Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a făcut o dezvăluire de proporții, anume că toate structurile MAI sunt angrenate în lupta Antidrog, inclusiv Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI), fosta „Doi și-un sfert”.
Într-un interviu acordat DC News TV, șeful Internelor a declarat că a suplimentat numărul oamenilor care se ocupă de antidrog în mod direct, cu sute de poziții și sute de oameni.
De asemenea, Cătălin Predoiu a explicat că nu poate da cifra exactă a tuturor celor implicați în structurile antidrog, pentru că este o cifră clasificată.
Transcriptul interviului pe care l-a acordat Cătălin Predoiu, conform MAI:
Bogdan Chirieac: Un capitol care începe să doară foarte tare România, traficul de droguri.
Cătălin Predoiu: Ieri, am stat o oră cu șeful structurii de Antidrog din România. E o prioritate a ministerului, am stabilit. Am fost, din păcate pentru minister, nu pentru mine, incorect criticat pe o declarație pe care am făcut-o chiar aici, la dumneavoastră și care a fost interpretată într-o cheie defetistă abordării noastre. Dimpotrivă, e o declarație pe care eu am făcut-o la preluarea mandatului, atunci când am spus că situația e gravă și pare că am pierdut războiul. Trebuie să îl câștigăm, am adăugat. Lucrul ăsta…
Bogdan Chirieac: Pierdusem războiul.
Cătălin Predoiu: E o declarație făcută la începutul mandatului. Am discutat mult cu specialiștii, ca să înțeleg și eu de ce a ajuns consumul de droguri atât de acut în România și o să vă spun și ce am făcut pe zona asta, că nu doar discutăm. Sau, dacă vreți începem cu ce am făcut… Ajungem și la fenomen, că dacă nu înțelegem fenomenul, nu apreciem corect nici riscurile în perspectivă, nici ce fac acești oameni care uneori își riscă și viața, să știți, în operațiunile antidrog.
Bogdan Chirieac: Da, aici e o treabă serioasă.
Cătălin Predoiu: Nu dobândim nici încrederea la nivel social că putem combate eficient acest flagel. La modul foarte concret, am suplimentat oamenii care se ocupă de antidrog în mod direct, cu sute de poziții și sute de oameni. Nu pot să dau cifra exactă a tuturor celor implicați în structurile antidrog, pentru că este o cifră clasificată și nu vrem ca rețelele să știe exact ce dispozitive avem și așa mai departe, dar sunt mulți oameni.
Mai mult decât atât, am cerut, cu valoare de principiu, să lucreze mai mult integrat, integrat cu Departamentul de Operațiuni Speciale, integrat cu Serviciile de Informații și Intern și Extern, spun acest lucru, pe lupta antidrog, integrat cu DGA-ul de la noi, cu DGPI de la noi, de la Ministerul de Interne, adică oamenii să colaboreze în acest efort, să pună pe masă tot ce știu și ce au și în termeni de expertiză și de informații. Deci mai mulți oameni și care lucrează mai mult împreună.
Apoi am extins foarte mult colaborarea internațională, am presat, deși termenul nu este corect, pentru că pare cumva că era nevoie să împing pe cineva de la spate. Nu, dar am insistat. Am prioritizat relațiile între poliția noastră și polițiile, în special polițiile din țările vecine. Vă spuneam de bună colaborare cu Poliția Ungară, dar nu numai cu Ungaria avem bună colaborare, avem și cu austriecii, foarte bune operațiuni. Acum, săptămâna trecută, ministrul Karner m-a sunat și mi-a mulțumit pentru o operațiune pe care am făcut-o în comun.
Bogdan Chirieac: Antidrog?
Colaborarea dintre polițiștii români și cei austrieci dă roade
Cătălin Predoiu: Polițiștii români și polițiștii austrieci.
Bogdan Chirieac: Operațiune antidrog?
Cătălin Predoiu: Da. Nu numai antidrog, trafic de persoane…
Bogdan Chirieac: Deci Karner, care se opune admiterii României în Schengen, v-a sunat să vă mulțumească?
Cătălin Predoiu: Și pe noi ne ajută, să știți. Uitați când a fost cazul Cherecheș, ne-am ajutat cu ungurii, cu austriecii, cu italienii au colaborat, cu germanii nu mai spun, unde a fost și identificat și capturat. Bulgarii, iară încercăm să facem cât mai multe legături.
Deci valorificăm toate aceste arme și rezultatele au fost. Să știți că în ultimele 12 luni de zile au fost inițiate peste 1000 de acțiuni operative, adică de anchetă și de acțiuni tehnice în teren pentru destructurarea rețelelor. Din aceste 1000, 400 sunt acțiuni operative de mare amploare.
Ce înseamnă mare amploare? Foarte mulți oameni implicați și de partea noastră, dar și targetați, rețea mare de droguri. 1200 kg de droguri capturate din care 200 kg droguri de mare, mare risc, 1.600.000 de pastile confiscate, identificate și confiscate. Am, săptămânal, rapoarte în telefon, îmi vin, săptămânal, operațiuni antidrog.
Nu le putem divulga pe toate, pentru că sunt în anchetă. Lucrăm cu procurorii de la DIICOT foarte bine, încercăm să lucrăm și mai bine. Deci să fac eforturi în zona asta, adică noi ducem serios acest război. Dar, în același timp, e bine să știm și care este contextul și cum de s-a instalat acest fenomen în România…