SURSE România în Land Schengen. ‘Privim totul cu optimism’/Ziua decisivă

SURSE România în Land Schengen. ‘Privim totul cu optimism’/Ziua decisivă

Intrarea României în Schengen-ul terestru pare a fi doar o chestiune de câteva luni, având în vedere că din Austria vin semnale pozitive.

Sursele AnchetaZilei.ro au declarat că reuniunea din 22 noiembrie va fi hotărâtoare în privința aderării țării noastre la Schengen-ul terestru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform informațiilor AnchetaZilei.ro, în cadrul întrevederii ce va avea loc săptămâna viitoare ar urma să se stabilească etapele în ceea ce privește intrarea României în „Land Schengen”.

„Privim totul cu optimism. Totul se face etapizat. În ziua de 22 noiembrie se va decide ce etape vom urma.

Este adevărat că îndeplinim condițiile tehnice încă din anul 2011, dar provocările se schimbă anual. Așa că, în fiecare an, trebuie să ne adaptăm”, au explicat surse bine informate ale AnchetaZilei.ro.

La 22 noiembrie, miniștrii de Interne ai României, Bulgariei și Austriei se întâlnesc la Budapesta

În perioada 21-22 noiembrie, la Budapesta, va avea loc o întrevedere între miniștrii de Interne ai României, Bulgariei, Austriei, reuniunea fiind găzduită de președinția ungară a Consiliului UE.

Presa austriacă a relatat, la începutul lunii noiembrie, că miniștrii de Interne ai României, Bulgariei și Austriei urmează să aibă o întâlnire pe tema aderării țării noastre și a vecinilor de la sud de Dunăre la „Land Schengen”, a scris agenția Novinite.

La acel moment, ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner, a confirmat că va participa la întâlnire.

Mai mult, el a lăudat autoritățile române și bulgare, apreciind modul în care au păzit frontierele UE de la intrarea în AIR Schengen.

„Suntem pe drumul cel bun, dar încă nu ne-am atins obiectivul”, a declarat ministrul austriac, conform sursei citate, confirmând, totodată, că va participa la întâlnirea din Ungaria.

Totodată, Karner a indicat schimbările pozitive privitoare la protejarea granițelor externe ale UE, în mod special de la intrarea României și Bulgariei în Schengen-ul aerian și maritim, ca pași-cheie înainte.

Viena a pus mai multe condiții pentru ridicarea veto-ului, cerând inclusiv mai multe fonduri pentru protejarea frontierelor și controale sporite la granița României cu Bulgaria.

Întrebat dacă Austria și-ar putea ridicat veto-ul, ministrul austriac de Interne a furnizat mai multe date referitoare la progresele înregistrate, anume o reducere semnificativă a trecerilor ilegale de frontieră în UE, prin Bulgaria și România, cu 46%, respectiv cu 10%, comparativ cu anul trecut.

Părerea ta contează pentru noi