Miercuri, 24 iulie 2024, Serviciul Român de Informații (SRI) a răspuns la solicitarea AnchetaZilei.ro, privind modernizarea Spitalului de Urgență „Prof. dr. Agrippa Ionescu”, din Balotești, unitate ce folosește apă geotermală pentru încălzire.
Citește și Cine se folosește astăzi de resursele geotermale care ar urma să alimenteze Capitala cu apă caldă
Așa cum deja am scris AICI, Spitalul SRI „Agrippa Ionescu” utilizează o metodă revoluționară de încălzire a unității, folosind în acest sens zăcământul de ape geotermale aflat în nordul Capitalei și județul Ilfov. Un sistem de încălzire cu apă geotermală ar urma să fie folosit, în viitor, și în București.
Revenind la Spitalul „Agrippa Ionescu”, acum, acesta se modernizează prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), aproximativ 800.000.000 de lei fiind fonduri nerambursabile, iar 42.000.000 urmează să fie luați de la Bugetul de Stat.
Care este stadiul lucrărilor?
În prezent obiectivul de investiții se află în etapa de execuție a lucrărilor, fiind demarate lucrări aferente specialităților rezistență și arhitectură, organizate pe tronsoane, ne-a precizat Serviciul Român de Informații.
SRI, pentru AnchetaZilei.ro: „Sistemul existent de apă geotermală va fi exploatat în continuare, fiind adaptat noii configurații a Spitalului, atât pentru asigurarea agentului termic, cât și în scopuri medicale”
„Sistemul existent de apă geotermală va fi exploatat în continuare, fiind adaptat noii configurații a Spitalului, atât pentru asigurarea agentului termic, cât și în scopuri medicale”, ne-a explicat SRI.
Răspunsul pe care ni l-a oferit SRI:
„Vă mulțumim pentru interesul manifestat față de activitatea Serviciului Român de Informații. Referitor la solicitarea dumneavoastră din data de 09.07.2024, vă transmitem următoarele răspunsuri:
1. În ce constă modernizarea infrastructurii la care face referință proiectul? Se va reface și sistemul de apă geotermală, care este folosit atât pentru încălzirea unității, cât și în scopuri medicale?
Răspuns: Modernizarea infrastructurii constă în reabilitarea, reorganizarea și modernizarea clădirii principale a Spitalului Clinic de Urgență „Prof. dr. Agrippa Ionescu” situată în comuna Balotești, județul Ilfov, precum și extinderea acesteia, prin edificarea unor corpuri de clădire cu destinație și funcțiuni spitalicești.
Totodată, prin proiect, se va operaționaliza un spital public modern, organizat cu o structură de specialități, având o platformă complexă de investigații și intervenții terapeutice clinice și paraclinice, în cadrul căruia asigurarea asistenței medicale și rezolvarea cazurilor medicale vor parcurge un circuit spitalicesc integrat.
Sistemul existent de apă geotermală va fi exploatat în continuare, fiind adaptat noii configurații a Spitalului, atât pentru asigurarea agentului termic, cât și în scopuri medicale.
2. Conform anunțului de presă al SRI, perioada de implementare a proiectului este de 30 de luni de la data semnării contractului, mai precis 06.12.2023. Să înțelegem că proiectul va fi gata în iunie 2026?
Răspuns: Conform contractului de finanțare nr. 918/46/ISPN/06.12.2023, perioada de implementare a proiectului este de 30 de luni de la data semnării acestuia și poate fi extinsă prin acordul părților pe întreaga perioadă de implementare a PNRR, conform prevederilor art. 24 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență.
3. În ce stadiu se află acum proiectul? Au început lucrările?
Răspuns: În prezent obiectivul de investiții se află în etapa de execuție a lucrărilor, fiind demarate lucrări aferente specialităților rezistență și arhitectură, organizate pe tronsoane.
4. Potrivit anunțului de presă, valoarea totală a proiectului este de 840.016.118,68 lei cu TVA, din care 670.904.166,21 lei valoare eligibilă din PNRR, 127.111.146,54 lei valoare TVA eligibil aferent PNRR și 42.000.805,93 lei finanțare publică națională. A fost identificată sursa de finanțare publică națională? Cele peste 42 de milioane de lei vor fi luate din bugetul SRI sau care este sursa de finanțare?
Răspuns: Finanțarea proiectului de investiții se face din fonduri externe nerambursabile aferente Planului Național de Redresare și Reziliență al României, de la bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Sănătății și Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum și din alte surse de finanțare legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.
Biroul de Presă al Serviciului Român de Informații„