Documentul trebuie trimis obligatoriu! Vă puteți trezi cu pensia suspendată, dacă nu faceți asta

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a făcut un anunț esențial pentru beneficiari: documentul trebuie trimis obligatoriu! 

Vă puteți trezi cu pensia suspendată, dacă nu faceți asta, conform anunțului făcut de către Casa de Pensii, pe site-ul oficial.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sunt vizați pensionarii români care încasează pensiile în străinătate.

Aceștia au termen-limită data de 30 septembrie 2024, pentru a trimite certificatul de viață.

În caz contrar, plata pensiei va fi suspendată, începând cu luna următoare expirării termenelor prevăzute mai sus (de 31 martie, respectiv 30 septembrie a fiecărui an).

Citește și Acesta este modelul certificatului de viață care intră în vigoare de la 1 septembrie, odată cu noua Lege a pensiilor

Anunțul Casei de Pensii:

„Potrivit noii legi a pensiilor, în vigoare de le 1 septembrie 2024, în cazul beneficiarilor stabiliți în străinătate (nerezidenți), certificatul de viață se transmite semestrial, din proprie inițiativă, de beneficiarul nerezident aflat în plată, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie a fiecărui an.

Certificatul de viață trebuie semnat în fața unei autorități legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de ședere permanentă, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt.

Sintagma „autorități legale” se referă la instituții de pensii, autorități administrative locale, oficii consulare, notari publici, avocați, consilieri juridici, medici de familie de pe teritoriul statului de domiciliu, respectiv reședință, birouri ale Patronatelor cu care Casa Națională de Pensii Publice a încheiat Protocoale de Colaborare: Institutul Național de Asistență Socială (INAS) din Italia, Institutul Național Confederal de Asistență (INCA) din Italia și Institutul de Tutelă și Asistență a Muncitorilor (ITAL – UIL) din Italia, etc.

În situația în care nu se prezintă certificatul de viață în termenul indicat, plata drepturilor de pensie va fi suspendată, începând cu luna următoare expirării termenelor prevăzute mai sus (de 31 martie, respectiv 30 septembrie a fiecărui an)”.

Casa de Pensii vă informează că reluarea plății pensiei se va face de-abia după transmiterea certificatului de viață.

„Reluarea plății drepturilor de pensie se va face după transmiterea certificatului de viață, de la data suspendării, cu respectarea termenului general de prescripție”, se arată în comunicatul Casei de Pensii.

Important! Este acceptat și vechiul model de certificat de viață

Conform informațiilor transmise de Casa de Pensii, este acceptat și modelul anterior de certificat de viață, nu doar cel aprobat prin Ordinul șefului Casei de Pensii, Daniel Baciu, din data de 26 iunie 2024.

„Modelul noului certificat de viață(RO/DERO/ENRO/ESRO/FRRO/HURO/IT)  a fost aprobat prin Ordinul Președintelui CNPP nr. 874/26.06.2024 privind reglementarea modalităților de certificare a copiilor documentelor care atestă vechimea în muncă realizată anterior datei de 1 aprilie 2001 și a copiilor documentelor care atestă perioadele asimilate, precum și a existenției beneficiarilor nerezidenți, publicat, la data de 09.07.2024, în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 651.

Precizăm că beneficiarii nerezidenți aflați în plată pot utiliza, ca mijloc alternativ de verificare administrativă, și modelul anterior de certificat de viață (RO/ESRO/ITRO/ENRO/DERO/FR)  prevăzut în Ordinul Președintelui CNPP nr. 865/29.11.2023. 

Astfel, în cazul beneficiarilor nerezidenți aflați în plată, în aplicarea Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, certificatul de viață (model nou sau vechi) se va transmite până la data de 30 septembrie 2024”, a explicat Casa de Pensii.

Cum se face transmiterea certificatului de viață?

Casa Națională de Pensii vă sfătuiește și cum să transmiteți certificatul de viață către casa de pensii de care aparțineți.

„Transmiterea certificatului de viață către casa teritorială de pensii se poate face prin orice mijloace de comunicare, respectiv poștă, fax, e-mail, date de contact care se regăsesc pe site-urile oficiale ale respectivelor instutuții și pe site-ul CNPP https://www.cnpp.ro/casele-teritoriale-de-pensii.

Precizăm că, în cazul noilor beneficiari nerezidenți, dacă între data depunerii cererii de pensionare și data primei plăți a pensiei stabilite prin decizia de acordare a unor drepturi de pensie s-au scurs mai mult de 6 lunicasa teritorială de pensii competentă va transmite, împreună cu decizia de acordare a unor drepturi de pensie și cu o adresă de informare, un exemplar al certificatului de viață, urmând ca prima plată a drepturilor de pensie să se efectueze, în acest caz, după primirea exemplarului completat al certificatului, semnat și ștampilat, care atestă faptul că beneficiarul este în viață”, a precizat Casa de Pensii.

Părerea ta contează pentru noi