor de anchetă penală, dacă se constată ca au fost încălcate prevederi legale. Dacă se va întâmpla asta, vom comunica asta, la finalizarea raportului, iar raportul nu va fi integral disponibil public, pentru ca în acea ipoteza ar face parte din eventuale și ulterioare cercetări penale.
3. Nu eu voi face o eventuală plângere penală, ci corpul de control va înainta întreg raportul către organele abilitate. Este un mecanism reglementat.
4. Corpul de control nu a constatat, până la acest moment, încălcări ale legii din partea furnizorilor, așa cum se induce în mod eronat ideea în articolul de presă menționat. Monitorizarea pieței nu este atributul nostru, ci al reglementatorului, care își face datoria”, a transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Ministrul Energiei vrea ca Executivul să continue cu plafonarea prețului la energie electrică și gaze naturale
Potrivit unui anunț făcut ieri, de ministrul Sebastian Burduja, Ministerul Energiei dorește continuarea plafonării prețului la energie electrică și gaze naturale.
„Dorim să restabilim funcționarea normală a pieței energiei, într-o manieră rațională și graduală, astfel încât să evităm creșteri bruște ale facturilor la energie. Dacă nu am lua în calcul măsura prelungirii mecanismului de sprijin, ne-am asuma riscul unei posibile creșteri accelerate ale costurilor cu energia pentru populație și mediul economic de la 1 aprilie 2025.
Mai mult, guvernul a alocat un buget inițial de 3 miliarde lei pentru începutul acestui an pentru susținerea schemei de plafonare-compensare, ceea ce va permite plăți semnificative către furnizori în perioada imediat următoare.
În cadrul întâlnirii au fost prezentate și numeroase propuneri de măsuri tranzitorii, cu accent pe transparentizarea piețelor de energie și creșterea lichidității. În zilele următoare le vom integra în propunerea de act normativ, care va fi publicată în transparență până la finalul acestei săptămâni.
Actuala schemă de compensare-plafonare a asigurat românilor al patrulea cel mai ieftin gaz și a cincea cea mai ieftină energie electrică din UE, conform datelor Eurostat. Prioritatea noastră zero rămâne protejarea cetățenilor români, energia accesibilă fiind o componentă esențială a unui trai decent și a competitivității economice naționale”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.