Omul din spatele ascensiunii lui Florian Coldea: A făcut tranziția de la Securitatea lui Nicolae Ceaușescu la SRI, SIE și ‘Doi și-un sfert’
Florian Coldea, fost șef operativ al Serviciului Român de Informații (SRI), a fost pus sub control judiciar de către Direcția Națională Anticorupție (DNA), într-un dosar de trafic de influență, alături de un alt general în rezervă al SRI, Dumitru Dumbravă.
Cine a fost omul care a pus umărul la ascensiunea lui Florian Coldea? A existat un astfel de om? Numele său: Dan Gheorghe, unchiul lui Coldea și fost șef în Securitatea lui Nicolae Ceaușescu. Odată cu tranziția postdecembristă, Gheorghe a ajuns șef în SRI, SIE și „Doi și-un sfert”, fostul serviciu secret al Ministerului de Interne, UM 0215.
Despre generalul Dan Gheorghe, decedat în anul 2011, istoricul Marius Oprea scria: „S-a spus (şi aici, pe bună dreptate) că el l-a protejat şi susţinut în carieră pe Florian Coldea, cel socotit drept ”eminenţă cenuşie” a ”binomului” SRI-Justiţie din vremea lui Traian Băsescu; e socotit de unii şi ”naş” al unei importante forţe politice, USR-PLUS, care ”aduce un suflu nou” şi un loc cald multora dintre odraslele foştilor securişti şi ale informatorilor lor”.
„Coldea s-a bucurat şi de susţinerea unor oameni ”crescuţi” în Serviciul Român de Informaţii de unchiul său, generalul Dan Gheorghe: e vorba de generalul Ion Ştefănuţ, fostul şef al Inspectoratului pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului, şi de generalul Sorin Brăteanu şeful Secretariatului General al SRI (naşul său de căsătorie şi cel care i-a deschis ”pîrtia” în carieră)”, afirma istoricul Marius Oprea, în septembrie 2020, într-un articol semnat pentru Mediafax.
Unchiul lui Coldea, în slujba Securității lui Nicolae Ceaușescu
Născut la 3 noiembrie 1948, în comuna Sintea Mare, județul Arad, Dan Gheorghe și-a început cariera în Securitate în anul 1969, la Securitatea Capitalei, după ce a absolvit Școala de Ofițeri MI de la Băneasa.
„13 ani am lucrat ca ofițer de informații după care am avut o ascensiune profesională (în 1982 am fost șef serv. transporturi iar din 1984 până în 1988 un fel de serv. antiterorist al capitalei șef serv). În nov. 1988 am fost numit locțiitor cu informațiile la unitatea specială de luptă antiteroristă a fostului DSS”, declara generalul Dan Gheorghe, în anul 1994, în fața Comisiei Senatoriale pentru Cercetarea Evenimentelor din Decembrie 1989, conform stenogramelor consultate de reporterul AnchetaZilei.ro.
De altfel, Revoluția din Decembrie 1989 l-a prins pe Gheorghe în funcția de locțiitor pe partea informativă la USLA.
„În decembrie 1989 era locţiitor pe probleme informative al comandantului acestei unităţi, colonelul Gheorghe Ardeleanu, şi, în circumstanţe neelucidate, ca şef al ”dispozitivului de Securitate” de la Aeroportul Otopeni a ajutat un grup de peste 50 de securişti să părăsească România cu acte false, iar ulterior a reuşit să blocheze ancheta într-un anumit dosar al Revoluţiei, distrugînd toate dovezile – este vorba de dosarul misteriosului zbor al avionului Rombac de la Sibiu”, mai scria, în 2020, Oprea.
Tranziția de la Securitate la SRI, SIE și „Doi și-un sfert”
După Revoluția din Decembrie 1989, Dan Gheorghe a preluat șefia Brigăzii Antiteroriste a SRI. Ulterior, a trecut la Serviciul de Informații Externe.
În 1993, Gheorghe a devenit șeful unității de protecție a Ministerului de Interne, celebra unitate UM 0215, cunoscută drept „Doi și-un sfert”.
„După Revoluție în luna martie am fost numit comandantul acestei unități (n.r. – Brigada Antiteroristă a SRI) până în 1992. În 1992 am primit o misiune, onorantă de altfel pentru mine, mă rog rezultatul, îl apreciază alții, după care am plecat la SIE, subdirector la contraspionajul extern.
De aici la începutul anului 1993 am fost numit comandantul unității 215, unitate de protecție a Ministerului de Interne”, mai declara Gheorghe, potrivit stenogramelor consultate de reporterul AnchetaZilei.ro.
Dan Gheorghe a condus UM 0215 până în luna februarie a anului 1997.
„Trecut în rezervă după 1997, Dan Gheorghe a fost reactivat în SRI în martie 2001. La sfârşitul anului 2001, Dan Gheorghe a fost numit în fruntea Departamentului de Securitate al Aeroportului Otopeni. În 2003, a fost promovat director adjunct al serviciului secret al Ministerului Justiţiei – Serviciul Independent de Protecţie şi Anticorupţie (SIPA). A fost înlăturat din funcţie în martie 2005, devenind imediat directorul general al SC NIRO ’95 IMPEX SA”, scria, în noiembrie 2011, Evenimentul Zilei.
Dan Gheorghe a murit în anul 2011, la Tel Aviv, în urma unor probleme cardiace.
Citește și ‘Anaconda’, în dosarul lui Florian Coldea! Afacerea fostei șefe din SRI, profit impresionant