Document. Ofițerul Constantin Agache chiar a lucrat la Securitatea București! El e cel care a semnat raportul privind presupusa colaborare a lui Nicușor Dan cu Securitatea
În spațiul public a apărut un raport privitor la o presupusă colaborare a lui Nicușor Dan cu Securitatea lui Nicolae Ceaușescu. Conform respectivului document care a fost prezentat de Realitatea PLUS, Nicușor Dan ar fi colaborat cu Securitatea înainte de olimpiada internațională de matematică din 1988, desfășurată în Australia, a scris Realitatea.net. HotNews.ro susține că documentul a fost furnizat presei de către un om din echipa PSD.
Nicușor Dan a reacționat la informațiile apărute în spațiul public, precizând că nu a avut „vreun angajament de colaborare cu Securitatea, de altfel, CNSAS a emis două adeverințe în acest sens, în 2012 și 2017”.
„În relația cu autoritățile statului de atunci am avut doar acele interacțiuni obligatorii conform legislației din acei ani pentru toți românii care călătoreau în străinătate”, a mai spus primarul Capitalei.
Contactat de HotNews.ro, istoricul Mihai Demetriade, cercetător CNSAS și lector la Academia Națională de Informații a SRI, a afirmat că raportul nu este autentic: „După toate detaliile grafice, documentul este un fake, nici măcar bine făcut. Cu certitudine este un document fake. Sunt detalii de conținut, de stilistică, detalii asupra unor date. Din minime verificări, documentul este fals”.
Raportul este semnat de locotenent-major Constantin Agache, în calitate de „OFIȚER OPERATIV”.
AnchetaZilei.ro a identificat că numele este real
AnchetaZilei.ro a consultat lista cadrelor Securității, pusă la dispoziție de CNSAS. Astfel, l-am identificat pe locotenent-major Constantin Agache, decedat în anul 1994.
Născut la 09.05.1951, în comuna Vorniceni, județul Botoșani, Constantin Agache a început să lucreze în cadrul Securității Municipiului București (SMB) în anul 1980.
A lucrat în Securitatea București până la Revoluția Română din Decembrie 1989.
Ce trebuie subliniat?
Chiar dacă raportul este real, acesta nu conține note informative, ci aprecierile ofițerului Constantin Agache cu privire la presupusele note informative oferite de Nicușor Dan.
Acest fapt este precizat și de istoricul Dumitru Lăcătușu.
„Am întâlnit rapoarte în care afirmațiile ofițerului de securitate nu reflectă realitatea, ci doar propriul discurs al Securității despre un anumit episod / fapt / tentativă de recrutate etc. Deci, ceea ce scrie acolo, dacă este autentic, este strict punctul de vedere al ofițerului de securitate și noi nu avem efectiv cum să știm cum a reacționat persoane respectivă. Dacă a fost așa sau dacă ofițerul a improvizat pentru a da bine în fața șefilor și a arăta că delegația în Australia este acoperită informativ”, a spus el, pentru HotNews.ro.
Ca atare, e greu de crezut că, fără a fi descoperite respectivele note, Dan ar putea fi considerat de către CNSAS colaborator al Securității.
Reacția lui Nicușor Dan
„Faţă de documentul ‘Raport privind încadrarea informativă a cetăţenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaţionale de Matematică’ care a început să circule în presă fac următoarele precizări:
am plecat din România de trei ori înainte de 1989 – la Balcaniada de Matematică din 1987 (Grecia) şi la Olimpiadele Internaţionale de Matematică din 1987 (Cuba) şi 1988 (Australia); în relaţia cu autorităţile statului de atunci am avut doar acele interacţiuni obligatorii conform legislaţiei din acei ani pentru toţi românii care călătoreau în străinătate; nu am avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea, de altfel CNSAS a emis două adeverinţe în acest sens, în 2012 şi 2017; documentul prezintă mai multe neconformităţi faptice„, se precizează într-un comunicat transmis de Nicuşor Dan, conform Agerpres.