Atenție, pensionari! Noutățile din noua Lege a pensiilor

0

Sursa foto: Cancan.ro

Atenție, pensionari! Acestea sunt noutățile din noua Lege a pensiilor – Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii.

Casa de Pensii prezintă noutățile referitoare la noua Lege a pensiilor, care a intrat în vigoare de la 1 septembrie 2024.

Ne puteți urmări și pe Google News

Casa Județeană de Pensii Gorj face publice câteva elemente de noutate introduse prin Legea nr. 360/2023.

Citește și Cazul Ilie Năstase scoate la lumină cât de ‘speciale’ sunt pensiile militare

Potrivit CJP Gorj, „un principiu nou, definit la art.2 lit. j) din lege, este cel al stabilității asigurării la sistemul public de pensii, potrivit căruia stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani se acordă un numar suplimentar de puncte, numite puncte de stabilitate”.

De asemenea, în vederea întăririi principiului contributivității și al egalității, s-au introdus notiunile de: stagiu de cotizare contributiv, stagiu complet de cotizare contributiv, stagiu minim de cotizare contributiv.

Stagiul de cotizare contributiv reprezintă perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu contract de asigurare sociala au datorat .si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.

Stagiul complet de cotizare contributiv este perioada de timp prevazuta de prezenta lege in care asiguratii au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de reducerea vcirstei standard de pensionare in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta sau, dupei caz, a pensiei anticipate.

Totodată, stagiul minim de cotizare contributiv înseamnă perioada minima de timp prevazuta de prezenta lege in care asiguratii au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta.

Un alt element de noutate

Conform Casei de Pensii Gorj, un alt element de noutate este introducerea art. 56 din Legea nr.360/2023, potrivit căruia, persoanele care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv, prezent în Anexa nr. 5, cu cel puțin 5 ani de stagiu de cotizare pot solicita pensie pentru limita de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în Anexa nr. 5 din lege.

„Precizam faptul ca, la determinarea stagiului complet de cotizare contributiv in vederea verificarii conditiilor de pensionare pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare, nu se au in vedere perioadele necontributive (mentionate la art. 13 lit. b) din lege), stagiile asimilate mentionate la art.14 alin. (1) lit.a) – d) respectiv cursuri universitare, serviciu militar (armata), indemnizatii de asigurari sociate in perioada 01.04.2001-01.01.2006, incapacitate temporara de munca incepand cu data de 01.01.2005 pentru accident de munca, boala profesionala, si nici stagiul suplimentar acordat pentru grupa I /grupa II /conditii deosebite/speciale de munca prevazut la art. 15 din Legea nr. 360/2023”, explică instituția citată.

Subliniem faptul ca, aceste perioade necontributive/asimilate se au in vedere la calculul celor 5 ani de stagiu de cotizare realizati peste stagiul complet de cotizare contributiv, necesari acordarii acestei categorii de pensie, mai spune Casa de Pensii.

Reducerea varstei standard de pensionare acordata asiguratilor sistemului public de pensii, prevazute la art. 56 din lege nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere reglementata de lege sau de alte acte normative.

Ce se schimbă cu privirea stabilirii pensiei anticipate

La deschiderea/calculul dreptului de pensie anticipate, conform Legii nr. 360/2023, vor fi avute in vedere urmatoarele elemente:

  • varsta la data solicitarii cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare;
  • realizarea stagiului complet de cotizare contributiv prevazut in anexa nr. 5 la lege;
  • stagiul de cotizare de pana la la 5 ani realizat peste stagiut complet de cotizare contributiv (care poate fi: stagiu contributiv, perioade asimilate, perioade necontributive recunoscute ca stagii de cotizare conform legii, inclusiv stagiul suplimentar acordat pentru grupa I /grupa II /conditii deosebite/speciale de munca).

De asemenea, cuantumul pensiei anticipate se stabileste prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limita de varsta.

Reducerea varstei standard de pensionare conform art 51 din lege, in cazul femeilor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

  • Au realizat stagiul complet de cotizare contributiv
  • Au nascut si crescut copii pana la varsta de 16 ani sau, dupa caz, au adoptat copii si i-au crescut pe o perioada de cel putin 13 ani.

Reducerea varstei standard de pensionare acordata conform dispozitiilor art. 51 din lege poate fi cumulata cu reducerile prevazute la art. 48 din lege si de alte acte normative cu caracter special, fara ca reducerea totala sa fie mai mare de 11 ani .

Despre pensia de invaliditate

Aceasta se cuvine persoanelor care au capacitatea de munca diminuata daca au realizat stagiu de cotizare contributiv, in sistemul public de pensii.

Potrivit dispozitiilor legii, capacitatea de munca poate fi considerata pastrata pentru anumite activitati profesionale, pensionarii de invaliditate avand dreptul de a desfasura anumite activitati.

Legea permite cumulul pensiei, indiferent de gradul de invaliditate, cu venitur realizate din activități profesionale, fiind astfel încurajată/stimulată rămânerea în activitate, mai transmite Casa de Pensii.

Acordarea numarului suplimentar de puncte in cazul persoanelor care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupele I/a II-a/ conditii deosebite/speciale de munca, potrivit art. 88 alin. (1) si (4) din Legea nr. 360/2023, in cazul drepturilor de pensie stabilite incepand cu data de 01.09.2024.

Conform sursei menționate, „în procesul de reforma a sistemului de pensii, care vizeaza corectarea inechităților din sistemul public de pensii, sustenabilitate și predictibilitatea sistemului și respectarea principiului egalității, a fost reglementata si acordarea unui numar fix de puncte lunare pentru perioadele de activitate desfasurate de asigurati in locuri de munca incadrate in grupele I/a II-a/ conditii deosebite/speciale de munca”

Astfel se va acorda:

  • un numar de 0,25 puncte suplimentare corespunzatoare grupei II/conditiilor deosebite de munca, pentru fiecare luna de stagiu contributiv realizat in aceste conditii
  • un numar de 0,50 puncte suplimentare corespunzatoare grupei I/conditiilor speciale de munca, pentru fiecare luna de stagiu contributiv realizat in aceste conditii.

Ce excepții există?

Conform Casei de Pensii, există și excepții: pentru persoanele care au desfasurat activitati in locurile de munca prevazute la art. 28 lit. a) si b) (din unitati miniere si zonele I si II de expunere la radiatii), legea acorda diferentiat un punct suplimentar pentru fiecare luna de stagiu contributiv realizat in aceste conditii.

În plus, pensionarii pentru limită de vârstă pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii, o dată pe an, în vederea valorificării stagiului de cotizare realizat după data înscrierii la pensie.

Please follow and like us:

Părerea ta contează pentru noi