Recorder vine cu noi dovezi legate de protecția primită de Nordis de la ANPC! Ancheta Zilei a scris, în exclusivitate, că Protecția Consumatorilor știa de această schemă, dar n-a făcut nimic

Recorder vine cu noi dovezi legate de protecția primită de Nordis de la ANPC! AnchetaZilei.ro a scris deja că Protecția Consumatorilor știa de această schemă, dar n-a făcut nimic

Citește și Protecția Consumatorilor știa de schema Nordis, dar n-a făcut nimic! Documente EXCLUSIVE

Ne puteți urmări și pe Google News

Recorder prezintă astăzi cazul unui client păgubit de Nordis. Acesta a apelat, în anul 2023, inclusiv la șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) de la acea vreme, Horia Miron Constantinescu.

Horia Constantinescu i-a răspuns reclamantului pe WhatsApp:  „Vă mulțumesc că mi-ați atras atenția. Indiferent de dimensiunea sau vizibilitatea unui operator economic, am ales să respectăm legea. Nu sunt ipocrit! Știu cine are acțiuni la Nordis!”.

A doua zi, Constantinescu i-a răspuns că nu sunt nereguli la această firmă și că reclamațiile sale „au fost concluzionate ca neconcluzionabile (sic!)”.

În 2023, ANPC a desfășurat un control tematic la dezvoltatorii imobiliari. Controlul fusese aprobat chiar de Horia Constantinescu.

Ce le-a spus Horia Constantinescu celor de la Recorder?

Constantinescu a evitat să spună dacă Nordis a fost sau nu subiectul controlului tematic dispus la dezvoltatorii imobiliari, în perioada în care conducea ANPC.

„Ce pot să vă spun e că au fost câteva mii de agenți economici care nu au făcut obiectul unei acțiuni de control fără ca eu să dispun acest lucru. Sunt luați după un algoritm pe care îl stabilește fiecare comisariat județean”, a spus Constantinescu.

Mai mult, el a negat că a protejat firma deținută de soțul Laurei Vicol: „Cum puteam spune cuiva: «Băi, nu te duce la ăla?». Haideți să vedem cum făceam? Puneam mâna pe telefon și spuneam: «Băi, te rog eu, nu te du la operatorul X economic?» Păi, ce? Sunt idiot? Dacă ăla mă înregistra, mă expuneam unei asemenea situații vreodată în viață?”. 

Prietenia dintre Laura Vicol și Horia Constantinescu este cunoscută în mediul on-line

Constantinescu este nașul de cununie al lui Andrei Năstase, fiul lui Adrian Năstase, fost premier al României. 

AnchetaZilei.ro a dezvăluit deja, săptămâna trecută, după apariția investigației Recorder, că ANPC știa de schema Nordis, dar n-a făcut nimic

Sorin Susanu, comisar-șef ANPC suspendat din funcție, a lansat acuzații grave la adresa șefilor de la centru ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Susanu susține că el a încercat să controleze activitatea Nordis Brașov, pentru practici înșelătoare, însă a fost blocat de fostul președinte al ANPC, Horia Constantinescu. Horia Miron Constantinescu a candidat, în acest an, la alegerile pentru Primăria Constanța, din partea PSD. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult, Sorin Susanu și-a continuat demersul împotriva Nordis și în calitate de avertizor de integritate, solicitând conducerii ANPC să demareze controale asupra dezvoltatorului imobiliar.

E extrem de important de menționat că el l-a informat inclusiv pe actualul președinte al Protecției Consumatorilor, Sebastian Hotca, în luna iunie a acestui an. Susanu a primit un răspuns la solicitare de-abia în luna septembrie. Mai mult, Sebastian Hotca îl anunță pe Sorin Susanu că „NU S-AU GĂSIT ELEMENTE care să ateste verificarea activității dezvoltatorului imobiliar Nordis Brașov”.

„Cât privesc aspectele semnalate referitor la activitatea dezvoltatorului imobiliar cunoscut sub denumirea comercială de Nordis Brașov, în urma interogării bazei de date, nu s-au găsit elemente care să ateste verificarea activității dezvoltatorului imobiliar Nordis Brașov”, se arată în răspunsul primit de Sorin Susanu, semnat de președinte ANPC și pe care AnchetaZilei.ro vi-l prezintă în exclusivitate.

Sorin Susanu, pentru AnchetaZilei.ro: „Factorul politic decidea cine trebuie să fie amendat și cine nu”

„În urmă cu aproximativ doi ani și jumătate, am demarat acțiuni de verificare a dezvoltatorului imobiliar Nordis Brașov, în calitatea mea de comisar-șef. Din păcate, am fost, ulterior, oprit din această activitate de către conducerea ANPC, domnul Horia Constantinescu chemându-mă la dânsul și întrebându-mă dacă știu cine sunt patronii și ce repercusiuni pot exista.

Pentru că n-am vrut să dau curs solicitărilor acestuia, am fost mutat în altă regiune, iar în locul meu domnul Horia Constantinescu a numit o persoană care să nu mai continue aceste activități. Chiar și așa, în urmă cu nici un an de zile, în momentul în care exista o tematică națională de control a dezvoltatorilor imobiliari, am adresat conducerii ANPC și conducerii CRPC-CJPC Brașov mai multe sesizări prin care, în calitatea mea de avertizor public, le-am solicitat să includă în controlul tematic și acest mare dezvoltator și am arătat în aceste sesizări aspectele care ar fi bine să fie verificate. Din păcate, atât conducerea centrală a ANPC, cât și cea regională și județeană Brașov au refuzat, practic favorizând în acest fel agentul economic, în detrimentul consumatorilor.

Dacă măsurile, pe care noi puteam să le luăm încă de acum câțiva ani de zile, ar fi fost aplicate, cu siguranță sute de oameni nu ar mai fi fost păgubiți. Din informațiile existente în sesizările mele se poate vedea cu exactitate că ceea ce astăzi se vehiculează în spațiul public a fost de ceva timp sesizat de mine și, dacă ar fi fost verificat, probabil nu ne-am mai fi aflat în această situație astăzi. Îngrijorător este faptul că de la București nu se sfiau să trimită e-mail-uri în care să nominalizeze punctual la ce dezvoltatori imobiliari să se facă controlul, lucru care este incorect și ilegal, deoarece reprezintă o evidentă ingerință în actul de control. Practic, factorul politic decidea cine trebuie să fie amendat și cine nu și, mai grav, prin intermediul anumitor comisari, numiți direct de către domnul Horia Constantinescu, dar continuată această practică de către actualul președinte, se favorizau fapte ilegale, lucru care probabil că va fi dovedit ulterior în instanță. 

Relația domnului Horia Constantinescu cu doamna Laura Vicol este de notorietate și niciodată nu s-a sfiit să ne spună că dânsa îi rezolvă toate problemele pe care le are, referitor la modificări legislative și de proceduri, și de orice altă natură care s-au și realizat de către domnul Horia Constantinescu și multe dintre acestea se dovedesc și se vor dovedi a fi ilegale. Și, probabil, în contrapartidă, așa cum și dânsul spunea într-o postare, că ar trebui să-i mulțumim și noi, comisarii, să-i fim recunoscători doamnei Laura Vicol, probabil inclusiv acesta era un mod prin care să-și plătească datoriile, lucru care este absolut inacceptabil și am convingerea că instituțiile statului vor aplica măsuri ferme în această situație”, a declarat Sorin Susanu, pentru AnchetaZilei.ro.

Horia Constantinescu susține că Sorin Susanu că „născocește tot felul de aberații”

Reporterul AnchetaZilei.ro l-a contactat pe fostul președinte ANPC, Horia Constantinescu.

L-am întrebat cum comentează acuzațiile pe care i le aduce Sorin Susanu, anume că în calitatea de președinte al ANPC i-a blocat controalele la Nordis, precum și că nu i-a luat în seamă sesizările făcute în calitate de avertizor public. Horia Constantinescu nu a dorit să comenteze în niciun fel declarațiile lui Susanu.

„Nu comentez în niciun fel declarațiile numitului Sorin Susanu. Acesta este inculpat într-un dosar în care eu sunt parte vătămată și în virtutea acestei relații de dușmănie născocește tot felul de aberații”, a spus, pentru AnchetaZilei.ro, Horia Constantinescu.

AnchetaZilei.ro a făcut o solicitare și către Biroul de Presă al ANPC, solicitând un punct de vedere al șefului instituției, însă până la ora publicării acestui material nu am primit niciun răspuns.

Citește și Protecția Consumatorilor știa de schema Nordis, dar n-a făcut nimic! Documente EXCLUSIVE

Sorin Susanu ne-a pus la dispoziție sesizările pe care le-a făcut atât către fostul șef al ANPC, cât și către actualul președinte

După cum se poate observa, ceea ce a sesizat Sorin Susanu către șefii ANPC a fost prezentat în reportajul Recorder.

Susanu le solicită șefilor ANPC să verifice dacă termenul de livrare a apartamentelor nu este cu mult depășit și dacă consumatorii nu sunt prejudiciați.

Totodată, el vorbește și de faptul că realitatea din teren este cu totul alta față de cum se prezintă proiectul în imaginile de promovare. Acesta spune că „sunt solicitați bani în avans și se promite că spațiul locativ ce urmează să-l cumpere clientul va fi introdus într-un sistem de apart-hotel și se garantează un anumit venit lunar viitorului proprietar, fapt care din nou poate fi fals, deoarece nici acest aspect nu este cuprins în autorizația de construcție”.

Din câte cunosc, termenele de livrare a apartamentelor și a altor tipuri de spații locative este cu mult depășit, situație în care consumatorii au fost și sunt prejudiciați.

Un alt aspect care poate fi ilegal se referă la faptul că imaginile de prezentare și promovare a proiectului imobiliar sunt diferite de ceea ce ar trebui să fie în realitate, deoarece autorizația de construire prevede un alt proiect. Mai mult, dezvoltatorul promovează într-un mod posibil mincinos și înșelător faptul că va exista un complex hotelier în respectiva locație, cu toate că nici acest aspect nu are o bază legală în conformitate cu autorizația de construcție.

Se pare că sunt solicitați bani în avans și se promite că spațiul locativ ce urmează să-l cumpere clientul va fi introdus într-un sistem de apart-hotel și se garantează un anumit venit lunar viitorului proprietar, fapt care din nou poate fi fals, deoarece nici acest aspect nu este cuprins în autorizația de construcție.

Consider că este oportun de a se verifica și stadiul actual al lucrărilor și dacă a fost respectat termenul asumat de dezvoltator, dacă planșele foto și celelalte materiale de promovare ale respectivului complex imobiliar sunt în corelare cu realitatea, dacă contractele încheiate cu beneficiarii au clauze abuzive și dacă au fost respectați termenii asumați în aceste angajamente, dacă societatea care încheie documentele cu consumatorii este aceeași cu care și construiește și este beneficiara autorizației, dacă societățile care vând și promovează acest complet se află în diferite proceduri de insolvență sau faliment, dacă practicile comerciale sunt sau nu înșelătoare, dacă mesajele și promoțiile transmise potențialilor consumatori (inclusiv prin e-mail) întrunesc condițiile legale, dacă modul de acordare a facilităților de plată de tip rate este unul legal și societatea respectivă întrunește condițiile de a practica un sistem de rate, cât și alte aspecte ce le veți considera oportune.

Consider că poate fi benefică corelarea acțiuniio dumneavoastră cu cea a reprezentanților S.I.C.E. (n.r. – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice) Brașov, deoarece există suspiciunea unor potențiale nereguli de natură financiară, care pot afecta grav consumatorii, dar pot încălca și legislația fiscală”, se arată în sesizările făcute de comisarul-șef ANPC.

    

 

Părerea ta contează pentru noi