A murit generalul Mihai Caraman, primul șef SIE după Revoluție! A fost spionul care a dat o imensă lovitură NATO! Documentele au ajuns direct la KGB

A murit generalul Mihai Caraman, primul șef SIE după Revoluție! A fost spionul care a dat o imensă lovitură NATO. Documentele au ajuns direct la KGB

Avea 96 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Caraman a activat ca ofițer acoperit în Franța, în perioada 1959-1969. Aici, el a reușit să formează o adevărată rețea de spioni și să culeagă informații secrete din sediul NATO de la Paris.

„În perioada ianuarie 1959 – mai 1969, a activat ca ofiţer acoperit în cadrul rezidenţei de spionaj a DGIE/DIE de la Paris. Aici şi-a format o reţea de spioni axată pe culegerea de informaţii secrete din sediul NATO de la Paris (după ieşirea din NATO a Franţei în 1966, sediul NATO s-a transferat la Bruxelles)”, notează istoricul și cercetătorul Mihai Burcea, într-un material semnat pe site-ul IICCMER.

Conform istoricului Mihai Pelin, citat de Burcea, rețeaua lui Caraman ar fi beneficiat chiar de suportul serviciilor speciale franceze, care „sub regimul generalului Charles de Gaulle, au acţionat în vederea slăbirii influenţei americane pe continentul european şi, implicit, în vederea compromiterii NATO”.

Imensa lovitură pe care a dat-o NATO

Istoricul Florian Banu, cel care a semnat cartea „Mihai Caraman – un spion român în Războiul Rece”, a afirmat, într-un interviu pentru Historia.ro, următoarele: 

Mihai Caraman rămâne în istoria serviciilor secrete spionul, care a reuşit graţie reţelei sale să sustragă vreme de 11 ani sute de informaţii ultrasecrete din cadrul NATO, furnizându-le ulterior serviciilor secrete ale URSS. A fost cea mai complexă acţiune de spionaj la care a participat România, fiind totodată o mare lovitură la adresa planurilor militare ale NATO, într-o perioadă marcată din plin de efectele „Războiului Rece”.

Din această perspectivă, nu trebuie să ne temem să afirmăm că acţiunea „reţelei Caraman” a reprezentat un succes şi se înscrie în rândul marilor afaceri de spionaj ale Războiului Rece, contribuind în mod incontestabil la menţinerea echilibrului între cele două blocuri politico-militare (NATO şi Pactul de la Varşovia), la destindere şi sporirea încrederii”.

Documentele obținute de Securitate ajungeau direct la sovietici, în acea perioadă, mai exact la KGB.

După venirea dictatorului Nicolae Ceaușescu la putere, serviciul de spionaj românesc a început să le trimită sovieticilor doar anumite selecțiuni și sinteze, conform biografiei lui Caraman, semnate de Mihai Burcea.

Totuși, Caraman a fost suspectat că le trimitea documente sovieticilor și după 1965, astfel că, odată cu demisia lui de Gaulle, a fost rechemat în țară, scos din DIE și mutat la Inspectoratul Securității Ilfov.

Generalul Ion Mihai Pacepa a fost cel care l-a readus în DIE, dar după defectarea acestuia, din anul 1978, Caraman a fost tras din nou pe linie moartă.

Primul guvern postdecembrist l-a „uns” șef la SIE

Odată cu căderea lui Ceaușescu, primul guvern de după Revoluția din Decembrie 1989 l-a instalat pe Caraman șef la Serviciul de Informații Externe (SIE), fostul CIE/DIE/DGIE.

A fost înlăturat din funcția de șef al SIE la presiunile NATO.

Părerea ta contează pentru noi